Actualitate

Vaccinul care a certat copiii cu şcoala: Părinţii care au refuzat să le fie vaccinaţi copiii contra rujeolei se vor adresa la CtEDO

 „Practic, în toate cazurile semnalate, părinților li s-a refuzat admiterea copiilor în sistemul educațional, fără a fi emis un act individual pentru fiecare caz în parte, fără indicarea perioadei pentru care copilul nu este admis. În unele cazuri, directorii de școli erau dispuși să admită copiii, dar medicii de familie nu le eliberau acestora certificate de sănătate”, a declarat pentru TIMPUL Fadei Nagacevschi.
Potrivit avocatului, în prezent, la CtEDO se află pe rol două cazuri similare împotriva Cehiei și Macedoniei. Cauzele sunt examinate prin prisma dreptului la viața privată (art. 8 din Convenție), libertatea conștiinței (art. 9) și dreptul la educație (articolul 2 din Protocolul 1). „Asta îmi dă speranță și încredere că noi nu greșim”, a menționat Nagacevschi.

„Învățătoarea le-a spus că pot să moară…”

Printre cei care au solicitat asistența juristului este și familia Lucov din s. Molești, r-nul Ialoveni. Cei doi copii ai familiei, de 10 și 11 ani, au putut merge la școală în acest an, cel mult șapte zile.

Inițial, chiar în prima zi de școală, învățătoarea i-a trimis acasă, pentru că nu erau vaccinați. „Copiii s-au dus bucuroși la școală și au venit acasă plângând. Învățătoarea le-a spus că a murit o fetiță de rujeolă și că pot să moară și ei, dacă nu se vaccinează. Toți s-au speriat. Nici colegii nu vorbeau cu ei, de frică să nu se molipsească, deși copiii mei erau absolut sănătoși”, ne-a povestit Vitalie Lucov, tatăl elevilor.

Părinții consideră că celor doi copii li s-a vorbit prea dur despre rujeolă și consecințele acestei boli, creându-se panică printre ceilalți. În plus, Vitalie şi soţie-sa sunt indignați că nu au fost invitaţi la școală pentru a li se cere explicații sau a fi îndemnați să-și vaccineze copiii, în loc ca cei mici să fie alungaţi acasă. Cei doi părinți relatează că au mers apoi la școală şi au cerut un act în care să fie indicat motivul și perioada în care copiii lor nu au voie să frecventeze instituția de învățământ, dar au fost refuzați categoric.

Contactată de TIMPUL, Ludmila Catană, directoarea şcolii din Molești, a spus că, de fapt, există un asemenea document individual pentru cei doi copii și a recunoscut că nu l-a prezentat părinților, pentru că ar fi fost intimidată de către Angela, mama copiilor. „Ea a venit la mine și mă filma cu telefonul, dar asta ca și cum ți-ar pune pistolul la tâmplă”, s-a justificat directoarea. De cealaltă parte, Angela Lucov afirmă că a decis să filmeze, pentru a nu lăsa loc de interpretări și pentru a avea o dovadă că a solicitat actul cu pricina.

Ministerul Educației s-a răzgândit

Nemulțumirea acestei familii este cu atât mai mare, cu cât cei doi copii au fost alungați de la școală și a doua oară.
Copiii au stat acasă până pe 22 octombrie, după care părinții i-au trimis totuși la școală, povestește în continuare Angela Lucov. Însă doar după două zile, au revenit supărați, fiind trimiși acasă cu aceeași condiție: să revină doar după ce vor fi vaccinați. Tocmai pe 5 noiembrie li s-a spus că elevii pot veni la școală chiar și fără a fi imunizați.

Când i-am cerut explicații în această privință, directoarea Catană ne-a spus că nu a acționat după bunul său plac, ci în baza ordinelor venite de la Ministerul Educației. Avocatul Fadei Nagacevschi susține că, pe 17 octombrie, a fost modificat ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății din 21 septembrie 2018. Iar la 24 octombrie 2018, Ministerul Educației a emis o circulară prin care copiii nevaccinați contra rujeolei sunt deja admiși la învățătură.

Datorită acestor două acte, astăzi, numărul copiilor care au interdicție de a frecventa școala s-a diminuat. Dacă se mai întâmplă astfel de cazuri, fiecare este soluționat în mod individual. Totuși, nu se știe cum vor decurge lucrurile de acum înainte, după ce Curtea Constituțională a hotărât recent că vaccinarea copiilor rămâne obligatorie și nu este aplicabilă doar pentru copiii cu unele contraindicații medicale argumentate și documentate. Curtea a subliniat că refuzul vaccinării unui copil nu atrage după sine interdicția legală de admitere a acestuia în colectivități și în instituțiile educaționale și de recreere, ci și riscul îmbolnăvirii lui.

Criză de imunologi în UTA Găgăuzia

Decizia Curții Constituționale le-a picat bine autorităților din autonomia găgăuză, care nu au respectat indicațiile Ministerului Educației. Astfel, până în prezent, 28 de elevi din regiune nu au voie să meargă la școală din cauza că nu au fost vaccinați împotriva rujeolei.
Problema respectivă a fost dezbătută recent, la o ședință a Comisiei permanente pentru știință, educație, cultură, limbă și culte a Adunării Populare a autonomiei. În cadrul şedinţei, părinților copiilor nevaccinați li s-a recomandat insistent să se adreseze la specialiștii imunologi, pentru a obține un certificat medical. Problema cea mai mare este că, în același timp, în UTA Găgăuzia nu există imunologi și părinții sunt nevoiți să meargă cu cei mici până la Chișinău, pentru o consultație.
O altă problemă importantă este generată de lipsa copiilor de la şcoală timp de aproape două luni. Directoarea şcolii de la Molești a promis că profesorii vor lucra suplimentar cu aceşti elevi, dar a sugerat că totuşi ar trebui să se implice și părinții, pentru că e vorba de un număr prea mare de ore pierdute.

Unii copii au fost vaccinaţi fără acordul părinţilor

Am prezentat doar povestea unei familii, care a trecut prin situații stresante, după ce a decis să nu-şi vaccineze copiii, neavând încredere în sistemul național de imunizare. Alți părinţi au trăit emoții și mai mari, mai ales în cazurile în care copiii lor au fost duși la medic obligatoriu, cu toată clasa, și au fost vaccinaţi fără acordul părinților.
De astfel de cazuri se ocupă deja Procuratura Generală. Chiar şi Aliona Serbulenco, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care promovează intens imunizarea, susține că astfel de situații sunt inadmisibile. „Am avut cazuri în care mama a fost categoric împotriva vaccinării și, la un moment dat, am constatat că al ei copil are toate vaccinurile”, a menționat secretarul de stat.
Rujeola a revenit în R. Moldova după o pauză de doi ani. În ultimul timp, deși numărul cazurilor de rujeolă este în scădere, ultimele date actualizate de Agenția Națională de Sănătate Publică arată că focarele apar în alte raioane. Potrivit Alionei Serbulenco, îmbolnăvirile se înregistrează în localităţile unde acoperirea cu vaccinuri este joasă. „Continuăm cu aceleași măsuri de vigilență, dar problema că astfel copilul trebuie să meargă la școală ne pune în gardă”, susține aceeaşi sursă.

În prezent, circa 3000 de elevi au rămas nevaccinați împotriva rujeolei. În acelaşi timp, în țările vecine, au fost înregistrate cazuri de difterie. Specialiștii atenţionează că și de această dată ne putem salva doar prin vaccinare. Ceea ce înseamnă un nou scandal…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *