Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente

Editorial 17 Octombrie 2017, ora 07:07    Din editia print

Marime Font

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

 Să începem cu bucătăria noastră: Alexie Mateevici. Foarte mulți oameni vorbesc despre genialitatea lui Mateevici în poemul Limba noastră. Foarte mulți oameni știu că acest poem a fost tradus în foarte multe limbi sau că are zeci de compoziții muzicale.
Unele țări și-au însușit acest poem asumat, nu așa cum s-a întâmplat cu Imnul Albaniei, unde lucrurile sunt de-a dreptul amuzante, fiindcă e evident că vorbim de o „inspirare” exagerată din versurile lui Andrei Bârseanu, „Pe-al nostru steag e scris Unire” și unde muzica îi aparține lui Ciprian Porumbescu.

Revenind la impresia că Mateevici e omul unui singur poem, mă văd silită să adaug că noi suntem – în majoritatea cazurilor – cititorii unui singur poem de-al lui. Și poate nici acela nu îl citeam, dacă nu ni se livra ca imn de stat.Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” s-a ocupat de editarea și lansarea carnetului cu versuri de pe frontul de la Mărășești, din 1917, pe care l-am citit nu doar cu interes, ci și cu mare drag. Pentru că există și fotocopiile originalului. E emoționant să vezi scrisul de pe front al unui om de acum 100 de ani. Însă când omul în cauză mai e și simbolul unei culturi – cu atât mai mult. Desigur însă că acest carnet ar fi fost bine să fie cunoscut încă de la scrierea lui. Nu e așa. Dar cel puțin acum să felicităm Muzeul de Literatură pentru această inițiativă.

S-a menționat în cadrul lansării un lucru care m-a pus pe gânduri. Teza de doctorat a lui Mateevici e și mai necunoscută, fiind netradusă până în momentul de față. Am bănuiala că cititorii de limbă rusă au alte preocupări decât să se apuce de o lucrare de doctorat despre filozoful german
Gustav Fechner, cel care a dezvoltat teorii despre legăturile dintre psihic și somatic. E chiar ciudat că în 100 de ani nimeni nu a fost interesat de această lucrare.

De multe ori, și o spun cu toată tristețea, un discurs despre Mateevici se rezumă la un singur poem (ba uneori, din lipsă de informații, se trece de la Limba noastră la alte poezii contemporane și la alți poeți). Nu fiindcă nu valorează mai mult, ci fiindcă nu e cunoscut.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md