IT&C

Utilizarea programelor licenţiate generează beneficii economice de două ori mai mari decât cele piratate

Un nou studiu realizat de către BSA | The Software Alliance și INSEAD, una dintre cele mai importante școli de business din lume, arată că o creștere a gradului de folosire a programelor software cu licenţă ar avea un impact pozitiv mai mare asupra economiei Moldovei, decât o creştere asemănătoare în utilizarea de software piratat. 

O creștere de 1% a gradului de utilizare a software-ului cu licenţă ar genera o sumă suplimentară de 5 milioane USD în economia, în comparație cu 2 milioane USD dintr-o creștere similară a utilizării de software piratat, ceea ce înseamnă că utilizarea de software cu licenţă ar produce o valoare economică adăugată de 3 milioane USD.

Studiul Avantajul competitiv: impactul economic al programelor software cu licenţă este o analiză revoluționară, care se bazează pe date colectate din 95 de țări pentru a demonstra beneficiile pe care folosirea de programe software complet licențiate le aduce economiilor naționale. Studiul confirmă faptul că gradul ridicat de utilizare a programelor software cu licenţă corespunde unor venituri substanțiale la nivelul Produsului Intern Brut (PIB) și că efectul de stimul economic al acestora este semnificativ mai mare decât cel al programelor piratate.

“Utilizarea de software licențiat reduce riscurile și sporește eficiența operațională, fapt care se reflectă în profiturile companiilor”, a spus Daniel Martin, Outside Counsel BSA | The Software Alliance. “Acest studiu confirmă faptul că folosirea de software licențiat nu aduce doar avantaje pentru firme, ci este și un important factor de creștere economică la nivel național. Guvernul, autoritățile de aplicare a legii și industria din Moldova ar trebui să profite de fiecare oportunitate pentru a obține aceste venituri potențiale prin reducerea pirateriei și prin promovarea utilizării de software licențiat.”

Studiul arată, de asemenea, că fiecare dolar investit suplimentar în software licențiat are o rentabilitate estimată de 98 USD, în comparație cu o rentabilitate de 5 USD rezultată din valoarea fiecărui dolar suplimentar investit în utilizarea programelor software pirat.

Printre celelalte concluzii ale studiului se numără:
• O creștere cu 1% a gradului de utilizare de software licențiat la nivel global ar injecta o sumă estimată la 73 miliarde de dolari în economia mondială, față de 20 miliarde de dolari rezultate de pe urma utilizării de software piratat, ajungându-se astfel la o diferență de 53 de miliarde de dolari.
• Fiecare țară inclusă în studiu a înregistrat avantaje economice mai mari în urma utilizării de software licențiat față de cea de software piratat.
• Pe baza raportului dintre valoarea investiției versus valoarea beneficiului, rentabilitatea investițiilor din utilizarea de software licențiat este la nivelul cel mai ridicat în țările în curs de dezvoltare – în medie, 437 de dolari în plus la PIB pentru fiecare dolar investit. Totuşi, indiferent de nivelul veniturilor, toate țările obţin beneficii: fiecare dolar suplimentar investit în software cu licenţă are o rentabilitate medie a investițiilor de 117 dolari în țările cu venituri ridicate și de 140 de dolari în țările cu venituri medii.
“Studiile anterioare au demonstrat că serviciile cu valoare adăugată oferite cu ajutorul programelor de software licențiat ajuta firmele să își reducă costurile și să își mărească productivitatea. Acest raport merge și mai departe prin faptul că stabilește impactul utilizării de software licențiat asupra economiei naționale”, afirmă Eduardo Rodriguez-Montemayor, cercetător șef la INSEAD eLab. “Rezultatele arată clar că utilizarea de software licențiat este benefică pentru mediul de afaceri și pentru economiile naționale și că software-ul licențiat are un impact economic mai mare decât software-ul piratat în toate țările incluse în studiu.”
Guvernele și companiile care vor să profite de oportunitatea economică oferită de utilizarea de software licențiat ar trebui să acționeze în următoarele domenii:
• Să implementeze și să aplice legi eficiente de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală, care să protejeze programele software și alte materiale protejate prin drepturi de autor disponibile pe PC-uri, dispozitive mobile și în cloud.
• Să consolideze asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, cu resurse dedicate.
• Să asigure conștientizarea publicului cu privire la riscurile pirateriei software.
• Să ofere un bun exemplu, prin utilizarea exclusivă de software licențiat și prin implementarea de proceduri de gestionare a utilizării de software în cadrul activității companiilor.

Versiunea integrală a studiului Avantajul competitiv: impactul economic al programelor software cu licenţă este disponibilă pentru descărcare pe pagina web a BSA: www.bsa.org/softwarevalue.

Despre BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) este principalul promotor al industriei de software la nivel mondial. Este o organizație a unor companii de clasă mondială ce investesc anual miliarde de dolari pentru a crea soluţii software ce contribuie la dezvoltarea economică şi la îmbunătăţirea vieţii moderne. Prin cooperarea cu autorităţile publice la nivel internaţional, suportul acordat pentru asigurarea respectării proprietăţii intelectuale şi prin activităţile educaţionale, BSA extinde orizonturile lumii digitale şi construieşte încredere în noile tehnologii pe care le promovează.
Despre INSEAD eLab

Una dintre cele mai importante și cele mai mari școli de business la nivel mondial, INSEAD reunește popoare, culturi și idei din întreaga lume pentru a schimba vieți și transforma organizații. eLab este central de excelență al INSEAD în economia globală bazată pe cunoaștere. Un obiectiv cheie al INSEAD eLab este de a consolida legăturile din mediul academic, liderii de afaceri și factorii de decizie prin recurgerea la o varietate de resurse la nivel mondial pentru a dezvolta perspective de cercetare, riguroase din punct de vedere academic și relevante pentru liderii din sectorul public și privat.

Pentru mai multe informații despre INSEAD eLab, inclusiv alte rapoarte de cercetare, vă rugăm vizitați insead.edu/elab.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *