Astăzi 20 Iunie 2019, Joi - Ultima actualizare la 19 Iunie 2019
Abonamente

Interviu 30 Aprilie 2012, ora 07:43

interviuValeriu Munteanu, deputat PL: Pedofilii trebuie castraţi. Nu are rost să fim mai pioşi decât Papa de la Roma

Marime Font

Recent, preşedintele RM, Nicolae Timofti, a refuzat să promulge legea cu privire la castrarea chimică. Motivul a fost cel invocat şi de organizaţia Amnesty International - nu putem legaliza tortura şi tratamentele inumane. 

La întrebarea „ce este mai inuman - să pedepseşti un violator cu mintea bolnavă sau să-l laşi să ne molesteze sexual copiii?”, nimeni nu s-a grăbit să dea un răspuns ferm. Mai mult boicotată decât acceptată, Legea castrării chimice a fost privită cu ironie şi umor. Dar atâta timp cât copiii noştri rămân neprotejaţi de pedofilie, iar nimeni altcineva nu a venit cu soluţii, nu vrem să lăsăm acest subiect în umbră. Are sau nu şanse această lege să fie amendată? - discutăm cu autorul legii, deputatul Valeriu Munteanu. Tot de la el aflăm cât de reversibil este medicamentul de „calmare” a pornirilor sexuale şi cât de „sănătoşi” sunt cei care se opun Legii castrării.

 - Domnule Munteanu, despre castrarea chimică a violatorilor s-a vorbit foarte mult în ultimul timp. Au discutat subiectul şi cei care au fost „pro” şi „contra”. De unde a pornit această idee?


- Am început în 2011 să mă documentez care este situaţia în RM în privinţa cazurilor de pedofilie. Jumătate de an am scris mai multe interpelări şi demersuri la tot felul de instituţii din RM. Tabloul a fost unul înfiorător. Era clar că avem o problemă gravă în acest sens. Nu este cazul să inventăm bicicleta în RM, în situaţia în care această metodă s-a dovedit a fi una eficientă în statele în care a fost aplicată. Este cazul Poloniei, care în 2009 a adoptat castrarea chimică, iar acum, la peste doi ani de la implementare, a înregistrat rezultate fenomenale. Legea a acţionat mai mult la nivelul prevenţiei. Cei care nu erau demenţi cu totul reacţionau şi înţelegeau care vor fi urmările. În iulie 2011 am înregistrat această iniţiativă legislativă, a trecut toate procedurile parlamentare şi a fost votată de către toţi colegii.

- Primii care s-au opus castrării violatorilor au fost cei de la Amnesty. Ei şi-au motivat poziţia prin faptul că este un tratament inuman şi contravine Constituţiei RM. Sunteţi jurist de profesie. Aceste două legi nu vin oarecum în contrapunere?

- Din punctul meu de vedere, nu există absolut nicio discordanţă. Regret poziţia celor de la Amnesty. În plus, am verificat care sunt donatorii principali ai acestei organizaţii internaţionale. Ei bine, ei provin anume din ţări unde în legislaţia lor există astfel de prevederi. Este cazul Germaniei. Franţa este ţara care este pe punctul de a legaliza castrarea fizică, nu chimică. Este vorba despre alte ţări precum Cehia, Polonia. De ce în ţările cu o bogată experienţă democratică, în ţări membre ale Consiliului Europei este posibilă adoptarea unei astfel de legi, iar la noi nu? Îmi rămâne încă vie imaginea de la Soroca, unde un copil de patru ani a fost violat până la moarte. Eu nu înţeleg de ce noi trebuie să fim mai pioşi în aceste cazuri decât Papa de la Roma.

- Că este inuman a motivat şi Nicolae Timofti recent, când a refuzat să promulge legea. Aveţi în continuare suportul deputaţilor pentru a o propune spre vot a doua oară?

- Consider că această lege este absolut necesară pentru RM. Ea nu poate constitui subiectul unor cedări. În calitatea mea de autor al iniţiativei, voi solicita suportul colegilor din cadrul AIE, dar şi a celorlalţi colegi să reconfirme condiţionat votul pentru acest proiect de lege, pentru ca aceasta să poată fi promulgată automat.

- În unul din articolele apărute în TIMPUL cineva se întreba: de ce nu aţi făcut dezbateri publice pe marginea acestui subiect înainte de a-l propune în Parlament, de vreme ce este unul foarte sensibil?

- Legea stabileşte care este procedura parlamentară, iar eu am respectat-o. Legea a stat în Parlament din iulie 2011 şi a fost adoptată în martie 2012. A fost timp suficient ca să se vină cu păreri şi critici.

- Şi societatea cum trebuia să afle?

- S-a discutat în repetate rânduri în Parlament pe marginea acestui subiect. Şi ceea ce m-a surprins de fapt este că cei care se plâng că nu i-am consultat, nu spun clar dacă ceva, de fapt, nu le convine.

- Ei bine, nouă ne spun. Şi anume nu le convine că, într-o ţară unde totul se cumpără şi se vinde, este greu de crezut că nu vor avea de suferit oameni nevinovaţi.

- Sunt abordări absolut neprofesioniste. Este imposibil să improvizezi un viol asupra unui copil. Acest lucru este evident. Nu în zadar vârsta este indicată anume până la 14 ani. La această vârstă orice medic legist poate să demonstreze dacă a fost sau nu vorba despre viol.

- Şi afirmaţi cu certitudine că un om nu poate fi pedepsit pe nedrept în RM?

- Eu cred în justiţia din RM. Dacă există erori judiciare, cel nedreptăţit are posibilitatea să folosească toate căile de atac pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Castrarea se va aplica în ultimele trei luni de detenţie. Din practica mea, vreau să vă spun că am avut ocazia să interacţionez destul de des cu cei care au încălcat legea. Toţi, aproape fără excepţii, susţin că stau pe nedrept la puşcărie.

- Chiar credeţi în justiţie? Vă aduc doar un exemplu. Doi italieni au molestat sexual câţiva minori din Bălţi. Ai noştri nu ştiu ce-au făcut de i-au pierdut din vizor. Italienii au plecat acasă bine mersi…

- Există într-adevăr probleme. Dar nu tot „mărul” din justiţie este stricat. Şi apoi nu avem nicio ţară în lume unde să existe sisteme perfecte.

- Totodată în presă s-a scris că medicamentul care va fi administrat costă mulţi bani şi îşi pierde efectul după trei luni.

- Niciuna din aceste afirmaţii nu este corectă. Efectul este iremediabil. Nu ştiu de ce lumea îşi permite să facă astfel de presupuneri.

- V-aţi gândit cine se va ocupa cu importul acestor soluţii medicamentoase şi de unde vor fi importate?

- Nu ştiu dacă există altfel de medicamente în RM. Este partea tehnică a acestei legi, iar eu nu mă ocup de acest lucru.

- Vă întreb pentru că există supoziţii că vreţi să susţineţi anumiţi agenţi economici, pe ai căror umeri va cădea „povara” importului de astfel de preparate…

- Nu m-am gândit niciodată că pot fi învinuit de astfel de lucruri.

- Un psiholog ne-a spus că un dezavantaj al acestei iniţiative legislative este faptul că nu se face diferenţă între violator şi pedofil…

- Obligativitatea respectării acestei norme se referă la comiterea infracţiunilor asupra copiilor până la 14 ani. Pentru adolescenţii cu vârsta de la 14 ani în sus, pentru alte infracţiuni similare, cu consecinţe agravante, judecătorul stabileşte ce pedeapsă va aplica. Când victima decedează, când violul a fost produs în grup, sau când în urma violului victima şi-a pierdut facultăţile mintale, această lege trebuie obligatoriu aplicată.

- De ce să-i castrăm fără cale de compromis? De ce, spre exemplu, să nu-i tratăm?

- Recidiva în cazul acestei infracţiuni este de 100%. Apropo, am văzut o poziţie foarte vagă din partea organizaţiilor care apără drepturile copiilor. Unde sunt cei care trebuie să apere drepturile copilului? Ne-am pomenit că cineva, cu influenţe din afară, vine şi ne comandă cum să gândim. Nu cred că există un om sănătos la cap care să spună că Legea castrării este la limita constituţionalităţii RM.


- Nu v-aţi gândit la posibilitatea de a include în lege alte prevederi „de compromis”? Spre exemplu, interzicerea amnistierii violatorilor sau mărirea pedepsei de la cinci la 30 de ani de închisoare?

- Iniţiativa legislativă a fost deja acceptată. Dacă vor exista soluţii mai bune decât aceasta, Codul Penal şi alte legi ale RM pot fi modificate. Acum există un vid în legislaţie, iar noi nu suntem capabili să răspundem provocărilor. Dacă peste o perioadă de timp se va veni cu alte abordări, legea va putea fi amendată.

- Vă mulţumim şi vă dorim mult succes!

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 22:30

Un bloc cu nouă nivele s-a prăbuşit la Otaci. Potrivit purtatorul de cuvant ISGU, 48 de familii au fost evacuate.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 19 Iunie 2019, ora: 19:33

ULTIMA ORĂ /// Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană

ULTIMA ORĂ /// Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană Din editia print

Duma de Stat ar putea decide în curând eliberarea pașapoartelor rusești în Transnistria printr-o metodă simplificată, a declarat un deputat din partea partidului Rusia Unită, Alexander Iaroșciuk, în cadrul unui interviu televizat, transmite Ria.ru. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 19 Iunie 2019, ora: 18:33

Cine sunt suspecții în prăbușirea zborului MH17: "Trăgătorul", ex-colonel FSB, „Posacul”, suspectat de legături cu GRU, "Vipera", fost ofițer al Armatei Rusiei și ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit "Cârtița"

Cine sunt suspecții în prăbușirea zborului MH17: "Trăgătorul", ex-colonel FSB, „Posacul”, suspectat de legături cu GRU, "Vipera", fost ofițer al Armatei Rusiei și ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit "Cârtița"

Patru lideri ai separatiștilor din estul Ucrainei în momentul prăbușirii zborului MH17, printre care un un comandant de război, au fost desemnați de echipa internațională de anchetatori drept suspecți în această strategie, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 18:30

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 18:03

Ambasada Rusiei la Bucureşti este IRITATA de declaraţiile ministrului român al Apărării

Ambasada Rusiei la Bucureşti este IRITATA de declaraţiile ministrului român al Apărării

Ambasada Rusei din România a postat pe pagina sa de Facebook un lung mesaj anti-NATO, pornind de la o serie de declaraţii făcute de ministrul român al Apărării, Gabriel Leş, la conferinţa „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, desfăşurată la Constanţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 17:17

ULTIMA ORĂ /// Balcanii de Vest: extinderea UE oprită (iar pentru R. Moldova nici o perspectivă)

ULTIMA ORĂ /// Balcanii de Vest: extinderea UE oprită (iar pentru R. Moldova nici o perspectivă)

Dacă Moldova ar primi statutul de candidat prin anii 2020-2030, ar însemna să intre în UE, în cel mai bun caz, undeva spre 2040.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 16:02

Șor a vândut, în luna aprilie, afacerea DUTY-FREE unui om de afaceri bulgar

Șor a vândut, în luna aprilie, afacerea DUTY-FREE unui om de afaceri bulgar

Ilan Șor a vândut 12 magazine duty-free. Compania Dufremol SRL, care a fost principalul operator al magazinelor duty-free din Moldova a devenit proprietatea omului de afaceri bulgar Marko Todorov în luna aprilie a acestui an, scrie Mold-Street.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 15:55

Nici ministrul de externe din guvernul Sandu nu crede în șansele acestuia: „Și noi vom eșua”

Nici ministrul de externe din guvernul Sandu nu crede în șansele acestuia: „Și noi vom eșua”

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, nu crede că guvernul condus de Maia Sandu, din care face parte, va fi unul de lungă durată. Popescu este sigur că alegerile anticipate nu vor putea fi evitate. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 15:09

Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

Patru suspecţi urmează să fie judecaţi de crimă, în martie 2020, în Olanda, în cadrul anchetei cu privire la doborârea zborului MH17, în 2014, în estul separatist al Ucrainei, cu o rachetă rusă de tip Buk, au anunţat miercuri familiile victimelor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 14:56

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vara 2019. Pe 21 iunie, este solstiţiul de vară în emisfera nordică, adică este cea mai lungă zi din an. Tot atunci, este Ziua Mondială a Soarelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:52

ATENȚIE /// Cod Galben de instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis, din nou, Cod Galben de instabilitate atmosferică, care a intrat în vigoare la ora 13:00.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 19 Iunie 2019, ora: 13:50

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul Din editia print

Pleonasmul este o deficienţă de exprimare care constă în alăturarea unor cuvinte cu acelaşi sens, cum ar fi, de exemplu, sintagma avansaţi înainte, în care a avansa are deja sensul de a înainta, astfel că este suficient să spunem fie avansaţi, fie mergeţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:35

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Socialiştii în frunte cu Dodon au discutat astăzi la şedinţa Consiliului Republican al PSRM despre situaţia politică din ţară şi despre pregătirile pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:29

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, vine cu o reacție după ce deputatul ACUM, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că funcția de judecător la Curtea Constituțională ar trebui să fie una pur tehnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:27

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Deputaţii blocului ACUM au greşit atunci când au refuzat să voteze pentru constituirea unei comisii care să investigheze finanţarea externă a PSRM. De această părere este analistul politic Olga Nicolenco, într-o postare pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:25

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin își va continua cu siguranță politica externă agresivă și va încerca să „bage mâna în gât întregii Europe”, crede fostul campion mondial la șah, opozantul rus Garry Kasparov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 12:55

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

O explozie puternică s-a produs astăzi dimineață în oraşul Doneţk, aflat sub controlul armatei susținute de F. Rusă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:58

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Fostul şef-adjunct al al Inspectoratului General al Poliţiei Republica Moldova, Gheorghe Cavcaliuc, este în căutare de nume pentru partidul pe care intenţionează să-l creeze. După ce ieri şi-a întrebat prietenii şi urmăritorii de pe pagina sa de Facebook dacă să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:18

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Președintele de onoare al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, are în continuare o atitudine critică față de guvernarea „ACUM” – PSRM. Acesta le reproșează reprezentanților „ACUM” că au cedat socialiștilor instituțiile de forță și, în cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:13

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

În aceste zile se împlinesc 27 de ani de la luptele de la Tighina, unde în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:42

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

La câteva ore după decizia Parlamentului de a stabili data alegerilor locale generale pe 20 octombrie 2019, Mihai Goian, liderul Mișcării Unioniste din Ungheni, a făcut un apel către ”principalii actori politici de pe eșichierul unionist”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:40

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

Pentagonul a anunţat marţi că a acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari, menit să consolideze capacităţile navale şi terestre ale acestei țări, informează AFP şi EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:23

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM Foto: Șeful statului, alături de finanțatorul PSRM, Alexei Miller (Gazprom)

Șeful statului recomandă funcționarilor de la Ministerul Economiei și conducerii „MoldovaGaz” să se întâlnească de urgență cu șefii de la „Gazprom”, să negocieze un nou contract pentru R. Moldova și să discute despre posibilitatea tranzitării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:19

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, i-a solicitat public, printr-o intervenție live pe facebook, noului Ministru al Afacerilor Externe și al Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, să răspundă...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)