Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 07:21
Abonamente

Timpul Local 15 Septembrie 2010, ora 04:08    Din editia print

Vadim Lelic, primar Teleneşti: Avem încă multe planuri de colaborare cu PNUD şi FISM

Marime Font

Vadim Lelic s-a născut la Teleneşti în anul 1972. În 1992 a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Pedagogice „Ion Creangă”, dar aşa şi nu s-a mai încadrat în învăţământ, antrenându-se în lumea afacerilor. În iunie 2007 a devenit primar de Teleneşti. Este căsătorit, tată a doi copii.

- Domnule Lelic, mai mulţi orăşeni cu care am discutat despre starea de lucruri din localitate mi-au spus că, la viitoarele alegeri locale, tot pe dumneavoastră v-ar alege. Cum aţi reuşit să câştigaţi o asemenea încredere printre oameni?

- Acum doi ani am vizitat Polonia, unde am fost oaspetele primarului de Butom, un oraş de mărimea Teleneştilor, de o frumuseţe neobişnuită, bine gestionat, unde am văzut multe lucruri năstruşnice, inclusiv faptul că clădirea primăriei era vopsită doar pe jumătate. De ce?, l-am întrebat pe primar. Ca locuitorii să ţină minte cum a arătat aceasta mai înainte, mi-a spus cu o ironie subtilă caracteristică polonezilor. Paradoxul era că acest orăşel, până în 1945, aparţinea Germaniei. După război, locuitorii etnici germani au fost deportaţi dincolo de Odra, polonezii luându-le locul. Bineînţeles, toţi anii până la 1992, adică până la venirea primarului la funcţia respectivă, oraşul era gestionat precum o gospodărie picată ca moştenire. Primarul nu era un localnic, se căsătorise aici în oraşul de baştină al soţiei sale. Şi întrucât localnicilor care plecau la învăţătură sau la studii de aici le era ruşine să spună de unde-şi trag obârşia, noul cap de oraş a decis să schimbe această mentalitate şi să facă totul ca baştina sa de adopţie să fie obiect de mândrie pentru locuitorii ei, fapt care i-a reuşit. M-am gândit, după discuţia avută cu acel primar, care era un om extraordinar, că trebuie să schimb mentalitatea teleneştenilor faţă de vatra noastră strămoşească. Mai întâi, le-am adus în casă cetăţenilor apă potabilă de calitate, am soluţionat problema salubrizării - odinioară, cea mai complicată -, am demarat lucrări de gazificare, amenajare, am deschis un centru de plasament. Nu am pierdut în van nicio zi a mandatului meu. Şi dacă munca mea a ajuns să fie apreciată, înseamnă că aceşti trei ani n-au trecut în zadar.


- S-ar putea spune că v-aţi îndeplinit programul electoral?
- N-am reuşit să realizăm, deocamdată, tot ce ţine de infrastructură şi de drumuri. Am construit două stadioane în oraş, unul pentru maturi şi altul - un ministadion - pentru copii, chiar în spatele primăriei. Pe data de 22 septembrie, începem materializarea unui proiect în colaborare cu FISM, care prevede construcţia unui centru multifuncţional pentru oamenii în etate. Ideea îmi aparţine, dat fiind faptul că în Teleneşti sunt foarte mulţi bătrâni solitari de care comunitatea trebuie să aibă grijă. În cadrul acestui centru, bătrânii noştri vor beneficia de o cantină socială, o spălătorie pentru rufe şi o baie. În aşa mod, aş putea face mai lejeră şi mai demnă viaţa acestor oameni.

- Oraşul, spre deosebire de altele din zonă, e un fel de platformă în construcţie...
- La Gimnaziul „Mihai Eminescu” se schimbă toate geamurile, la Grădiniţa nr. 2 geamurile deja au fost schimbate la nivelul II şi, în zilele următoare, trebuie să continue aceste lucrări la nivelul I. Sunt pavate trotuarele pe o suprafaţă de 4000 metri pătraţi, inclusiv pe străzile din centrul urbei, vor fi schimbate băncile în parc, cu banii de la bugetul de stat va demara reparaţia străzii Renaşterii pe o distanţă de 800 metri. A fost deschisă Grădiniţa nr. 3, unde au fost amplasaţi deja 50 de copii. Au fost iluminate străzi, instalate containere pentru gunoi. Am făcut deja o licitaţie la care au fost cumpărate 100 de containere. De fapt, proiectul de salubrizare a demarat în anul 2000, când au fost construite primele 15 platforme. În anul curent, numărul acestora va fi triplat. Am mutat gunoiştea oraşului şi i-am îngrădit teritoriul, iar pe locul fostei gunoişti vom sădi, în toamna curentă, un parc. Înainte, acolo era un dezastru, fiindcă gunoiştea era amplasată chiar în vârful dealului şi ani la rând gunoiul era dus de vânt în oraş, polua apele freatice. Spre noua gunoişte s-a construit un drum de acces, au fost angajaţi trei paznici care gestionează recepţionarea gunoiului, teritoriul este bine îngrădit.

- Precum am fost informat, proiectul care ţine de salubrizare este unul de durată şi vizează nu numai oraşul Teleneşti...
- Am procurat multă tehnică de salubrizare, care nu trebuie să staţioneze. Am obţinut un proiect de 5 milioane de lei în cadrul Programului de Dezvoltare Regională. În şapte sate din raion vor fi amplasate platforme în care va fi selectat gunoiul. Gunoiul va fi transportat la o gunoişte autorizată aflată la 6 km de oraş, aproape de Băneşti. Mai am un vis - să construiesc o fabrică de procesare a gunoaielor menajere. Am văzut de acestea în oraşele pe care le-am vizitat în Europa, dar şi în SUA. Am mai obţinut, prin intermediul Fondului Ecologic, un proiect de jumătate milion de lei pentru a construi 25 de platforme şi a cumpăra 100 de containere. Cred că vom economisi la licitaţie ceva bani şi vom mări numărul de platforme. Mai greu ne-a fost până i-am deprins pe localnici să achite serviciile de salubrizare. Acum, avem peste 1000 de contracte perfectate cu agenţii economici şi persoanele fizice din oraş privind prestarea acestor servicii.

- Pare-se, aţi fost unicii în republică care aţi beneficiat de proiectul PNUD de salubrizare a oraşului...
- La finalizarea proiectului, ne-a vizitat, în luna martie, o întreagă delegaţie condusă de Kori Udovicki, locţiitorul Secretarului General al ONU, directorul regional din Europa şi ţările CSI, Kaarina Immonen, şi şefi ai unor reprezentanţe ONU pentru mai multe ţări din Europa. Le-am făcut cunoştinţă cu realizarea proiectului şi am reuşit să-i convingem că niciun cent din banii alocaţi pentru dezvoltarea serviciilor de salubrizare nu s-a cheltuit fără rost. De aici a început o nouă etapă de conlucrare cu aceste structuri. Pe viitor, avem încă multe planuri de colaborare cu PNUD şi FISM.

- Dacă orăşenii vă vor mai acorda un mandat, ce aveţi în prim-plan de realizat?
- Mă voi ocupa de problemele canalizării, spre exemplu. În anul viitor, dorim să construim o staţie de epurare. Pentru aceasta, este nevoie de investiţii de peste 10 milioane, dar sper că voi găsi un proiect investiţional pe care îl vom realiza. Totodată, viitorul mandat vreau să-l dedic drumurilor. Drumurile trebuie reconstruite capital anume după ce vor fi finalizate activităţile enumerate mai sus.

- Familia ar saluta faptul că aţi primit de la comunitate încă un mandat de primar?
- Nu prea. Soţia îmi spune în permanenţă că mandatul cel mai eficient este un mandat de scurtă durată. Dar, decizia în privinţa viitorului mandat depinde de comunitate.

- Vă dorim succese!

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:15

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac, afirmă că modificările propuse la Legea cetăţeniei române privind descentralizarea procesul de procesare a dosarelor, ca în fiecare judeţ din România să poată fi depus dosarul şi în termen de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iulie 2019, ora: 07:09

Horoscopul zilei de 18 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:07

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 05:50

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Adjunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 18 Iulie 2019, ora: 05:48

Lecţia practică de gramatică: Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect - Dezacordul dintre subiect şi predicat

Lecţia practică de gramatică: Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect - Dezacordul dintre subiect şi predicat Din editia print

În emisiunile de radio şi de televiziune se întâlnesc destul de frecvent astfel de dezacorduri: Vârful turlelor de biserică sunt înconjurate de… - corect: este înconjurat Partea a doua a calupului de publicitate era rezervat pastilelor pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 01:45

O sută cei mai buni absolvenți de liceu ai promoției 2017 din Moldova au fost premiați, astăzi, cu „Diploma de Onoare” a Președintelui Republicii Moldova. Majoritatea au participat la marele eveniment și s-au fotografiat alături de președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 00:49

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” Foto: Caricatura de Alex Dimitrov

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Iulie 2019, ora: 00:14

După ce a recunoscut că primește 700 DE MII de dolari lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

După ce a recunoscut că primește 700 DE MII de dolari lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:31

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană care se afla la bordul unei aeronave, de pe cursa Roma-Chișinău a companiei aeriene „Air Moldova” și-a pierdut cunoștința din cauza căldurii. Incidentul ar fi avut loc azi în jurul orei 15:30.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:17

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a recunoscut astăzi că nu a fost recuperat niciun leu din banii sustrași din trei bănci moldoveneşti, care au fost delapidate de circa 2,8 miliarde de dolari în perioada 2011-2014.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:11

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:41

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? V-ați bucurat de media lui bună și ați spus-o cu mândrie tuturor? Iată ce îl așteaptă (pe majoritatea, că sunt și excepții sau cazuri de ”random excellence” cum le spune T. Wagner):

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:26

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Alexandr Oleinic susține că nu are de gând să renunțe la mandatul de deputat și califică declarațiile liderului PN, Renato Usatîi, precum că ar urma să plece din Parlament, drept „aberații”. Totodată, acesta afirmă că depunerea de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:09

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Șeful statului Igor Dodon, lider neformal al PSRM, susține că este nemulțumit de activitatea unor ministere din Guvernul Sandu, iar la începutul lunii septembrie, când se termină „luna de miere”, se va încheia și „indulgența” față de miniștrii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:37

Ex-premierul Ion Sturza a comentat într-o postare pe Facebook interviurile recente ale ex-premierului Vlad Filat. „Dragă Vlad, cineva îți dorește în continuare tot răul de pe lume. Nu pot altfel să-mi explic de ce te-au provocat să ieși în lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:07

Pungile de plastic compostabile încă pot transporta o grămadă de cumpărături după ce au fost îngropate în pământ timp de trei ani, a descoperit un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie au testat cinci tipuri diferite de pungi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:57

Mișcarea de descreștere vrea să reducă intenționat economia pentru a gestiona schimbările climatice și să creeze vieți cu mai puțină muncă și mai multă voie bună. Să fie oare o fantezie utopică?  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:48

Am simțit-o cu toții pe pielea noastră. De multe ori! Transpirația ne deranjează adesea: când este caniculă sau când lucrăm din greu, când avem mari emoții sau când suntem bolnavi. Atunci „ne trec toate apele”, cum se spune. Este normal - și necesar! -...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:40

 Nimeni din Uniunea Sovietică nu credea că e posibil. Dar se pare că cel mai mare accident nuclear din istoria umanității a fost prezis în Biblie, în Noul Testament. Cartea sfântă spune că din cer va cădea o stea și va otrăvi râurile și apele din lumea de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:20

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri numirea lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al Alianței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:52

Salată de vinete este unul dintre cele mai populare preparate ale verii. Gustoasă şi parfumată, salată de vinete nu lipseşte de pe masă în anotimpul cald, indiferent de regiune. Reţeta este simplă însă, dacă sunt ignoraţi unii paşi, în loc de un preparat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:45

Limonada este bună oricând, dar mai ales în sezonul cald, atunci când pare cea mai bună idee pentru a te răcori. Cele mai importante sunt proporţiile: o cană de zahăr, o cană de apă şi o cană de suc de lămâie. Prin această metodă se face o limonadă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:34

Unele femei nu țin cont de sentimentele sau de trăirile apropiaților, fie că este vorba despre familie, prieteni sau doar cunoștințe. Acestea își urmăresc temeinic scopul, fără a le păsa de cei din jur, sau sunt pur și simplu neglijente și indiferente. În ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:28

Este sezonul pepenilor, cel mai bun moment pentru a profita din plin de beneficiile lor! Atât cel galben, cât şi cel roşu au un aport extraordinar pentru sănătatea noastră şi se împacă bine şi cu dietele de vară, fiind în acelaşi timp extrem de gustoși....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)