Astăzi 14 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 13 Iulie 2020
Abonamente

Politică 10 Iunie 2011, ora 05:47    Din editia print

Valentin Reabţov: „Omul trebuie să meargă în pas cu timpul său...”

Marime Font

- Domnule Valentin Reabţov, ce vă amintiţi despre Şcoala nr. 2 din Cahul?
- Dacă e adevărat ce se spune, că anume profesorii ne fac să îndrăgim cu adevărat ceva în viaţă, eu cred că la această şcoală am avut parte de profesori extraordinari. La geografie ne-a predat doamna Tamara Prolorenzo, la chimie - Victor Zgherea, la istorie - Dumitru Stefoglo, la limba şi literatura rusă - Iulia Pestova - şi toţi au fost jos pălăria! La limba română, profesori mi-au fost tata şi biblioteca lui, mama, fratele Gheorghe… Îmi mai plăcea enorm teatrul. În studenţie, cel puţin o dată pe săptămână, mergeam la „Luceafărul” lui Sandri Ion Şcurea, pentru a-i revedea pe Caraciobanu, Ungureanu, sau la Teatrul „Cehov”. 

- Aţi fost student prin anii ’70, când la Chişinău nu mai putea fi cumpărată nicio carte românească, iar cenzura pusese stăpânire pe toate. Cum a fost studenţia dvs.?
- Înainte de facultate, noi, cei crescuţi pe malul Prutului, priveam televiziunea română, ascultam la Radio România spectacole cu Amza Pelea, Ştefan Bănică, Toma Caragiu, Stela Popescu, Mircea Crişan… Când am venit la Chişinău, am înţeles că toate acestea erau lucruri tabu. Ţin minte, prin decembrie 1970, o comisie în frunte cu S. S. Guţu, profesor de istoria partidului, a dat buzna în căminul 5 al USM, pe la ora 21.30, şi ne-a prins ascultând emisiunea românească „Pentru magnetofonul dumneavoastră”. Am avut cu toţii de suferit, iar trei dintre studenţi au fost exmatriculaţi. Nu era voie să citeşti cărţi cu grafie latină - imediat erai etichetat drept naţionalist. Nu aveai voie să-l citeşti nici măcar pe Dostoievski – celebrul scriitor rus se afla şi el pe lista neagră a puterii sovietice… Din fericire, după absolvire, am avut câteva stagii în metropola rusă şi m-am simţit ca după o adevărată evadare. În timp ce Chişinăul se afla sub lupa KGB, la Moscova puteai cumpăra carte românească, exista un mediu intelectual care gândea liber, puteai vedea spectacole şi filme în care, ce-i drept, în limba lui Esop, era criticată chiar puterea sovietică…

- Aţi dedicat turismului 17 ani din viaţă, timp în care aţi călătorit pe mai multe continente. Ce aţi reţinut în mod deosebit din această experienţă?
- Am fost în peste 25 de ţări de pe trei continente: Europa, Asia şi Africa. Am văzut piramidele egiptene; Taj Mahal-ul, mausoleul din Delhi; Luvrul; Ermitajul; Piaţa Reghistan din Samarkand; Parisul şi Roma, o mulţime de alte locuri pe care nu le pot uita… În calitate de traducător de limba engleză, în perioada anilor 1977-1990 am însoţit turiştii sovietici în Germania, Olanda, Franţa, Portugalia, Spania, Italia, Grecia, Turcia, India, Sri Lanka, Siria, Egipt, Cipru, în oraşele Tbilisi, Erevan, Riga, Tallinn etc. Am descoperit, în Occident, un impresionant spirit de libertate. Iar la unele popoare, pe atunci sovietice, m-a impresionat verticalitatea naţională, pe care o păstrau, în pofida presiunilor regimului totalitar de atunci.

Loading...


- Actuala activitate, de translator în Parlamentul RM, nu vi se pare prea statică, nu vă atrag din nou călătoriile, grupele de turişti?!
- Ba da. Îmi place să călătoresc şi ori de câte ori am timp şi bani mă pornesc la drum. Dar îmi place şi munca pe care o fac acum.

- În Parlament, din ce limbă în ce limbă traduceţi şi pentru cine? Nu cumva şi pentru deputaţii care nu cunosc limba de stat?
- Din păcate, şi pentru ei. Dar activitatea unui traducător e mult mai largă. Am participat la peste 200 de conferinţe, seminare, mese rotunde, întruniri, traininguri organizate de FMI, BM, PNUD, USAID, UNICEF, UNESCO, OSCE, OIM ş.a., ambasadele acreditate în Moldova cum ar fi ambasadele SUA, Marii Britanii, României, Lituaniei, la acţiuni organizate de Preşedinţia RM, Guvernul RM, diferite ministere şi departamente, fundaţiile „Soros-Moldova”, „Friedrich Erbert” ş.a. Am asigurat traducerea simultană la diferite acţiuni desfăşurate de cele mai reprezentative organizaţii ale sectorului asociativ în aşa domenii ca apărarea drepturilor omului, sectorul mass-media, sfera culturii…

- În Parlament sunteţi unul din cei mai longevivi. Timp de 21 de ani aţi fost spectator la cele mai importante evenimente. Ce v-a impresionat mai mult?
- Cred că cea mai puternică componenţă a Parlamentului a fost cea din anii 1990-1994. Poate că era mai puţin profesionistă, dar avea dorinţa de a schimba ceva. Şi cred că a reuşit. Anume atunci au fost votate Declaraţia de Suveranitate, Decretul cu privire la Putere; Declaraţia de Independenţă, Legea cu privire la proprietate; Codul Funciar, în fine, multe alte legi, care au pus bazele statului. Apropo, şi actuala componenţă a Parlamentului este una bună, doar că deputaţilor de astăzi le lipseşte romantismul de la 1990.

- Practicaţi şi jurnalismul - sunteţi autorul a peste 100 de articole, publicate în presa republicană şi locală…
- Scriu din plăcere. Am colaborat şi cu radioul, cu televiziunea. Îmi amintesc şi acum de ciclul de emisiuni TV pentru studenţi „De la Naslavcea la Giurgiuleşti”, în care încercam să atrag atenţia asupra locurilor noastre turistice. O temă care m-a frământat întotdeauna este adevărul istoric, pe care avem datoria să-l aducem la cunoştinţa tinerei generaţii. De altfel, scrisul este un fel de a doua meserie în familia noastră. Fratele Gheorghe, cu cinci ani mai mare decât mine, profesor de limba franceză, este membru al Uniunii Scriitorilor şi practică dăscălia de peste 43 de ani. Am învăţat asta de la tata, Constantin Reabţov, el ne-a fost primul magistru în arta scrisului şi în arta vieţii în general…

- În familia dvs., vă calcă cineva pe urme?
- În plan uman, văd în cele două fiice ale mele, Ecaterina şi Irina şi în cei doi gineri, Alexandru şi Maxim, nişte oameni cu care mă înţeleg de minune. Mai am şi o nepoţică, Sofica, cea mai mare alinare a noastră…

- Ce vă deranjează cel mai mult astăzi în R. Moldova?
- Ignoranţa şi nedorinţa de a învăţa lecţiile tragice ale istoriei noastre. N-o să înţeleg niciodată logica deformată a unor concetăţeni de ai noştri care califică orice încercare a noastră de a ne cunoaşte propria istorie drept acţiune îndreptată împotriva lor, drept mod de a-i umili pe ei şi de a nu-i respecta… Mă deranjează şi faptul că nu beneficiem de deschiderea arhivelor, pentru a destaliniza istoria noastră până la capăt. În loc să-i pomenim pe cei deportaţi, împuşcaţi şi aruncaţi în gropile cu var, sau decedaţi din cauza foametei organizate, unii dintre noi… aproape că se împiedică de Piatra din faţa Guvernului!

- Spuneţi că vă place istoria. În ce epocă sau perioadă aţi vrea să trăiţi?
- Fiecare epocă îşi are farmecul său. Dar, în mod sigur, nu aş putea trăi în trecut, chiar dacă atunci eram tânăr şi frumos, iar acum am rămas doar… vesel. Omul trebuie să meargă în pas cu timpul său - nici să rămână în urmă, nici să se grăbească.

- Vă consideraţi un om împlinit?
- Mi-e greu să afirm că sunt un om împlinit, dar nici nu pot infirma acest lucru. Poate că nepoţii mei vor reuşi să facă mai multe şi să ajungă mai departe decât mine. Mă voi bucura de succesele lor şi, probabil, atunci mă voi considera un om împlinit.

Hobby-uri
* Mă pasionează literatura istorică, mai ales cea referitoare la sec. XIX-XX. Prefer şi emisiunile TV pe aceste teme.
* Din copilărie, colecţionez monede şi timbre, o pasiune pe care mi-a inspirat-o tata. La rândul meu, i-am transmis-o şi ginerelui Maxim.
* Îmi place să gătesc şi acasă sunt numit „bucătarul familiei”.
* Nu aş schimba pe nimic micul lot de pământ, unde-mi petrec serile, după lucru, din aprilie până-n octombrie.

Fişier biografic
Traducătorul Valentin Reabţov este unul dintre intelectualii noştri de viţă. S-a născut la Cahul, pe 30 mai 1951, într-o familie de profesori. În anii 1958-1968 a studiat la Şcoala nr. 2 din localitate, pe care a absolvit-o cu medalie de argint. Şi-a continuat apoi studiile la Facultatea de Limbi Moderne a Universităţii de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în 1973. Peste 20 de ani, va reveni la alma mater, unde va mai face o facultate – cea de Drept. În anii 1973-1983 activează în calitate de ghid-translator, la Intourist. Pentru muncă responsabilă este avansat la postul de şef de secţie în Direcţia turism extern, apoi la cel de şef al Direcţiei Consiliului republican pentru turism şi excursii, unde se află până în anul 1990. Ulterior se transferă la Parlamentul RM, unde activează până în prezent traducător. Este căsătorit, cunoaşte limbile engleză şi rusă.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Iulie 2020, ora: 19:55

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN Din editia print

Primar „socialist”: Suntem un grai, o națiune, suntem români!

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Iulie 2020, ora: 19:40

VIDEO Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Iulie 2020, ora: 13:42

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții Foto: simbol

Conform ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de la 1 septembrie, elevii vor reveni în clase, iar ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Iulie 2020, ora: 12:55

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

 Nepotul lui Elvis Presley, Benjamin Keough, a murit în Calabasas, California în ceea ce aparant pare a fi o sinucidere. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 11:49

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

 Când s-a reunit pentru prima dată Comisia pentru Studiul Chestiunilor Teritoriale Referitoare la România, Marile Puteri aveau făcute din timp planuri în ceea ce privea trasarea unor noi frontiere în Europa, bineînțeles și pentru România.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 13 Iulie 2020, ora: 11:43

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

O fetiță a ajuns la sptial, după ce a fost lovită de motocicletă condusă de un adolescent. Accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 12 iulie, în jurul orei 20:40, în localitatea Răzăleni, din raionul Sîngerei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 11:39

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

„Deși magia și vrăjitoria au facut obiectul unor magistrale studii referitoare la societățile arhaice, cele de ieri din Europa medievală, cele de astăzi mai ales din Africa neagră, nu credeam totuși că ele ar putea interesa pe obervatorul societăților occidentale din zilele...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora: 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 09:13 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Iulie 2020, ora: 08:36

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

 Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in topul deceselor inregistrate la nivel mondial. Recunoasterea timpurie a simptomelor, consultatiile periodice la medicul specialist cardiolog, cat si tratarea imediata a afectiunilor cardiovasculare reprezinta unii dintre cei mai importanti pasi pe...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 08:29

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

 Fenomen meteo extrem în România în urmă cu scurt timp. O tornadă de nisip a fost surprinsă în județul Tulcea, duminică după-amiază.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Iulie 2020, ora: 08:28

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 08:23

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

Puține națiuni provoacă un astfel de fatalism printre factorii de decizie și analiștii americani, precum Rusia lui Vladimir Putin. Pentru unii, țara este un stat paria iremediabil, care reacționează doar la pedepse aspre și izolare. Alții văd o mare putere nedreptățită și...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 08:03

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

Președintele Igor Dodon și-a asfaltat drumul fix până la poarta Reședinței de Stat de la Condrița. Imaginile video au fost postate pe Facebook de către fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 01:10

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 00:51

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)