Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 21 Februarie 2019
Abonamente

Timpul Local 15 Septembrie 2010, ora 04:08    Din editia print

Vadim Lelic, primar Teleneşti: Avem încă multe planuri de colaborare cu PNUD şi FISM

Marime Font

Vadim Lelic s-a născut la Teleneşti în anul 1972. În 1992 a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Pedagogice „Ion Creangă”, dar aşa şi nu s-a mai încadrat în învăţământ, antrenându-se în lumea afacerilor. În iunie 2007 a devenit primar de Teleneşti. Este căsătorit, tată a doi copii.

- Domnule Lelic, mai mulţi orăşeni cu care am discutat despre starea de lucruri din localitate mi-au spus că, la viitoarele alegeri locale, tot pe dumneavoastră v-ar alege. Cum aţi reuşit să câştigaţi o asemenea încredere printre oameni?

- Acum doi ani am vizitat Polonia, unde am fost oaspetele primarului de Butom, un oraş de mărimea Teleneştilor, de o frumuseţe neobişnuită, bine gestionat, unde am văzut multe lucruri năstruşnice, inclusiv faptul că clădirea primăriei era vopsită doar pe jumătate. De ce?, l-am întrebat pe primar. Ca locuitorii să ţină minte cum a arătat aceasta mai înainte, mi-a spus cu o ironie subtilă caracteristică polonezilor. Paradoxul era că acest orăşel, până în 1945, aparţinea Germaniei. După război, locuitorii etnici germani au fost deportaţi dincolo de Odra, polonezii luându-le locul. Bineînţeles, toţi anii până la 1992, adică până la venirea primarului la funcţia respectivă, oraşul era gestionat precum o gospodărie picată ca moştenire. Primarul nu era un localnic, se căsătorise aici în oraşul de baştină al soţiei sale. Şi întrucât localnicilor care plecau la învăţătură sau la studii de aici le era ruşine să spună de unde-şi trag obârşia, noul cap de oraş a decis să schimbe această mentalitate şi să facă totul ca baştina sa de adopţie să fie obiect de mândrie pentru locuitorii ei, fapt care i-a reuşit. M-am gândit, după discuţia avută cu acel primar, care era un om extraordinar, că trebuie să schimb mentalitatea teleneştenilor faţă de vatra noastră strămoşească. Mai întâi, le-am adus în casă cetăţenilor apă potabilă de calitate, am soluţionat problema salubrizării - odinioară, cea mai complicată -, am demarat lucrări de gazificare, amenajare, am deschis un centru de plasament. Nu am pierdut în van nicio zi a mandatului meu. Şi dacă munca mea a ajuns să fie apreciată, înseamnă că aceşti trei ani n-au trecut în zadar.


- S-ar putea spune că v-aţi îndeplinit programul electoral?
- N-am reuşit să realizăm, deocamdată, tot ce ţine de infrastructură şi de drumuri. Am construit două stadioane în oraş, unul pentru maturi şi altul - un ministadion - pentru copii, chiar în spatele primăriei. Pe data de 22 septembrie, începem materializarea unui proiect în colaborare cu FISM, care prevede construcţia unui centru multifuncţional pentru oamenii în etate. Ideea îmi aparţine, dat fiind faptul că în Teleneşti sunt foarte mulţi bătrâni solitari de care comunitatea trebuie să aibă grijă. În cadrul acestui centru, bătrânii noştri vor beneficia de o cantină socială, o spălătorie pentru rufe şi o baie. În aşa mod, aş putea face mai lejeră şi mai demnă viaţa acestor oameni.

- Oraşul, spre deosebire de altele din zonă, e un fel de platformă în construcţie...
- La Gimnaziul „Mihai Eminescu” se schimbă toate geamurile, la Grădiniţa nr. 2 geamurile deja au fost schimbate la nivelul II şi, în zilele următoare, trebuie să continue aceste lucrări la nivelul I. Sunt pavate trotuarele pe o suprafaţă de 4000 metri pătraţi, inclusiv pe străzile din centrul urbei, vor fi schimbate băncile în parc, cu banii de la bugetul de stat va demara reparaţia străzii Renaşterii pe o distanţă de 800 metri. A fost deschisă Grădiniţa nr. 3, unde au fost amplasaţi deja 50 de copii. Au fost iluminate străzi, instalate containere pentru gunoi. Am făcut deja o licitaţie la care au fost cumpărate 100 de containere. De fapt, proiectul de salubrizare a demarat în anul 2000, când au fost construite primele 15 platforme. În anul curent, numărul acestora va fi triplat. Am mutat gunoiştea oraşului şi i-am îngrădit teritoriul, iar pe locul fostei gunoişti vom sădi, în toamna curentă, un parc. Înainte, acolo era un dezastru, fiindcă gunoiştea era amplasată chiar în vârful dealului şi ani la rând gunoiul era dus de vânt în oraş, polua apele freatice. Spre noua gunoişte s-a construit un drum de acces, au fost angajaţi trei paznici care gestionează recepţionarea gunoiului, teritoriul este bine îngrădit.

- Precum am fost informat, proiectul care ţine de salubrizare este unul de durată şi vizează nu numai oraşul Teleneşti...
- Am procurat multă tehnică de salubrizare, care nu trebuie să staţioneze. Am obţinut un proiect de 5 milioane de lei în cadrul Programului de Dezvoltare Regională. În şapte sate din raion vor fi amplasate platforme în care va fi selectat gunoiul. Gunoiul va fi transportat la o gunoişte autorizată aflată la 6 km de oraş, aproape de Băneşti. Mai am un vis - să construiesc o fabrică de procesare a gunoaielor menajere. Am văzut de acestea în oraşele pe care le-am vizitat în Europa, dar şi în SUA. Am mai obţinut, prin intermediul Fondului Ecologic, un proiect de jumătate milion de lei pentru a construi 25 de platforme şi a cumpăra 100 de containere. Cred că vom economisi la licitaţie ceva bani şi vom mări numărul de platforme. Mai greu ne-a fost până i-am deprins pe localnici să achite serviciile de salubrizare. Acum, avem peste 1000 de contracte perfectate cu agenţii economici şi persoanele fizice din oraş privind prestarea acestor servicii.

- Pare-se, aţi fost unicii în republică care aţi beneficiat de proiectul PNUD de salubrizare a oraşului...
- La finalizarea proiectului, ne-a vizitat, în luna martie, o întreagă delegaţie condusă de Kori Udovicki, locţiitorul Secretarului General al ONU, directorul regional din Europa şi ţările CSI, Kaarina Immonen, şi şefi ai unor reprezentanţe ONU pentru mai multe ţări din Europa. Le-am făcut cunoştinţă cu realizarea proiectului şi am reuşit să-i convingem că niciun cent din banii alocaţi pentru dezvoltarea serviciilor de salubrizare nu s-a cheltuit fără rost. De aici a început o nouă etapă de conlucrare cu aceste structuri. Pe viitor, avem încă multe planuri de colaborare cu PNUD şi FISM.

- Dacă orăşenii vă vor mai acorda un mandat, ce aveţi în prim-plan de realizat?
- Mă voi ocupa de problemele canalizării, spre exemplu. În anul viitor, dorim să construim o staţie de epurare. Pentru aceasta, este nevoie de investiţii de peste 10 milioane, dar sper că voi găsi un proiect investiţional pe care îl vom realiza. Totodată, viitorul mandat vreau să-l dedic drumurilor. Drumurile trebuie reconstruite capital anume după ce vor fi finalizate activităţile enumerate mai sus.

- Familia ar saluta faptul că aţi primit de la comunitate încă un mandat de primar?
- Nu prea. Soţia îmi spune în permanenţă că mandatul cel mai eficient este un mandat de scurtă durată. Dar, decizia în privinţa viitorului mandat depinde de comunitate.

- Vă dorim succese!

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)