Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:26
Abonamente

Artă 4 Iunie 2012, ora 12:13    Din editia print

Valentin Malaneţchi a adus Marele Premiu de la Tulcea

Marime Font

a

 
 
 

Valentin Malaneţchi s-a născut în anul 1995 la Chişinău. De mic, studiază pianul. 

Din anul 2007 ia lecţii de pian de la profesoara sa Tatiana Sviridov, maestru în arte. A participat la cursuri de măiestrie pianistică organizate de Walter Krafft, Csiky Boldiszsar (România), Serghei Covalenco (Moldova). În vara anului 2011 a urmat un curs de master-class la Astona International Summer Music Academy (Elveţia), avându-i ca profesori pe John York (Marea Britanie) şi François Killian (Franţa). A evoluat pe scene din Republica Moldova, România, Ucraina şi Elveţia.

Valentin Malaneţchi, elev în clasa a X-a la Liceul „Ciprian Porumbescu” din Chişinău, a câştigat recent Marele Premiu în cadrul Concursului Internaţional de Interpretare „George Georgescu”, ediţia a XX-a, desfăşurat de curând la Tulcea.A cunoscut succesul de la cea mai mică vârstă. În 2005 a fost apreciat cu Premiul II la Concursul de Interpretare Instrumentală şi Arte Vizuale, ediţia a XIII-a, de la Sighetu-Marmaţiei. Au urmat apoi, în 2006, Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare „Marţian Negrea”, ediţia a VIII-a, şi Premiul III la Concursul Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu”, ediţia a XII-a, ambele evenimente având loc la Ploieşti. În acelaşi an, a fost menţionat cu Premiul II la Concursul Internaţional al Tinerilor Interpreţi „Prima”, ediţia I, de la Odesa, Ucraina.

De această dată, tânărul pianist a avut onoarea să primească Premiul cel Mare chiar din mâna Ioanei Georgescu-Răileanu, fiica dirijorului George Georgescu. La actuala ediţie au participat 280 de instrumentişti şi 15 formaţii de muzică de cameră din România, Republica Moldova, Ucraina şi Austria. Concursul s-a impus atât prin numărul şi valoarea participanţilor, cât şi prin modul de organizare. De-a lungul anilor, juriul concursului a reunit nume sonore ale muzicii româneşti precum: Vladimir Orlof, Octavian Lazăr Cosma, Dan Buciu, Şerban Dimitrie Soreanu, Grigore Constantinescu, Gheorghe Zamfir, Monica Noveanu, Gabriel Croitoru, Gheorghe Oprea, Delia Pavlovici, Corneliu Solovăstru, Maria Toronciuc, Vasile Ţugui, Eleonora Enăchescu.

Conform tradiţiei, Marele Premiu este oferit din partea familiei Georgescu. Laureatului i se mai oferă Diploma şi Trofeul concursului, pe care la ediţia recentă l-a reprezentat bustul distinsului muzician român, patronul spiritual al competiţiei.

Nu este pentru prima dată când Valentin participa la concursul de la Tulcea şi este menţionat de juriu. În anul 2010, el a câştigat Premiul I, la ediţia a XVIII-a a aceleiaşi competiţii. Tânărul pianist din R. Moldova a reuşit să se afirme şi la alte concursuri naţionale şi internaţionale de prestigiu. În 2011 el s-a învrednicit de Premiul I la Concursul Internaţional „Craiova-Piano”, ediţia a V-a. Anterior, în 2010, a obţinut Premiul I şi la Concursul Internaţional de Pian şi Compoziţie „Carl Filtsch”, ediţia a XV-a, de la Sibiu.
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md