Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2019
Abonamente

Atitudini 3 Decembrie 2012, ora 07:25    Din editia print

Marime Font

Vă așteptăm cu brațele larg… închise!

Atragerea investițiilor, crearea unor locuri de muncă și asigurarea unor salarii mari de către Guvern, rămân, se pare, a fi doar niște lozinci electorale sau teme de discuții cu diplomații străini, în pauzele dintre analizarea posibilităților de a mai democratiza sau a mai integra societatea moldovenească.

Serialul investitorilor supărați, lansat de publicația „Adevărul”, nu a adus nimic nou. Cazurile grupurilor Lear Corporation și Draexlmaier a scos la lumină situația existentă în viața economică, încă de la lansarea istoriei de succes – Republica Moldova.

Și decizia de a pleca din Republica Moldova corespunde deciziilor luate de mulți oameni de afaceri din Moldova după contactele, în majoritatea cazurilor „neprotejate” și, deseori, cu „perversiuni”. Doar că moldovenii pleacă fie în offshore, fie în umbră.


De ce? Sloganul tradițional „Achită impozitele și dormi liniștit!” în Moldova sună „Plătește impozitele și dormi pe veci liniștit!”. E un fals că oamenii de afaceri nu doresc să plătească impozitele. Toți oamenii cu care am vorbit au spus că sunt de acord să plătească 10%-15% din rulaj și să uite de Fisc.

În plus, oamenii de afaceri nu se simt protejați în fața organelor de control. Fraza din filmul „Briliantovaia ruka” – „Obligați-i pe toți locatarii să cumpere bilete de loterie, iar dacă nu vor, deconectați-le gazul”, reprezintă perfect situația din sistemul fiscal și, desigur, vamal al R. Moldova.
Dacă toată contabilitatea e în regulă – vă blocăm producția pe un termen nedeterminat, după care, dacă tot e în regulă, obligatoriu vă deblocăm depozitele cu scuzele de rigoare. În condițiile în care pierderile unei zile sunt de câteva mii de euro, e mai simplu de plătit la labă 10-20 de mii de euro, decât să cauți dreptate în justiție.

Anunțurile făcute de ambele, primele companii, e un semnal pentru toată comunitatea investitorilor din Moldova și de peste hotare, nemaivorbind de lovitura adusă economiei și imaginii R. Moldova. Investitorii nu se simt protejați și, fără prea mare gălăgie, decid mai degrabă să plece, decât să-și caute dreptatea.

Vicepremierul Valeriu Lazăr consideră că incidentul dintre grupul german Draexlmaier şi Serviciul Fiscal poate fi aplanat pe două căi: ori Fiscul anulează actul de control, ori compania va ataca în judecată, iar banii câştigaţi vor fi plătiţi din buzunarul cetăţenilor. Pe de altă parte, R. Moldova, reieșind din dimensiuni și numărul investitorilor de milioane, își poate permite o atitudine mai grijulie față de cei care aduc bani, iar problemele acestora să depășească anticamerele înalților demnitari până la declanșarea crizei, și nu în momentul în care e cel mai spectaculoasă intrarea pe ruine călare pe un cal alb, sub privirile obiectivelor presei.

Notă:

1. Cel mai mare producător din lume de huse pentru banchete de automobile a renunțat la ideea de a lansa o nouă fabrică în Moldova. Motivul – neînțelegerile cu Fiscul și Vama. Investițiile în Chișinău și Strășeni erau evaluate la 10 mln. USD, totodată fiind create și 2000 de locuri de muncă. Compania este indignată de faptul că a fost obligată să declare în vamă deşeurile de la fabrica din Ungheni şi să achite taxe, pentru că acestea erau calificate ca import în ţară, atunci când erau duse la gunoiştea din Ungheni. Astfel, rebutul ajungea „marfă de calitate”, pe care vameşii o estimau la valoarea de piaţă. Lear Corporation a fost sancţionată de autorităţile vamale şi pentru că în cutiile cu materie primă importate în loc de 1000 de bucăţi se depistau câteva unităţi lipsă sau în plus. Acest fapt era interpretat ca eschivare de la declararea mărfurilor sau chiar contrabandă. În prezent, în Moldova există şapte zone economice libere în care activează 151 de companii cu circa 6200 de angajaţi. Până la 1 octombrie, ZEL-urile au atras investiţii străine de 155 de milioane de dolari. În primele nouă luni ale acestui an, rezidenţii zonelor au majorat cu 10,3% vânzările producţiei industriale, în timp ce industria ţării a înregistrat un regres de 1,8%. Companiile din ZEL asigură în prezent 8,9% din producţia industrială şi 8,5% din exporturile R. Moldova. Pentru anul viitor sunt planificate opt proiecte investiţionale de 120 milioane de dolari.

2. Compania germană Draexlmaier a anunţat că renunţă la un proiect de 15 milioane de euro la Bălţi, din cauza hărţuielilor la care este supus de către Fisc. Din decizia Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, din 17 septembrie, rezultă că, de când activează în R. Moldova, Draexlmaier a comis mai multe încălcări destul de grave ale legislaţiei, pentru care ar urma să achite la buget plăţi şi amenzi de circa 25 de milioane de lei. Draexlmaier a deschis până în anul 2011 două fabrici în Zona Economică Liberă Bălţi (ZEL Bălţi), la care lucrează în prezent 2600 de angajaţi, şi urma ca în acest an să mai inaugureze încă una, cea mai mare, unde trebuiau să fie angajate circa 2000 de persoane.

Un articol de: Iulian Bercu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

 Președintele Dodon, a avut astăzi un program de lucru foarte aglomerat. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul Vladimir, mai apoi si-a tras niște poze la federația de șah iar la finele zilei de lucru, s-a filmat în chiloți cum se crucește in fața...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)