Artă

Valentin Rusu, pictorul care nu a pierdut copilul din el

S-a născut în 1973, în orașul Hâncești, unde a absolvit Școala de Pictură. În 1987 și-a expus primele lucrări la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Valentin Rusu consideră că la fiecare etapă din viață avem niște sarcini pe care trebuie să le îndeplinim, trebuie să ne facem o bază de pregătire, cunoștințe pe care, ulterior, să le folosim de-a lungul vieții. Astfel, el a acordat o mare atenție studiilor sale și a învățat atât la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Facultatea Arte Plastice, cât și la Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice, Facultatea Arte Plastice, specialitatea Pictură de şevalet.

Timp de doi ani, după terminarea studiilor universitare, Valentin Rusu a vrut să-și facă o carieră în business. „Am încercat și eu ca fiecare om”, spune el. Astfel, a fost patronul unui restaurant, ulterior, a activat în domeniul publicitar. „Chiar dacă aveam un profit, îmi lipsea satisfacția. La un moment dat am înțeles că nu merită să irosești o viață pentru bunăstare, căci, în goana după bunuri materiale, îți pierzi identitatea”, spune pictorul. Atunci el și-a încheiat afacerile și s-a întors la creație.

Artistul consideră că prima sa expoziție este, de fapt, „Molbert în teatru”, care a avut loc la Teatrul „Satiricus”, fiind creată exclusiv între pereții acestuia. Aceasta include o serie de portrete a lui Jan Cucuruzac, Dumitru Talmoșan, Valeriu Cazacu, Mihai Curagău, Sandu Grecu și mulți alți actori ai teatrului. „La fel cum peștele-și găsește lacul, eu mi-am găsit „lacul artistic” cu multă energie. Pictam în atelierul lor, iar ei, deși trebuiau să vină la teatru doar pentru repetiții și spectacole, stăteau cu mine. Ne-am petrecut acești doi ani foarte frumos. Nu-i pictam doar pe ei, ci tot ce-mi venea în cap”, zice pictorul. Astfel, seara, Valentin Rusu urmărea spectacolele lor, iar ziua – actorii urmăreau spectacolul lui.
Acolo, în sala de grimă, s-au născut multe lucrări inspirate din activitatea actorilor, dar și din viața pe care a dus-o pictorul între pereții teatrului. „Cred că anume acolo am devenit pictor profesionist. Fiindcă abia după această experiență am înțeles că anume asta vreau să fac toată viața”, povestește artistul plastic.

Când un copil desenează un soare…

Valentin Rusu s-a străduit întotdeauna să-și depună toate forțele pentru a descoperi și a arăta oamenilor frumosul și ineditul, lucruri pe care nu le observă sau le ignoră. „Am vrut să descopăr tainele naturii și ale dragostei”, mărturisește artistul.

Pictorul consideră că oamenii de artă nu trebuie să piardă copilul din ei. „Eu am trei fete mici și urmăresc cum cresc. Ele au fost cele care m-au inspirat să fac o schimbare în creația mea. Când un copil desenează un soare, el face un cerc și liniile care reprezintă razele acestuia. Apoi desenează un zâmbet și doi ochi. Asta-i cheia creației universale. Și cred că niciun artist n-ar trebui să o piardă”, explică Valentin Rusu. Conform acestuia, deși artiștii devin profesioniști, maeștri, ei pierd inocența și sinceritatea copilului de altădată, iar în goană după rezultat devin tehnicieni-maeștri, însă nu mai lucrează în profunzime. Mai mult, Valentin consideră că arta stă la baza științei, fiindcă „fiecare pictor inventator a fost primul, pe vremea lui. Cei care au fost mai moderni decât contemporanii săi, precum Van Gogh, au schimbat direcția artei, literaturii etc. Artiștii sunt vectorul științei”. El este convins că „nu există societate fără artiști, ei fiind cei care caută răspuns la întrebările esențiale ale vieții – de unde venim și unde ne ducem”.

„Am explicat altora atât de mult, încât am înțeles și eu”



Ultimele sale creații pot fi văzute în cadrul Centrului expozițional „Constantin Brâncuși”, până pe data de 9 martie. Potrivit pictorului, aproximativ 90 la sută din lucrările prezentate la expoziția „Operă recentă” au fost realizate timp de o lună. Astfel, după doi ani de liniște înainte de furtună, timp în care a vrut să se asigure de bunăstarea familiei, casei, muncii de profesor, Valentin a revenit la creație. „Am fost privilegiat că pictez și desenez predând cursul de desen. Am pățit-o ca-n bancul acela, „am explicat altora atât de mult, încât am înțeles și eu”. Astfel, la începutul anului curent, am început să creez unele tablouri și atunci am schimbat pasul”, povestește pictorul.

Valentin Rusu și-a inventat propria filozofie în creație, pe care, deocamdată, niciun critic de artă nu știe cum s-o definească. „Dacă oamenii n-o înțeleg, înseamnă că eu sunt mai modern”, spune pictorul. Iar criticul de artă Liviu Hâncu a afirmat, în cadrul inaugurării expoziției „Operă recentă”, că Valentin Rusu este un pictor european. Mai mult, toți străinii care ajung în atelierul acestuia spun că el nu s-a născut în țara care trebuie. „Atunci eu încep să mă zbat din toate puterile ca să le demonstrez că nu este așa”, spune pictorul. La 17 ani, acesta a fost invitat să se mute cu traiul în Italia, unde, cu siguranță, ar fi avut alte oportunități de dezvoltare, însă Valentin Rusu și-a dorit să rămână acasă. „De aceea mă strădui ca în acest atelier să creez lucrări care să deschidă ochii, astfel încât lumea să înțeleagă că ceea ce facem noi nu este ușor”.

„Pictura este un mod de viață. E nevoie de o gândire foarte concentrată ca să poți reprezenta viața prin grafică. Noi toți avem posibilitatea să desenăm ceva. Faceți asta în fiecare zi și-o să vedeți ce vă reușește”, îndeamnă pictorul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *