Cultură

Vadim Pirogan, marele patriot care ne lumineaza

Duminica, in istorica prin tragismul sau zi de 28 iunie, regretatul patriot Vadim Pirogan ar fi implinit 85 de ani. In memoria sa, un grup de tineri din capitala si de membri ai Asociatiei victimelor regimului comunist si a veteranilor Armatei Romane au participat la un pelerinaj la mormantul lui Vadim Pirogan de la Cimitirul „Sf. Lazar”. Ei au depus flori, au aprins lumanari, si-au amintit despre acest mare om, care a suferit in timpul regimului comunist sovietic si care a jucat un rol important in Miscarea de eliberare nationala.

Actiunea de comemorare a continuat la Muzeul Memorial al Neamului printr-o dezbatere moderata de Constantin Jardan-Botnaru. Discutiile s-au axat in jurul tematicii dezmembrarii Romaniei, a terorii si ocupatiei sovietice. Vadim Pirogan este un exemplu de patriotism si sacrificiu pentru Basarabia. La doar 17 ani, a fost arestat ca presupus spion roman. A stat cinci ani in lagarul cu regim aspru Taiset-Bratsk (Irkutsk), unde din 1200 de romani basarabeni au supravietuit 150. Pana in 1989, Vadim Pirogan a fost prigonit de autoritatile comuniste, el locuind in Lvov. Abia din istoricul an revine la Chisinau, unde contribuie la redesteptarea nationala a poporului nostru.

Cu ajutorul unor cunoscuti romani emigrati, Vadim Pirogan a infiintat Muzeul Memorial al Neamului. Regretatei personalitati ii datoram colectia de carte rara, obtinuta din exil, acte ce marturisesc despre crimele comuniste din Basarabia si Bucovina, obiecte si fotografii ale fostilor deportati.Inainte de a inchide ochii, marele nostru patriot zicea: „Unii traiesc departe de bastina cu dorul de ea, sperand si visand sa se intoarca candva acasa. Altii uita usor de Patrie, ba mai mult, arunca cu noroi in ea. Unii traiesc in tara, furand-o si calomniind-o, altii, cu durere in suflet, traiesc si mai lupta, aparand-o cum pot. As vrea sa traiesc sa vad Unirea, as vrea sa fim impreuna o singura tara, un singur popor…”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *