IT&C

Valeriu Canter-55. Un savant recunoscut pe plan international

Vineri, 5 februarie, distinsul academician Valeriu Canter si-a sarbatorit cea de-a 55-a aniversare. In biroul sau de la Consiliul National pentru Acreditare si Atestare, institutie in fruntea careia se afla din 2009, s-a adunat mai multa lume. Printre ei – savanti, profesori universitari, directori de institutii stiintifice, rectori ai universitatilor, doctori in stiinte, carora renumitul fizician le-a fost conducator de teze. Din partea guvernului, a fost felicitat de catre viceprim-ministrul Ion Negrei, care i-a conferit diploma de gradul I a Executivului.

Nascut pe 5 februarie 1955, in satul Zahorna, raionul Soldanesti, Valeriu Canter este cunoscut pe plan mondial ca un cercetator de seama in domeniul fizicii starii condensate si ingineriei electronice. La varsta de numai 36 de ani, a editat, in colaborare cu profesorul universitar din Iasi, Ion Nicolaescu, primul manual de „Fizica Corpului Solid” in trei volume, utilizat in institutiile de invatamant universitar de pe ambele maluri ale Prutului. Este autor a 400 de lucrari stiintifice, inclusiv a opt monografii si manuale, precum si detinator a 17 brevete de inventie.

Pe 27 ianuarie, el a primit un mesaj de la dr. Stephane Fontanell, directorul Observatorului de Microelectronica si Nanotehnologii din Grenoble, Franta, mesaj prin care acesta l-a felicitat pentru lucrarea Sporirea figurii termoelectrice de merit in nanofire de telurura de bismut, publicata in revista Physical Review. Savantul din Franta i-a cerut permisiunea de a traduce si in franceza studiul publicat in engleza pentru a-l pune in circuitul francofonilor din cele circa 400 de institute si centre de cercetari din tara noastra, precum si al companiilor industriale. Recent el s-a intors de la Dubna, Rusia, unde in calitate de presedinte a condus sedinta ordinara a Comitetului international de expertiza in domeniul fizicii starii condensate al Institutului Unificat de Cercetari Nucleare, comitet in fruntea caruia se afla al doilea an.

Cunoscut savant pe toate meridianele globului, in 2004, Valeriu Canter, a candidat la functia de presedinte al ASM, diferenta de voturi acumulate de catre actualul presedinte si Domnia Sa fiind extrem de mica.

La multi ani, domnule academician!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *