Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 22:17
Abonamente

Interviu 2 Februarie 2012, ora 16:45    Din editia print

dezvăluiriValentin Chilat: „Şi România a umplut buzunarul lui Birştein”

Marime Font

Fostul deputat PPCD, care a investigat „mafia paşapoartelor”, susţine că Iurie Roşca i-a interzis să se ocupe de aceasta şi dă numele altor parlamentari care au susţinut respectiva crimă.
 

În scurt timp după ce a devenit deputat în 2001, Valentin Chilat urma să plece într-o vizită privată peste hotare. Însă paşaportul tocmai îi expirase şi trebuia să-şi facă de urgenţă altul. Aflând că perfectarea actului într-o zi l-ar costa 100 USD, a rămas perplex. Recunoaşte că nu avea asemenea bani, căci salariu de deputat era pe atunci de 1500 de lei. În aceeaşi seară a aflat de la nişte rude din Ucraina că acolo paşapoartele sunt mult mai ieftine. „Ce-i cu porcăria asta?”, s-a întrebat şi a decis să afle ce coace la mijloc. Încă nu ştia nimic despre afacerile lui Birştein în RM, dar a reuşit să afle detalii incredibile din construcţia „mafiei paşapoartelor” numai după ce a furat contractele cu Birştein de la Curtea de Conturi (CC).

„Am furat contractele de la Curtea de Conturi”

- Dle Chilat, cum aţi reuşit să obţineţi contractele - secrete, la acea vreme - între RM şi firmele lui Birştein?
- Mai întâi am solicitat, printr-o interpelare, de la Vladimir Molojen, şeful Departamentului Tehnologii Informaţionale (DTI) şi de la toate instanţele competente, informaţii despre structura preţurilor la paşapoarte. Nimeni nu mi-a răspuns. Am solicitat şi o întâlnire cu Molojen, dar el a refuzat - în 2001, Voronin i-a permis să construiască o maşinărie de făcut bani, creându-i o structură aparte, DTI - instituţie care anterior aparţinea Internelor -, şi dându-i în subordine Direcţia principală a stării civile, Camera Înregistrării de Stat şi Direcţia de informatică a Ministerului Transporturilor. Am înţeles că e vorba de o mare porcărie. Cineva mi-a şoptit că, în anii 1993-1995, Curtea de Conturi (CC) efectuase un control la MAI. Şi Vasile Pentelei, şeful Curţii, mi-a permis să fac cunoştinţă, la faţa locului, cu rezultatele controlului. Mi-a dat hotărârea Curţii, care era secretă…

- Cum putea să fie secretă o hotărâre a CC?
- Asta m-a făcut şi pe mine să mă întreb: de ce ei pot să încalce legea şi să fure ţara, dar eu n-aş putea să le fur contractele? Şi chiar le-am furat. Am intrat în alt birou, i-am spus unei fete că-s deputat şi am rugat-o să-mi facă nişte copii la xerox. Ea nu a văzut că hârtiile sunt secrete. Aşa am aflat tehnologia de fabricare a milioanelor de către Birştein. I-am spus lui Roşca: „Măi Roşca, uite ce-am aflat!”. Şi el a zis: „Hai-hai, lucrează!”. La început mă susţinea - probabil că banii lui Birştein nu erau împărţiţi şi cu el. Apoi am mai căutat acte, ca să ajung exact la ceea ce a publicat TIMPUL săptămâna trecută.

„Probabil, Birştein i-a îmbătat pe ai noştri şi au semnat contractul”

- În 1996, Garda Financiară a constatat că, timp de zece ani, „afacerea paşapoartelor” poate aduce RM un prejudiciu de 100 mln. USD. Credeţi că e o cifră corectă?
- Calculele mele arată că, până în 2005, Birştein trebuia să scoată din afacerea asta 102 mln. USD - bani ce reprezentau supraplata de 40% la costul tuturor actelor, plătită de fiecare cetăţean în parte. Clauza era stipulată în acordul adiţional la contractul din 1993, încheiat la 29 aprilie 1996. În acelaşi acord există un grafic, care prevede numărul minim de documente ce urmează să fie perfectate anual. Astfel, în zece ani, DTI urma să elibereze cel puţin 1 mln. 330 paşapoarte, peste 12 mii de buletine de identitate, 6600 permise de conducere şi 924 de alte documente. La insistenţa mea, Molojen m-a informat că, până în 2002, plătise deja în acest sens 23 mln. USD. Să ştiţi că şi România a umplut buzunarul lui Birştein. În 2001-2003, RM a primit de la guvernul român un grant de 390.949 USD pentru perfectarea paşapoartelor studenţilor înmatriculaţi peste Prut, ale oamenilor de cultură şi altor categorii de persoane. Românii au venit cu intenţii nobile, dar Molojen şi Voronin şi-au bătut joc de ei şi au completat buzunarul lui Birştein…

Loading...


- În 1992, Guvernul Muravschi a tipărit peste cinci milioane de blanchete pentru paşapoarte la o tipografie germană, la preţul de 1,02 USD pe bucată. Care, în acest caz, ar fi trebuit să fie preţul real al unui paşaport?
- Cel mult 100 de lei, dacă adăugăm taxele de stat şi alte cheltuieli. Adevărul e că nu găsesc nicio logică în tipărirea a peste cinci milioane de paşapoarte pentru o ţară cu patru milioane de cetăţeni, vreo 40% din care nu călătoresc. Cred că şi aici s-a implicat Birştein. Probabil, încercând să învârtească nişte bani, i-a îmbătat undeva pe ai noştri şi au semnat contractul. Am furat de la CC şi o notă a MAE adresată ministrului Finanţelor, Valriu Chiţan, unde se arată că o parte din blanchetele primite din Germania se afla la MAI, alta la MAE, iar restul - în Aeroportul Chişinău. Apoi am aflat că cele din Aeroport s-au aflat într-un depozit şi a plouat peste ele, iar Procuratura m-a informat că 520 de paşapoarte, în general, au dispărut… De facto, în RM au fost aduse doar 3 mln. 909 blanchete, iar peste un milion au rămas în Germania.
Când am aflat toată porcăria, am avut o intervenţie în Parlament, am organizat şi o conferinţă de presă, dar… nimeni nu mă lua în serios.

Alţi ostaşi ai lui Birştein: Ostapciuc, Mişin, Neguţa, Stepaniuc, Stoikov, Braghiş, Roşca…

- Totuşi, investigaţiile dvs. au fost examinate de Comisia parlamentară pentru securitatea naţională, condusă de Stoikov. De ce n-a urmat un rezultat?
- Eu ceream crearea unei comisii de anchetă pe acest caz, dar Eugenia Ostapciuc şi Andrei Neguţa (actualul Ambasador al R. Moldova la Moscova – n.r.) mi-au sărit în cap: „N-om face comisie la fiece moft al Opoziţiei!”. Cel mai tare Molojen era apărat de Vadim Mişin. Solicitam rezilierea contractului şi demiterea lui Molojen, dar Stoikov îmi tot spunea „că totul e în regulă”. Iar Stepaniuc: „Ce te bagi? Ce-ţi trebuie?”. Toată armata comunistă se pornise contra mea. S-a împotrivit şi însuşi Braghiş, care insista categoric că trebuie să îndeplinim clauzele contractului… La urmă, l-au invitat pe Molojen la o şedinţă a Biroului Permanent, nu ştiu ce au vorbit în lipsa mea, după care comisia lui Stoikov urma să prezinte în parlament o notă informativă. M-am bucurat sincer când comisia a confirmat neajunsurile menţionate de mine şi a propus revederea contractului în scopul micşorării costului paşapoartelor. Dar tot ei - vă închipuiţi?! - au pus problema pregătirii propunerilor pentru prelungirea contractului... Dacă erau comuniştii pentru binele poporului, de ce au lăsat cetăţenii să fie jecmăniţi? Pentru că Birştein îl hrănea deja pe Voronin şi îi plătea sejururile la Karlovy Vary. Apoi, printr-o hotărâre din 14 aprilie 2003, Parlamentul a împuternicit Guvernul să poarte negocieri cu tipografia germană în scopul distrugerii blanchetelor neachiziţionate şi al rezilierii contractului din 1992, iar pe Molojen – să prezinte propuneri referitor la prelungirea contractului din 1993. Pe urmă, Roşca a declarat înflăcărat că Voronin şi Ostapciuc sunt ostaticii lui Birştein. El îşi făcea reclamă, căci, în realitate, n-am fost susţinut de nimeni. Iar eu nu puteam să merg singur contra unei maşinării care mă strivea. Înainte de şedinţa parlamentului, un necunoscut m-a întrebat la telefon de ce mă ocup de acest caz. A doua zi m-a sunat iarăşi şi m-a sfătuit să mă mai gândesc… Îmi era frică pentru fii mei şi i-am sunat în România, rugându-i să fie atenţi. Atunci mi-am cumpărat şi pistol… Dar s-a terminat totul. Când i-am propus mai târziu lui Roşca să vedem ce se întâmplă cu paşapoartele, el mi-a replicat: „Ce-ţi trebuie? Nu te băga!”. M-am blocat... Cred că-l cumpărase Birştein şi pe el. Devenind apoi membru al Guvernului şi având toate actele şi pârghiile necesare, Roşca a tăcut... Când am priceput că e cu piatra în sân, am pus cruce pe el şi am ieşit din PPCD…

„Pentru Biştein nu contează culoarea politică”

- Cum a ajuns piatra în sânul lui Roşca?
- Credeţi că ne-a purtat degeaba prin Piaţă? El nici nu era deputat, ci strigălău în Piaţă. Înţeleg că protestele din 2002 au fost provocate de Voronin, pentru a-şi consolida electoratul. Astăzi, Roşca îşi reia oficiul din copaci, dar în spatele îi stă Tkaciuk. Ambii sunt protejaţi de acolo, de unde vine gerul ăsta năprasnic – din Est. Cred că ruşii nu-i pot ierta lui Băsescu instalarea Scutului anti-rachetă şi sunt nemulţumiţi de guvernarea pro-europeană de la Chişinău.

- Şi totuşi cine dintre demnitarii moldoveni au fost cei mai apropiaţi de Birştein?
- Pentru Birştein nu contează culoarea politică, ci banul. Toate campaniile electorale ale SRL-urile noastre politice mai importante au fost finanţate de el. Aş începe de la Snegur şi Lucinschi, dar cel mai urât a procedat Voronin. Dar mai sunt implicaţi mulţi. Am impresia că Molojen nu a rămas degeaba şef la „Registru” şi sub Guvernul Filat-1. Banii, banii şi iar banii şi-au jucat rolul, iar „Registru” a fost un borcan de miere, de care se lipeau toate muştele şi spurcăciunile. Mă bucur că astăzi Filat ridică problema asta, dar nu e vorba aici de un arac raider, ci de neglijenţa factorilor de decizie, care şi-au umplut buzunarele. Sper ca măcar Filat să nu se lase cumpărat de Birştein.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 21:57

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României. Asta înseamnă, pentru aproape orice român, Unirea din ianuarie 1859. Pare că toți moldovenii și toți muntenii, debordând de entuziasm, s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:39

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

Un cutremur de 6,8 pe Scara Richter s-a produs vineri seară în Turcia. Seismul s-a înregistrat în estul țării, la o adâncime de 10 kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:24

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:00

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Fostul deputat Grigore Cobzac va candida independent pentru alegerilor parlamentare anticipate de pe circumscripția uninominală Hîncești. Cobzac a declarat pentru AGORA că decizia de a candida independent a fost luată de unii membri PAS care nu susțin ideea ca pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:28

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la o ceremonie de aniversare a Unirii Principatelor Române că „România a fost, este și va fi alături de R. Moldova” și o va susține pe calea către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:21

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Un pârâu din comitatul Sonoma, din statul american California, a fost poluat miercuri cu circa 367.600 de litri de vin, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:02

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

Bulgaria intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomaţi ruşi, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două ţări apropiate istoric, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 18:44 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:28

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident de groază, la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens. Totul s-a întâmplat în data de 24 ianuarie, în jurul orei 13.40, la ieșirea din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:58

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău au examinat starea bebeluşului, abandonat într-un cărucior, în sectorul Buiucani din Capitală. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)