Economie

Valeriu Cosarciuc nu vede de ce ar fi nemulţumiţi producătorii agricoli

Însă recolta bună nu este singurul succes din domeniu agricol, care de altfel, depinde şi de condiţiile climaterice. Valeriu Cosarciuc a precizat că s-a reuşit revitalizarea sectorul vini-viticol datorită investiţiilor, facilitării exportului de produse agricole (struguri, vinuri, distilate de vin) şi simplificării procedurii de certificare a lor. S-au căutat noi pieţe de desfacere a vinului moldovenesc în Bielarus, Rusia, China, Polonia şi Germania, iar noiembrie se va organiza săptămâna vinului din R. Moldova la Praga, pentru a-l promova în Cehia. 

În ceea ce priveşte exportul produselor agro-alimentare, potrvit datelor furnizate de ministrul agriculturii, acestea au crescut cu 45% în primele şase luni ale lui 2010. Un capitol special îl contituie exportul de carne de provinienţă autohtonă. În prima jumătate a anului s-a reuşit exportul cărnii în valoare de 3 milioane de dolari.

Ministrul a declarat că pe piaţa internă preţurile de achiziţie a produselor agricole de la producătorii locali au crescut comparativ cu anul trecut. Roşiile, de pildă, se vând la preţ de 5 lei, iar preţurile strugurilor de soiuri tehnice au crescut până la 2-5 lei. De aceea Cosarciuc crede că producătorii agricoli nu au de ce să fie nemulţumiţi.

S-a pomenit de asemenea de sistemul de subvenţionare a sectorului agricol. Până acum au beneficiat de subvenţii de stat circa 3000 mii de fermieri şi Valeriu Cosarciuc speră ca numărul lor să crească. În acest context, ministrul a amintit de negocierile cu Banca Mondială în vederea obţinerii a 23 milioane dolari pentru sporirea competitivităţii în sectorul agricol. 

În ceea ce priveşte nereuşitele ministerului, Valeriu Cosarciuc a vorbit despre blocarea în Parlament a proiectului de lege privind contrucţia pieţei agroalimentare din Chişinău şi a unei reţele de spaţii comerciale agro-alimentare în toată ţara. El speră ca după alegerile parlamentare anticipate, acest proiect să fie reluat de noua echipă de la minister. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *