Astăzi 17 Octombrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 16 Octombrie 2018
Abonamente

Interviu 20 Mai 2013, ora 08:15    Din editia print

Vadim Lungul: „Am învins fascismul - vom învinge și sistemul capitalist”

Marime Font

 

 
 

Pe coperta ediției precedente a ziarului TIMPUL, a apărut o poză cu Vadim Lungul, poet chişinăuian de limbă rusă și alți participanți la evenimentele din 9 mai a.c.  

Poetul fiind, de altfel, și activist politic și membru al organizației marxiste „Rezistența Populară” a fost contactat de TIMPUL pentru a afla care este atitudinea sa față de această dată istorică și interpretarea ei.

- În contextul recentelor evenimente din 9 mai, cu ce ați participat dvs. în cadrul marșurilor organizate de Ziua Victoriei? Este vorba despre o pură nostalgie sau ceva mai complex?

- Nu am participat nici la marșul organizat de Dodon cu PSRM-ul său, nici la cel organizat de PCRM, ambii încercând să-și promoveze propriile partide și în această zi. Eu cred că sărbătoarea din 9 mai este, mai întâi de toate, o ocazie de a ne aminti despre Victorie și de a ne exprima poziția antifascistă.- Dvs. sunteți unul din cei care au arborat bannerul pe care scria „URSS – patria noastră” și „Glorie soldatului sovietic”. Considerați că nu e timpul să uităm trecutul și să nu tindem spre un viitor european?

- Am mai avut și lozinca „Cu noi sunt căzuții noștri…”. Consider că nu trebuie să uităm lecțiile pe care ni le-a dat istoria, deoarece adesea evenimentele au obișnuința să se repete. În 1914, capitaliștii celor mai dezvoltate și puternice țări ale Europei au declanșat Primul Război Mondial pentru a împărți între ei sferele de influență, coloniile, piețele de desfaceri. Pe fronturi au fost trimiși la moarte milioane de țărani, muncitori, meseriași, iar cei care au pornit acel măcel, se îmbogățeau pe armament, muniții etc. necesare pentru război. Nimic personal, doar business…

„Viitorul european” pe care îl aveți în vedere voi, este păstrarea acestui sistem putred, care a generat cele două războaie mondiale, sărăcia și inegalitatea. Noi tindem spre un viitor global, în care sistemul capitalist din întreagă lume va fi lichidat, nu vor exista hotare, armate, poliție, securiști și clasa de paraziți, care astăzi însușește toate bogățiile societății create de oamenii muncii. Omenirea unită și liberă de exploatare va soluționa rapid toate problemele actuale, precum sărăcia, distrugerea mediului ambiant, criminalitatea, foametea etc.

- URSS-ul s-a destrămat cu 22 de ani în urmă. Ce părere aveți despre asta? Cum credeți că ar fi fost dacă nu s-ar fi desființat?

- URSS-ul a fost primul stat al țăranilor și muncitorilor. Spre regret, în urma condițiilor istorice, aparatul birocratic care deservea acest stat s-a transformat într-o pătură privilegiată, care deja tindea spre a privatiza averea publică pe care o controla. La sfârșitul anilor ‘80 – începutul anilor ’90, amăgind și dezinformând masele muncitoare, inclusiv prin lozinci naționaliste, birocrații au restaurat relațiile capitaliste, ei însuși devenind capitaliști. Ca rezultat, am ajuns într-un declin social și economic care nu a fost depășit nici acum, după 22 de ani, iar aproape jumătate din populația aptă de muncă (circa un milion) lucrează peste hotare. Așa deportări Stalin nici nu a visat! Să fi biruit atunci, în 1991, muncitorii, și nu birocrația, URSS-ul ar fi întrecut toate țările lumii, și cine știe, poate deja atunci în Europa izbucnea revoluția socialistă…

Distrugerea URSS i-a dat 18 ani de răgaz capitalismului, însă criza globală actuală confirmă întru totul corectitudinea ideilor lui Marx.

Omenirea de astăzi se confruntă cu o alegere crucială: fie proletariatul internațional îngroapă sistemul capitalist putred, fie ne pomenim într-un nou măcel mondial, pe care capitaliștii îl pot stârni ca o „soluție” pentru depășirea crizei globale.

- Cum explicați faptul că în cadrul marșului au fost utilizate simbolurile comuniste interzise?

- Am purtat, port și voi purta aceste simboluri indiferent de „revizuirile” istoriei de către „istoricii supremi”. Mergeam cu aceste bannere de ani, nu văd nicio crimă. Singurul an de la fondarea „Rezistenți Populare”, când nu am venit la memorial a fost anul 2006, atunci când tovarășii mei au fost reținuți ilegal la un miting dedicat problemelor din sectorul locativ-comunal și au petrecut aceste zile închiși la comisariatul de poliție, probabil, la indicația PCRM.

-Participarea dvs. la acel miting este cel puțin contradictorie cu poziția dvs. ostilă atât față de președintele rus, Vladimir Putin, cât și față de Vladimir Voronin, pe care o abordați în volumul de poezie „Naemnîm rabotnikam” (Muncitorilor năimiţi). Sau este o interpretare greșită?

- Este o interpretare complet greșită - Putin și Voronin, liderii burgheziei, ar dori să „privatizeze” sărbătoarea de 9 mai, la fel cum au procedat cu industria. Dar nu se poate privatiza lupta pentru un viitor mai bun pentru popor, nu poți să-l duci după tine, având în dotare doar sentimente nostalgice și un simbol socialist, trebuie să fii un comunist, un comunist adevărat. Precum spunea Lenin, pe comuniști nimeni nu-i va putea învinge, atâta timp cât aceștia sunt comuniști.

-Dacă doriți să mai spuneți ceva…

- Am învins fascismul - vom învinge și sistemul capitalist, care i-a dat naștere!

16 mai 2013

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 19:36

Sfîrșitul Bizanțului

Sfîrșitul Bizanțului Din editia print

Sfîrșitul Bizanțului, identificat în vulgata istoriografică cu pătrunderea sultanului Mehmed al II-lea în Constantinopol pe 29 mai 1453, surprinde tabloul unei societăți sfîșiate între opțiuni politico-religioase antagonice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 14:17

Simona Halep şi-a anunţat RETRAGEREA din turneul de la Moscova

Simona Halep şi-a anunţat RETRAGEREA din turneul de la Moscova

Simona Halep şi-a anunţat retragerea din turneul de la Moscova, din cauza problemelor de sănătate, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 13:52

Nostradamus e cel mai bun etalon pentru prostia oamenilor

Nostradamus e cel mai bun etalon pentru prostia oamenilor

 Nostradamus este un simbol universal pentru predicții de secole întregi. Acest lucru nu pare să se schimbe prea curând, deși ar trebui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 13:44

Sprijinul Londrei pentru noile sancţiuni UE contra Rusiei are scopul să submineze relaţiile UE-Rusia

Sprijinul Londrei pentru noile sancţiuni UE contra Rusiei are scopul să submineze relaţiile UE-Rusia

 Ambasada rusă în Marea Britanie a transmis că Londra depune eforturi energice în sprijinul adoptării de către UE a unor noi sancţiuni împotriva Moscovei, scopul acestei acţiuni fiind de a submina relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană după Brexit,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Octombrie 2018, ora: 10:55 de Iurie Colesnic

Iurie Colesnic: În culisele Istoriei. Un pictor căzut la Țiganca

Iurie Colesnic: În culisele Istoriei. Un pictor căzut la Țiganca Din editia print

Nu știu exact dacă genealogic face parte din marele neam al Basarabilor, dar era și el un Bassarab și a căzut în luptă eliberând Basarabia în 1941.  

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Ne vedem în februarie!

Alegerile din 2018 vor avea loc până la urmă în 2019, însă campania electorală, legal sau nu, se desfășoară în voie de luni de zile. E suficient să hotărăști la ce post TV vrei să urmărești știrile că deja știi cine va fi lăudat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 8 Octombrie 2018, de Răzvan Munteanu

Războiul (geo)politic al religiei

Îmi aduc aminte participarea la o emisiune TV, imediat după evenimentele petrecute în Crimeea, când mai toată lumea era încă nedumerită de ceea ce urma să se întâmple.

() Citeşte tot articolul