Astăzi 18 Iulie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 17 Iulie 2018
Abonamente

Interviu 20 Mai 2013, ora 08:15    Din editia print

Vadim Lungul: „Am învins fascismul - vom învinge și sistemul capitalist”

Marime Font

a

 
 
 

Pe coperta ediției precedente a ziarului TIMPUL, a apărut o poză cu Vadim Lungul, poet chişinăuian de limbă rusă și alți participanți la evenimentele din 9 mai a.c.  

Poetul fiind, de altfel, și activist politic și membru al organizației marxiste „Rezistența Populară” a fost contactat de TIMPUL pentru a afla care este atitudinea sa față de această dată istorică și interpretarea ei.

- În contextul recentelor evenimente din 9 mai, cu ce ați participat dvs. în cadrul marșurilor organizate de Ziua Victoriei? Este vorba despre o pură nostalgie sau ceva mai complex?

- Nu am participat nici la marșul organizat de Dodon cu PSRM-ul său, nici la cel organizat de PCRM, ambii încercând să-și promoveze propriile partide și în această zi. Eu cred că sărbătoarea din 9 mai este, mai întâi de toate, o ocazie de a ne aminti despre Victorie și de a ne exprima poziția antifascistă.- Dvs. sunteți unul din cei care au arborat bannerul pe care scria „URSS – patria noastră” și „Glorie soldatului sovietic”. Considerați că nu e timpul să uităm trecutul și să nu tindem spre un viitor european?

- Am mai avut și lozinca „Cu noi sunt căzuții noștri…”. Consider că nu trebuie să uităm lecțiile pe care ni le-a dat istoria, deoarece adesea evenimentele au obișnuința să se repete. În 1914, capitaliștii celor mai dezvoltate și puternice țări ale Europei au declanșat Primul Război Mondial pentru a împărți între ei sferele de influență, coloniile, piețele de desfaceri. Pe fronturi au fost trimiși la moarte milioane de țărani, muncitori, meseriași, iar cei care au pornit acel măcel, se îmbogățeau pe armament, muniții etc. necesare pentru război. Nimic personal, doar business…

„Viitorul european” pe care îl aveți în vedere voi, este păstrarea acestui sistem putred, care a generat cele două războaie mondiale, sărăcia și inegalitatea. Noi tindem spre un viitor global, în care sistemul capitalist din întreagă lume va fi lichidat, nu vor exista hotare, armate, poliție, securiști și clasa de paraziți, care astăzi însușește toate bogățiile societății create de oamenii muncii. Omenirea unită și liberă de exploatare va soluționa rapid toate problemele actuale, precum sărăcia, distrugerea mediului ambiant, criminalitatea, foametea etc.

- URSS-ul s-a destrămat cu 22 de ani în urmă. Ce părere aveți despre asta? Cum credeți că ar fi fost dacă nu s-ar fi desființat?

- URSS-ul a fost primul stat al țăranilor și muncitorilor. Spre regret, în urma condițiilor istorice, aparatul birocratic care deservea acest stat s-a transformat într-o pătură privilegiată, care deja tindea spre a privatiza averea publică pe care o controla. La sfârșitul anilor ‘80 – începutul anilor ’90, amăgind și dezinformând masele muncitoare, inclusiv prin lozinci naționaliste, birocrații au restaurat relațiile capitaliste, ei însuși devenind capitaliști. Ca rezultat, am ajuns într-un declin social și economic care nu a fost depășit nici acum, după 22 de ani, iar aproape jumătate din populația aptă de muncă (circa un milion) lucrează peste hotare. Așa deportări Stalin nici nu a visat! Să fi biruit atunci, în 1991, muncitorii, și nu birocrația, URSS-ul ar fi întrecut toate țările lumii, și cine știe, poate deja atunci în Europa izbucnea revoluția socialistă…

Distrugerea URSS i-a dat 18 ani de răgaz capitalismului, însă criza globală actuală confirmă întru totul corectitudinea ideilor lui Marx.

Omenirea de astăzi se confruntă cu o alegere crucială: fie proletariatul internațional îngroapă sistemul capitalist putred, fie ne pomenim într-un nou măcel mondial, pe care capitaliștii îl pot stârni ca o „soluție” pentru depășirea crizei globale.

- Cum explicați faptul că în cadrul marșului au fost utilizate simbolurile comuniste interzise?

- Am purtat, port și voi purta aceste simboluri indiferent de „revizuirile” istoriei de către „istoricii supremi”. Mergeam cu aceste bannere de ani, nu văd nicio crimă. Singurul an de la fondarea „Rezistenți Populare”, când nu am venit la memorial a fost anul 2006, atunci când tovarășii mei au fost reținuți ilegal la un miting dedicat problemelor din sectorul locativ-comunal și au petrecut aceste zile închiși la comisariatul de poliție, probabil, la indicația PCRM.

-Participarea dvs. la acel miting este cel puțin contradictorie cu poziția dvs. ostilă atât față de președintele rus, Vladimir Putin, cât și față de Vladimir Voronin, pe care o abordați în volumul de poezie „Naemnîm rabotnikam” (Muncitorilor năimiţi). Sau este o interpretare greșită?

- Este o interpretare complet greșită - Putin și Voronin, liderii burgheziei, ar dori să „privatizeze” sărbătoarea de 9 mai, la fel cum au procedat cu industria. Dar nu se poate privatiza lupta pentru un viitor mai bun pentru popor, nu poți să-l duci după tine, având în dotare doar sentimente nostalgice și un simbol socialist, trebuie să fii un comunist, un comunist adevărat. Precum spunea Lenin, pe comuniști nimeni nu-i va putea învinge, atâta timp cât aceștia sunt comuniști.

-Dacă doriți să mai spuneți ceva…

- Am învins fascismul - vom învinge și sistemul capitalist, care i-a dat naștere!

16 mai 2013

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Din nou – poezie

Poezia, din regina artelor, ajunge de multe ori în edituri să fie o Cenușăreasă. În Republica Moldova cu atât mai mult. Majoritatea poeților fie publică în România, fie – cei mai mulți – își plătesc cărțile. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Familia creștină – între neînțelegere și bășcălie

Ca de obicei internetul (și mândria) a(u) rupt în două prietenii, colegii de serviciu, oamenii din aceleași sfere de activitate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Câte surprize încap în Campionatul Mondial de Fotbal?

Capul de afiș al optimilor a fost cu siguranță rezultatul obținut de Rusia împotriva Spaniei. Evident un rezultat neașteptat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Iulie 2018, de Dan Nicu

Statul interimar

Un sistem de justiţie pasibil de multe „calităţi”, însă nu de corectitudine, a anulat nişte alegeri locale perfect valide din nişte motive supte din deget, oferind un exemplu de ignorare şi sfidare a voinţei suverane a cetăţenilor.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 9 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Moldova – proiect imposibil

Regretatul jurnalist Andrei Gheorghe ne-a dat – mie și soțului – o importantă lecție care să ne ajute în scris. Atât ca jurnaliști, cât și ca scriitori. Azi o voi da mai departe, tocmai din cauză că o voi încălca parțial.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Dreptatea divină

Situația din țara noastră, dar și din celelalte – oriunde ne uităm, fie chiar și peste Prut – pare mai dezastruoasă ca niciodată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Cu avionul la cumpărături

E interesant cât de mult suntem preocupați de teorii. Lăsăm impresia că ne merge atât de bine încât singura grijă e teoria, iar partea practică a vieții se întâmplă de la sine. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Constantin Tănase

Crucea de la răscruce. Moldova între nostalgia trecutului și nostalgia europeană

Motto: „Când ai zece pași de făcut, nouă pași sunt jumătatea drumului”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

O nouă bază militară a SUA în România?

„Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei”, a declarat în această săptămână ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, pentru presa de la București. Potrivit oficialului, provocările ruse sunt în spațiul aerian, maritim și cibernetic, dar totodată...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Eșecul Germaniei la Cupa Mondială

Eșecul Germaniei e un rezultat la care s-a „muncit” ani de zile. După ce în 2013 finala Ligii Campionilor se juca între două echipe germane, ambele conduse de antrenori germani, care cunoșteau jucătorii, a urmat Brazilia. Însă după Brazilia a venit primul pas al declinului:

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 28 Iunie 2018, de Ana Gabor

Suntem din Basarabia

Cine nu a învățat din greșelile istoriei, riscă să le repete. S-au împlinit 78 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată de trupele sovietice. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Doza de cultură

Nimic nu relaxează omul mai mult decât o doză de cultură primită într-un spațiu necunoscut. E bine să ai parte și de o excursie, și de evenimente culturale.

() Citeşte tot articolul