Afaceri

Ustianul care creşte cea mai scumpă blană din lume

Crescătoria de peste 200 de şinşile este la Ustia, pentru că acolo s-a născut. Acum are două angajate şi, deşi îşi are oficiul în capitală, face regulat naveta Chişinău-Ustia. Blana e exclusiv pentru export, însă au clienţi din întreaga ţară, care cumpără animalele, dar şi know-how-ul pentru propria afacere.

Chiril spune că investiţiile au fost mari, dar a îndrăznit să se aventureze, pentru că şinşilele sunt animale nepretenţioase, blana lor e considerată cea mai scumpă din lume, dar mai ales pentru că în Moldova nimeni nu mai face aşa ceva. „Încă n-am vândut nimic. Profitul nu e imediat. E nevoie de cel puţin un an ca să dea roade afacerea asta”, spune Chiril.

„Creştem animalele pentru blana lor, pe care o comercializăm. Preţul scade proporţional cu numărul de capete cumpărate, dar preţul de start este 500 de euro pentru o cuşcă cu cinci femele şi un mascul”, spune Lilia Rusu, una dintre îngrijitoarele fermei.

Ea lucrează aici de când s-a deschis ferma. Înainte de a începe lucrul propriu-zis, a beneficiat de un trening în cadrul căruia a învăţat care este specificul acestor animale, cum să le vaccineze, să le îngrijească şi să le sacrifice. „Animalele noastre au parte de o îngrijire specială. Hrana, vitaminele şi băiţa sunt administrate la ore fixe. Hrana specială este adusă din Ungaria, însă stafidele sunt mâncarea lor preferată”, spune Lilia.

Acum, la crescătorie sunt 220 de capete, în afară de pui, aduse de la Iaşi. Blănile de şinşilă sunt cumpărate, în principal, de turci, ca ulterior, noi să cumpărăm haine de blană turceşti, în pieţele şi magazinele noastre, la preţuri mai mari. Asta înseamnă business.

„Nu vrem să lucrăm pentru boier”

Lilia e din satul vecin, Holercani. Chiril mărturiseşte că este nevoit să caute angajaţi din altă parte, pentru că ustienii nu vor să lucreze pentru el. „Din păcate, oamenii sunt invidioşi dacă faci ceva mai mult decât ei. Nu am angajaţi din sat, pentru că ei consideră umilitor să lucrezi pentru un consătean. «Nu vrem să lucrăm pentru un boier», spun ei”.

Chiril Chirilov planifică să-şi dezvolte afacerea. Colaborează cu companii din România, care îi oferă consultanţă şi suport. Vrea să creeze o asociaţie moldo-română de creştere a şinşilelor.

Pe lângă afacerea cu rozătoarele, Chiril mai are un magazin de materiale de construcţie în sat. Întreprinzătorul consideră că poţi trăi bine oriunde, condiţia e să munceşti. Spune că a avut piedici din partea autorităţilor, dar era pregătit pentru asta şi nu s-a descurajat.
Sfatul lui Chiril pentru cei care vor să aibă succes este să-şi suflece mânecile şi să se apuce de lucru. Doar aşa vor trăi bine. Chiar şi în Moldova.

Şinșila (Chinchilla) este un mamifer rozător, originar din America de Sud. Este un animal de talie mică și nu măsoară mai mult de 25-30 cm, având o greutate medie, la maturitate, de 400-600 de grame. La înfăţişare, este un mix între veveriţă, iepure şi şoarece. Șinșila este un animal crescut în special pentru blana sa prețioasă, dar și pentru carne, însă în plan secundar. Datorită caracterului său blând și înfățișării agreabile, șinșila poate fi crescută și ca animal de companie în casă.

Mariana Balaban, studentă SSAJ

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *