Cultură

Valeriu Canţer: „Ştiinţa nu are hotare naţionale”

După absolvirea Facultăţii de Fizică a USM (1972-1977), a urmat doctorantura la Institutul de Fizică „P. N. Lebedev” din Moscova, în secţia condusă de laureatul Premiului Nobel, acad. Vitali Ghinzburg. La 36 de ani a scris, în colaborare cu profesorul universitar de la Iaşi Ion Nicolăescu, primul său manual în trei volume pentru studenţi – Fizica Corpului Solid.

La 40 de ani a devenit membru corespondent, iar la 45 – membru titular al AŞM. Are la activ peste 400 de lucrări ştiinţifice, inclusiv opt monografii şi manuale, 17 brevete de invenţie. Este membru al Academiei Internaţionale de Termoelectricitate, membru de onoare al Institutului Internaţional de Fizică din Marea Britanie, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe şi Arte Româno-Americane, doctor honoris causa al Academiei Internaţionale de Informatizare şi al Universităţii de Stat din Tiraspol, preşedinte al Societăţii Fizicienilor din Moldova. În 2009 a fost numit preşedinte al Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare.

De mai mulţi ani, academicianul Valeriu Canţer colaborează cu Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, regiunea Moscova, marele oraş al fizicienilor ruşi. Iniţial, este membru al Consiliului Ştiinţific Internaţional. Astăzi – preşedinte al Comitetului Internaţional de Expertiză în domeniul Fizicii Stării Condensate. Astfel, un moldovean dintr-o „ţară săracă” conduce o structură internaţională. „În prezent, am două proiecte internaţionale asupra cărora lucrez. Ele sunt legate de elaborarea unor materiale multifuncţionale pe bază de oxizi. De curând am finalizat un proiect în cadrul unui proiect comunitar al UE. Săptămâna viitoare merg la un proiect în Polonia, în cadrul Agenţiei Internaţionale pentru energia atomică. Recent am participat la două conferinţe internaţionale legate de studiul unei grupe noi de materiale – izolatori topologici. La sfârşitul lui octombrie am fost la Bruxelles, unde am participat la un seminar în legătură cu pregătirea studiilor doctorale în ţările din vecinătatea UE şi Balcanii de Vest. Am mai multe solicitări de a scrie o carte despre materialele topologice”, ne spune reputatul om de ştiinţă.

Amintim că, în 2004, savantul Valeriu Canţer a fost cel mai puternic contracandidat al acad. Gheorghe Duca la funcţia de preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Astăzi este Ziua Internaţională a Ştiinţei. Cu această ocazie, savantul Valeriu Canţer le-a urat tuturor colegilor săi multă sănătate, succese şi prosperitate. Ştiinţa nu are hotare naţionale, confesionale etc., zice fizicianul. De aceea, ea mai are calitatea de a solidariza şi consolida oamenii. „După cum ştiinţa adună toate legile împreună, aşa ea adună şi toate inimile împreună”, afirma Poincare. Iar Eminescu spunea: „Cunoaşterea este limba universală care ne va uni din nou”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *