Constantin Tănase

V. Pasat, lider al PPCDM

Tragem linia şi de aici încolo discutăm despre Pasat care s-a lansat recent în politică. Ştirea că fostul ministru al Apărării şi ex-director al SIS, Valeriu Pasat, îşi creează propriul partid politic nu a fost o surpriză, despre această perspectivă se vorbea mai demult în mediile politice şi jurnalistice de la Chişinău. Drept pistă de lansare a fost ales referendumul pentru introducerea în învăţământul preuniversitar a unui curs obligatoriu de „Bazele Ortodoxiei”. Originalitatea momentului constă în aceea că drept „forţă motrice” a viitorului partid vor servi preoţii Mitropoliei Moldovei. Este pentru prima dată când Biserica se implică în felul acesta în politică, parohiile devenind un fel de organizaţii de partid, preoţii – secretari de partid, iar enoriaşii – membri şi simpatizanţi ai noului partid.

Potrivit lui Pasat, despre denumirea partidului şi orientarea lui politică vom afla în câteva săptămâni. Gurile glumeţe propun ca noul partid să se numească PPCDM – Partidul Popilor Comunişti şi Devotaţi Moscovei, iar sigla partidului să fie Ştefan cel Mare ţinând în mână, în loc de cruce, secera şi ciocanul, iar în loc de sabie – o cadelniţă.

Conform Comisiei Electorale Centrale (CEC), colectarea semnăturilor pentru susţinerea referendumului se va desfăşura timp de trei luni, între 14 iunie şi 14 septembrie. Această procedură se va suprapune peste o altă acţiune foarte importantă – pregătirea către referendumul constituţional în vederea modificării Constituţiei, organizat de Alianţa pentru Integrare Europeană. Pe cât e de logică şi motivată o asemenea suprapunere rămâne să discutăm. Aceasta pe de o parte. Pe de altă parte, implicarea Mitropoliei lui Vladimir în politică alături de Pasat înseamnă implicarea deschisă a Moscovei în viaţa internă a R. Moldova, or, este în afara oricăror îndoieli că Pasat este omul Moscovei, că „noul proiect politic” al lui Pasat este un proiect rusesc.

Aceasta fiind realitatea, trebuie să ne clarificăm cât e de constituţională înfiinţarea unui asemenea partid. Deoarece Alianţa nu poate proceda cu Pasat aşa cum a procedat Voronin, trebuie să-şi spună cuvântul Legea. Corect citită, corect interpretată şi corect aplicată, Legea nu poate permite înfiinţarea unui partid al popilor. Locul preoţilor e în biserici, dar nu în şcoli şi nu în parlament.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *