Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Comentariu 26 Septembrie 2014, ora 07:08

Marime Font

Urmarea lui Iisus

„Și chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie.  

 
 
 

Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde, iar cine își va pierde sufletul Său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va scăpa. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său? De cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinţii îngeri." (Marcu 8; 34-38)

Postul, înfrânarea, smerenia - înseamnă lepădare de sine. Pentru că de fapt lepădarea de sine presupune renunțarea la dorințele proprii. De la o mâncare gustoasă, la grija excesivă față de propria persoană. Niciodată nu îi vom iubi pe ceilalți oameni, câtă vreme ne iubim prea mult pe noi și raportăm totul la noi. Căci nu o să îl putem iubi pe cel care e promovat la serviciu într-un post pe care îl dorim pentru noi.Crucea, în acest context, știm cu toții că e un fel de soartă, drumul nostru în viață - cu toate greutățile ei. În versetele de mai sus, ceea ce urmează („cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde”), se referă, în primul rând, la cei care aveau să fie uciși pentru credința lor în Hristos. Cuvintele Mântuitorului îi pregătea pentru persecuția ce se apropia. Rușinarea de Iisus și de învățăturile Lui însemna ascunderea credinței creștine în fața persecutorilor.

Dar fiecare cuvânt spus de Iisus e valabil și astăzi. De aceea ne-a zis: „Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece" (Marcu 13; 31). În zilele noastre foarte mulți oameni s-au obișnuit să creadă că religia e o treabă atât de intimă, încât nici nu e nevoie ca ceilalți să știe dacă și cum credem. Credința ca o problemă de intimitate, mă face să mă gândesc la jertfa Mântuitorului, care nu a fost deloc o chestie privată și intimă. Poate tocmai de aceea se spune că fiecare dintre noi are o cruce de purtat, fiindcă nu e chiar privată și ferită de ochii lumii. Pe de altă parte nu îmi pot imagina ca celelalte lucruri din viața noastră, pe care le considerăm intime, săfie neobservate de ceilalți. Să trăim ca şi cum nu am avea familie sau prieteni, fiindcă am considera relaţiile astea prea private ca să le expunem.

Când creștinii au început să poarte cruci la gât, ele nu erau podoabe, așa cum vedem astăzi. Ci erau o mărturisire, cum e și faptul că ne facem cruce când trecem pe lângă biserică. Însă adevărata mărturisire constă în faptele noastre, atât în biserică, cât și în afara ei.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md