Astăzi 18 Octombrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:32
Abonamente

Politică 2 Iulie 2015, ora 08:21    Din editia print

„Usatîi câștigă bani în Rusia, nu are sens să ne fure”

Marime Font

„Controversatul om de afaceri”, „omul Moscovei” și cel care ar fi dorit să construiască un Zid Chinezesc pe Prut le-a căzut tronc la inimă locuitorilor orașului Bălți.

Dacă nu puteau lua Capitala, comuniștii de obicei se consolau cu faptul că, cel puțin Bălțiul, al doilea oraș din R. Moldova, era al lor. În ultimii 12 ani așa a fost, de fiecare dată, la alegerile locale primar devenea tradițional un candidat din partea PCRM. Declinul partidului, însă, invariabil a dus la pierderea pozițiilor și în cea mai mare redută a comuniștilor. Pe 14 iunie, bălțenii au întors spatele omului lui Voronin și l-au ales pe Renato Usatîi, liderul formațiunii politice „Partidul Nostru”, asigurându-i o victorie categorică cu peste 72% din voturi. Spre comparație, candidatul PCRM, Octavian Mahu a luat doar 8,69% - un eșec lamentabil. Având în vedere că „Partidul Nostru” a luat și majoritatea mandatelor în consiliul municipal (26 din 35), noul edil nu are nevoie nici de alianțe în primărie.


Am ajuns la Bălți pe 22 iunie. În dimineața zilei respective, a avut loc un Marș de doliu în memoria celor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Veteranii, militarii și funcționarii de la Primărie au depus flori la tancul T-34 din Piața „Vasile Alecsandri”, apoi coloana de oameni s-a îndreptat spre Memorialul Gloriei Militare, unde s-au tras focuri de armă în memoria ostașilor care și-au pierdut viața în război. În oraș nu se vedea nici urmă de panou electoral, de parcă au fost scoase imediat după alegeri. La o intersecție, pe fața unei case, a rămas totuși un banner al Partidului Socialiștilor, iar mai jos o publicitate pe care scrie că visele din copilărie se împlinesc…
Bălțenii s-au săturat de comuniști. Prin urmare l-au ales pe Renato Usatîi, „omul care a făcut ceva pentru orașul Bălți”, adică a organizat vreo două concerte cu Stas Mihailov și Grigori Leps, și a promis să schimbe orașul. S-a pomenit la locul potrivit în timpul potrivit, pentru că oricum nu avea concurenți serioși. Un democrat sau liberal democrat, în mod normal, nu avea nicio șansă, într-un oraș cu electorat preponderent de stânga, iar după miliardul furat, nici atât. Oamenii, însă, vor să vadă dacă Usatîi într-adevăr se va ține de cuvânt și nu va fi la fel ca primarii care i-au încălzit fotoliul înaintea lui.

„Promite în mod convingător”

Construcția unui complex sportiv, închiderea tuturor sălilor de jocuri de noroc din Bălți și organizarea unui forum economic internațional - sunt câteva puncte anunțate pe ordinea de zi a noului primar. Am încercat totuși să aflăm ce i-a motivat pe alegători să-l voteze pe Renato Usatîi. „Chiar vreau să văd de ce este capabil Usatîi. Se spune că a avut niște procese, pe unele le-a câștigat, pe altele le-a pierdut. Noi nu știm adevărul. Toți sunt la început drăguți, promit viața ca-n rai, dar pe urmă… A trecut timpul când mai credem în cineva, la putere sunt numai bandiți. Prețurile cresc, e murdărie peste tot, oamenii sunt nervoși pentru că în jur e doar minciună”, ne spune Tatiana, o doamnă de 48 de ani care stătea în fața Primăriei. „Usatîi a făcut promisiuni convingătoare și mi-a plăcut faptul că nu a făcut campanie electorală agresivă, dar până nu vedem rezultatele, e greu să spun de ce e capabil partidul său”, adaugă femeia.

Din vorbele oamenilor rezultă că Usatîi a câștigat alegerile tot din cauza sau datorită comuniștilor, pentru că aceștia nu au făcut nimic în oraș. „Usatîi a câștigat pentru că oamenii nu au încredere în puterea actuală. Ei au votat din disperare. Usatîi e o persoană nouă. Desigur, este ireal să le îndeplinească pe toate câte le-a promis într-un an sau doi, dar sperăm că mai rău nu va fi”, argumentează Vladimir, un director de firmă. El spune că a rămas rece la concertele organizate de liderul Partidului Nostru, însă a remarcat activitatea acestuia pe rețelele de socializare. „El câștigă bani în Rusia, nu are sens să vină să înceapă să fure aici de la oameni, e o persoană îndestulată. A promis chiar să investească din fondurile sale în infrastructura orașului”, mai spune Vladimir.

„O să-l strângă de gât”

Dincolo de unele probleme de infrastructură, cum ar fi reparația drumurilor sau salubrizarea străzilor, oamenii se confruntă și cu alte probleme comunale. Din acest punct de vedere, bătrânii au motivele lor ca să aibă încredere în noul primar. „Mă atrage tinerețea lui Usatîi. El are propria viziune asupra problemelor. E deștept, privește lucrurile în perspectivă, de aceea a fost votat. Oamenii s-au săturat de puterea precedentă, vrea ceva nou. Totul îi va reuși, el va revizui tarifele la agentul termic. Dacă a putut să facă milioane pentru el, ne va ajuta și pe noi”, spune Liubovi, o pensionară pe care am întâlnit-o în Piața „Vasile Alecsandri”. Ea explică de ce a pierdut încrederea în comuniști. „Cartierul nostru nu este gazificat. Ne folosim de butelii, pensionarii trebuie să roage pe cineva ca buteliile să fie aduse de la benzinărie. M-am adresat de două ori lui Voronin. Prima dată verbal, direct, iar a doua oară, după patru ani, în scris. El de fiecare dată dădea indicații primarului „Luați sub control!”, dar problema a rămas. Toate satele din jur au gaz, iar noi suntem în orașul acesta ca o insuliță. Noi am meritat o viață mai bună lucrând cinstit și crezând în comunism”, ne spune pensionara.

După cum afirmă aceasta, în baza informațiilor citite pe Internet, Renato Usatîi s-a remarcat prin acțiuni de caritate, ajutând familiile sărace, copiii cu dizabilități și orfanii. Pe de altă parte, sunt cei care cred că noul primar nu va reuși să facă mare lucru. „El îi bun băiat, dar nu o să facă nimic, o să-l strângă de gât, o să-l mănânce cei de la Chișinău, o să-i pună bețe în roate, pentru că el îi vrea pe toți la pușcărie”, s-a dat cu părerea un bătrân de 84 de ani pe care l-am întâlnit discutând aprins cu un amic de-al său pe strada Independenței.

„Au zis că-i bun pațan și l-au votat”

„Nu am dreptul să greşesc, voi demonstra că nu sunt un politician populist, ci un om care pretinde să fie un manager anticriză”, a declarat recent Usatîi și s-a pornit să facă auditul întreprinderilor municipale. Dacă oamenii în vârstă susțin că au fost convinși de faptele lui de caritate și promisiunile concludente, atunci tinerii s-au lăsat influențați de concertele pe care Usatîi le-a organizat la Bălți. Vedete de prima mână de la Moscova, cum sunt Stas Mihailov și Grigori Leps, ultimul fiind și cel mai scump interpret din Rusia, au cântat în fața publicului unui oraș în care nu se prea întâmplă evenimente culturale. Impactul a dat rezultate. „Prietenii mei nu se interesează de politică, ei pur și simplu au văzut că el a venit cu concerte și au spus că îi bun pațan (jargon rus. tânăr ) și l-au votat. Puțini sunt cei care știu ceva despre el și businessul lui”, afirmă Pavel, un elev din clasa a XI-a, interesat de politica din țară.

Victoria lui Usatîi nu a fost o surpriză la Bălți. Chiar și înainte de alegeri se discuta mult despre el. „La început aveam o părere negativă, pentru că a venit cu niște declarații aberante, că va închide Consulatul Român și va face acolo karaoke, că va băga la închisoare pe unul, pe altul. Acum am atitudine neutră. După cum a spus ex-premierul Sturza, planurile lui sunt cu adevărat grandioase, dacă va reuși să facă ceva, va atrage și mai mult, ca persoană politică, atenția asupra sa. Dacă o să continue să spună aberații, nu am să-l susțin”, afirmă elevul.
Am continuat drumul spre Universitatea de Stat „Alecu Russo”, care, la rândul ei, s-a ales cu ceva din dărnicia lui Usatîi. „E o persoană nouă care a făcut deja ceva. A spus că o să aducă mașini de spălat pentru căminele universității, a adus. Frigidere ne-a dat. De aceea tinerii au căpătat încredere în el”, explică Elena, o studentă la Facultatea de Științe Reale.

La ieșire din campusul Universității mai intrăm în vorbă cu doi tineri. Am aflat că erau din satul Răuțel, o suburbie a orașului, unde în turul doi se vor lupta un candidat din partea PDM și „Partidul Nostru”. Părerile amicilor s-au dovedit diferite. „Candidatul „PN” în satul nostru nu e cine știe ce, dar contează partidul din care vine. Usatîi are mare autoritate. Înțelegeți, aici toți sunt cu Rusia. El acum trebuie să demonstreze că nu aruncă vorbe-n vânt și atunci va deveni și mai puternic. Mie îmi place de el”, a spus Anatolie, un tânăr din Râuțel. „Da mie nu-mi place Usatîi”, a replicat amicul său. „Nu-mi place cum vorbește”, a încheiat repede acesta și s-a urcat în grabă într-o mașină.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:32

Regina-mamă Elena a României se întoarce acasă. La 71 de ani de la plecarea în exil şi la 37 de ani de la deces, mama regelui Mihai se va alătura suveranilor României moderne. Ea va fi înhumată, așa cum și-a dorit fiul său, la Mănăstirea Curtea de Argeș....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 08:34

Prezentatoarea PRO TV Lorena Bogza a anuțat ieri într-o postare pe FB că nu va merge la vot. Decizia de a nu vota este o masura de protest.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 21:30

Băncile moldovenești implicate în “Laundromatul rusesc” sunt aceleași care figurează în “jaful secolului”. Totul a pornit însă de la Universalbank. Ieri, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a făcut publice detalii noi despre schema prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:43

1. Berbec - Balanta In timp ce Berbecul poate avea calitati excelente de conducere si este, de obicei, foarte incapatanat si dornic sa faca tot ce ii sta in putere pentru a ajunge acolo unde isi doreste, Balanta stie intotdeauna cum sa preia controlul, sa se impuna si sa gaseasca solutii in cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:38

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat miercuri decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:27

Deputatul buzoian Adrian Mocanu (ALDE) a rămas fără permis după ce a fost prins de polițișii rutieri circulând cu viteză în localitate, pe DN2 E85, în Buzău. Cu câteva ore înainte, parlamentarul depășise limita legală și într-o localitate din Ilfov,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:17

Legate cu hamuri metalice și sechestrate în containere minuscule, aceste imagini cumplite arată tratamentul la care sunt supuse maimuțele, dar și alte animale, care s-ar afla într-un laborator german de testare. Imaginile au fost dezvăluite de activiștii pentru drepturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:02

Basarabia se trezește: Candidatul Dumitru Țîra din nou în vizorul presei românești

Basarabia se trezește: Candidatul Dumitru Țîra din nou în vizorul presei românești

Pe data de 15 octombrie, Dumitru Țîra, candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău a ținut o conferință de presă, în cadrul căreia a lansat imnul campaniei electorale 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 16:40

Partidul Nostru acuză CEC-ul că nu ia atitudine față de ilegalitățile comise de PSRM

Partidul Nostru acuză CEC-ul că nu ia atitudine față de ilegalitățile comise de PSRM

În Republica Moldova s-a ajuns în situația când sinceritatea și corectitudinea sunt transformate de Comisia Electorală Centrală (CEC) și “partidul lui Dodon” din virtute în viciu. Aceasta este reacția Partidului Politic “Partidul Nostru”, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 16:32

Ion Ceban: În Chișinău funcționează 159 de grădinițe. În anii de independență autoritățile municipale au admis lichidarea a 83 de grădinițe

Ion Ceban: În Chișinău funcționează 159 de grădinițe. În anii de independență autoritățile municipale au admis lichidarea a 83 de grădinițe

În următorii patru ani vor fi reparate capital 80 de grădinițe din municipiul Chișinău. Totodată, candidatul la funcția de primar al Caitalei Ion Ceban își propune și extinderea rețelei de grădinițe prin construcția unor instituții preșcolare noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:31

Ceban: Primăria Chișinău va lucra pentru oameni, alături de oameni. Asta voi face!

Ceban: Primăria Chișinău va lucra pentru oameni, alături de oameni. Asta voi face!

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei a declarat că a constatat odată în plus că Primăria Chișinău nu consulta deloc opinia societății civile și oamenilor. În cadrul unei conferințe de presă, Ion Ceban a precizat că a ajuns la această concluzie în urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:24

Orban, OUT?! Care ar fi a doua variantă de premier: Ar trece fără probleme

Orban, OUT?! Care ar fi a doua variantă de premier: Ar trece fără probleme

 Nume-surpriză apărut în discuțiile pentru propunerea de premier, în cazul în care, cel mai probabil, cabinetul propus de Ludovic Orban nu va trece de votul de încredere din Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:16

Țîcu în Parlament, colegilor din ACUM: Dodon trebuie dat pe mâna Justiției

Țîcu în Parlament, colegilor din ACUM: Dodon trebuie dat pe mâna Justiției

Deputatul Octavian Țîcu propune colegilor din cadrul blocului ACUM să-i susțină inițiativa de crearea a unei comisii de anchetă pentru investigarea acțiunilor de trădare de patrie comise de Igor Dodon. Potrivit parlamentarului, prin intermediul acțiunilor acestei comisii, șeful...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:07

Încă 55 de familii au primit îndemnizații pentru nou-născuți de 7 mii și 10 mii lei

Încă 55 de familii au primit îndemnizații pentru nou-născuți de 7 mii și 10 mii lei

 Primăria municipiului Orhei a alocat joi, 17 octombrie încă 55 de îndemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, pentru bebelușii născuți în lunile mai-iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 12:53

Juncker anunță că există un acord privind Brexit-ul și recomandă Consiliului European să îl susțină / Opoziția de la Londra respinge noua variantă

Juncker anunță că există un acord privind Brexit-ul și recomandă Consiliului European să îl susțină / Opoziția de la Londra respinge noua variantă

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat că există un acord asupra Brexitului și i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care îi cere să susțină acordul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 12:29

Brexit Boris Johnson primește o nouă lovitură chiar înainte de Consiliul European

Boris Johnson primește o nouă lovitură chiar înainte de Consiliul European

Boris Johnson a primit o lovitură de grație privind propunerea sa de acord Brexit chiar înainte de începerea reuniunii Consiliului European, Partidul Unionist Democrat (DUP) al nord-irlandezilor anunțând că nu susține variantă avansată de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 12:12

Combinaţia de blugi cu pulover nu mai este la modă! Cu ce să o înlocuieşti!

Combinaţia de blugi cu pulover nu mai este la modă! Cu ce să o înlocuieşti!

Într-o dimineaţa răcoroasă de toamnă fiecare femeie îşi doreşte să abordeze un stil cât mai comod, în care să se simtă bine şi care să o ferească de aerul rece. Cu toate că are la îndemână multe alte soluţii care să o scoată din rutină, ea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 11:51

ACCIDENT HORROR la Căușeni. Trei persoane au murit / FOTO +18

ACCIDENT HORROR la Căușeni. Trei persoane au murit / FOTO +18

Trei persoane au murit, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:10, la intrarea în orașul Căușeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 10:51

Voronin: Unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009 a fost Vlad Filat

Voronin: Unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009 a fost Vlad Filat

Unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009 ar fi fost ex-premierul Vlad Filat. Fostul prim-ministru ar fi pregătit evenimentele din acea zi. Declaraţia aparţine liderului Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, care pe atunci ocupa funcţia de preşedinte al statului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 10:05

De ce Plahotniuc i-a lăsat pe democrați fără sediu și bani

De ce Plahotniuc i-a lăsat pe democrați fără sediu și bani

Fostul președinte al Partidului Democrat (PDM) Vlad Plahotniuc ar fi dorit ca Vladimir Cebotari să-i fie succesor, dar Dumitru Diacov, președintele de onoare și fondatorul partidului, l-ar fi ajutat pe Pavel Filip să preia funcția.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 09:56

3 rețete utile pentru o sarcină fără probleme

3 rețete utile pentru o sarcină fără probleme

Cele 9 luni în care aștepți venirea pe lume a copilului tău sunt o perioadă emoționantă, dar uneori simptomele problematice te pot împiedica să consumi toate vitaminele și mineralele de care are nevoie cel mic. Încearcă și tu câteva rețete consistente, care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 09:31

Deputații PD au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în timp ce colegii lor de la guvernare scandau „Hoții!” / VIDEO

Deputații PD au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în timp ce colegii lor de la guvernare scandau „Hoții!” / VIDEO

Deputații Partidului Democrat au părăsit sala de ședințe a Parlamentului înainte de a începe audierea raportului Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)