Economie

Valeriu Lazăr critică performanţele economice ale multor întreprinderi de stat

Potrivit Direcţiei relaţii publice a ministerului nominalizat, în urma analizei efectuate, s-a demonstrat ca numarul acestor întreprinderi nu doar ca nu s-a micşorat în ultimul timp, ci, din contra, s-a majorat. Acest lucru s-a întimplat datorita faptului ca ultima inventariere a proprietăţii publice a elucidat un sir de intreprinderi care, pur şi simplu au fost scapate din vederea Guvernelor anterioare, care au inclus pe lista activelor statului doar acele întreprinderi care funcţionau la momentul dat. În context, au fost scapate un sir de companii care nu funcţionau sau erau, practic, în prag de faliment. În plus, multe dintre întreprinderile de stat nu au nici o tangenţa cu acest statut, care le-a fost conferit în baza unor criterii neclare.

Rezultatele economico-financiare ale intreprinderilor cu capital de stat au fost, de asemenea, foarte modeste in mare parte, astfel, doar 54% dintre intreprinderile de stat si 39% societati pe actiuni, cu capital de stat, au inregistrat profit in anul 2009.

Patrimoniul societatilor pe actiuni s-a decapitalizat cu 890 mln de lei in aceeasi perioada, iar veniturile din vinzari ale companiilor publice au inregistrat o scadere de 6,4 miliarde de lei. Profitul net al acestora a inregistrat o scadere de 475 mln de lei, iar datoriile creditoare constituie 1 miliard de lei.

"Ceea ce se intimpla in majoritatea intreprinderilor cu capital de stat nu este nici pe departe o consecinta a crizei economice. O analiza mai dinamica a situatiei arata ca cea mai importanta problema a patrimoniului statului este lipsa unui management eficient si o continua delapidare a acestuia, prin actiuni neinspirate sau uneori, chiar vadit ilegale", a subliniat vicepremierul.

Valeriu Lazar a mai remarcat ca "multe dintre ministerele, in custodia carora au fost date aceste intreprinderi, nu s-au preocupat de loc de eficientizarea activitatii companiilor publice. Deetatizarea activelor statului este iminenta, dar aceasta inseamna, in primul rind, mentinerea si sporirea nivelului de capitalizare a acestora".  

Dupa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *