Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 24 Octombrie 2017, ora 08:07    Din editia print

Marime Font

Uriașii cu un singur text (II)

Cred că la scară internațională cel mai potrivit în tematica autorilor apreciați pentru un singur text - vârful e atins de Salinger.

 
 
 

Sunt convinsă – și voi menționa din start – ca să nu apară confuzii, că totuși J. D. Salinger e citit nu doar pentru De veghe în lanul de secară. Iubitorii de literatură citesc și alte cărți ale lui Salinger, însă raportat la prestigiul și vânzările romanului amintit, celelalte aproape că nu se văd, rămânând niște cărți pentru inițiați.

Vorbim totuși de niște cărți obligatorii, cred eu. În ordinea publicării, Lanului de secară i-a urmat un volum cu nouă povestiri scurte intitulat chiar Nouă povestiri. Înainte de a intra în detalii, vreau să spun că dacă Cehov e prin excelență autorul unora dintre cele mai fascinante proze scurte, din toată literatura, nu putem ajunge direct la autorii de azi, cum ar fi Raymond Carver, și să îl sărim pe Salinger.Primul lucru, pe care țin să îl menționez, e diferența de limbaj de la prima carte la celelalte. Ceea ce n-ar trebui să ne mire, fiindcă așa cum știm, în primul roman se exprimă adolescentul Holden Caulfield.

Atenția la detalii este atât de mare în cărțile lui Salinger, încât textul se transformă de multe ori în imagine (film), depășind cu mult acuratețea indicațiilor scenice ale genului dramatic. Ni se spune cu exactitate (și naturalețe de invidiat) cu ce mână fumează personajele, în ce colț al mesei cade lumina, cum se proptește cineva în fotoliu.

Fascinant în egală măsură e dialogul cu copiii. În aproape fiecare povestire are loc un dialog (principal sau episodic) cu un copil preșcolar. Nu îmi venea să cred câtă inventivitate și naturalețe avea autorul, încât eu, care consider că am o oarecare experiență de lectură, am căzut în capcana acestor dialoguri, întrebându-mă: 1. Era Salinger un psiholog excepțional (în ciuda ironiei la adresa acestei meserii din romanul „Franny și Zooey”); 2. Avea nativ capacitatea de a vorbi cu copiii; 3. (Și probabil răspunsul corect:) Era un scriitor atât de mare încât talentul l-a ajutat să creeze aceste dialoguri, fără să avem vreo garanție că se descurca în viața reală să vorbească la fel cu cei mici.

Cred că nu greșesc dacă spun că edificatoare în acest sens e chiar prima povestire O zi desăvârșită pentru peștii-banană. Sau Jos, în barcă.
Povestirile sunt nouă bijuterii, pline de umor, nouă pagini scurte din viața unor personaje, nouă momente diferite din viața lor (în care ceva se întâmplă sau nu). O carte deosebită pe care un cititor care se respectă trebuie să o citească. J.D. Salinger nu e Caulfield. Caulfield în schimb, alături de multe personaje, de la Seymour Glass la altele, în special la Buddy Glass, – sunt cele care ne pot da voie să vorbim despre Salinger.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul