Valeriu Munteanu, deputat PL: Pedofilii trebuie castraţi. Nu are rost să fim mai pioşi decât Papa de la Roma | Interviu
Astăzi 20 Septembrie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2020
Abonamente

Interviu 30 Aprilie 2012, ora 07:43

interviuValeriu Munteanu, deputat PL: Pedofilii trebuie castraţi. Nu are rost să fim mai pioşi decât Papa de la Roma

Marime Font

Recent, preşedintele RM, Nicolae Timofti, a refuzat să promulge legea cu privire la castrarea chimică. Motivul a fost cel invocat şi de organizaţia Amnesty International - nu putem legaliza tortura şi tratamentele inumane. 

La întrebarea „ce este mai inuman - să pedepseşti un violator cu mintea bolnavă sau să-l laşi să ne molesteze sexual copiii?”, nimeni nu s-a grăbit să dea un răspuns ferm. Mai mult boicotată decât acceptată, Legea castrării chimice a fost privită cu ironie şi umor. Dar atâta timp cât copiii noştri rămân neprotejaţi de pedofilie, iar nimeni altcineva nu a venit cu soluţii, nu vrem să lăsăm acest subiect în umbră. Are sau nu şanse această lege să fie amendată? - discutăm cu autorul legii, deputatul Valeriu Munteanu. Tot de la el aflăm cât de reversibil este medicamentul de „calmare” a pornirilor sexuale şi cât de „sănătoşi” sunt cei care se opun Legii castrării.

 - Domnule Munteanu, despre castrarea chimică a violatorilor s-a vorbit foarte mult în ultimul timp. Au discutat subiectul şi cei care au fost „pro” şi „contra”. De unde a pornit această idee?

Loading...


- Am început în 2011 să mă documentez care este situaţia în RM în privinţa cazurilor de pedofilie. Jumătate de an am scris mai multe interpelări şi demersuri la tot felul de instituţii din RM. Tabloul a fost unul înfiorător. Era clar că avem o problemă gravă în acest sens. Nu este cazul să inventăm bicicleta în RM, în situaţia în care această metodă s-a dovedit a fi una eficientă în statele în care a fost aplicată. Este cazul Poloniei, care în 2009 a adoptat castrarea chimică, iar acum, la peste doi ani de la implementare, a înregistrat rezultate fenomenale. Legea a acţionat mai mult la nivelul prevenţiei. Cei care nu erau demenţi cu totul reacţionau şi înţelegeau care vor fi urmările. În iulie 2011 am înregistrat această iniţiativă legislativă, a trecut toate procedurile parlamentare şi a fost votată de către toţi colegii.

- Primii care s-au opus castrării violatorilor au fost cei de la Amnesty. Ei şi-au motivat poziţia prin faptul că este un tratament inuman şi contravine Constituţiei RM. Sunteţi jurist de profesie. Aceste două legi nu vin oarecum în contrapunere?

- Din punctul meu de vedere, nu există absolut nicio discordanţă. Regret poziţia celor de la Amnesty. În plus, am verificat care sunt donatorii principali ai acestei organizaţii internaţionale. Ei bine, ei provin anume din ţări unde în legislaţia lor există astfel de prevederi. Este cazul Germaniei. Franţa este ţara care este pe punctul de a legaliza castrarea fizică, nu chimică. Este vorba despre alte ţări precum Cehia, Polonia. De ce în ţările cu o bogată experienţă democratică, în ţări membre ale Consiliului Europei este posibilă adoptarea unei astfel de legi, iar la noi nu? Îmi rămâne încă vie imaginea de la Soroca, unde un copil de patru ani a fost violat până la moarte. Eu nu înţeleg de ce noi trebuie să fim mai pioşi în aceste cazuri decât Papa de la Roma.

- Că este inuman a motivat şi Nicolae Timofti recent, când a refuzat să promulge legea. Aveţi în continuare suportul deputaţilor pentru a o propune spre vot a doua oară?

- Consider că această lege este absolut necesară pentru RM. Ea nu poate constitui subiectul unor cedări. În calitatea mea de autor al iniţiativei, voi solicita suportul colegilor din cadrul AIE, dar şi a celorlalţi colegi să reconfirme condiţionat votul pentru acest proiect de lege, pentru ca aceasta să poată fi promulgată automat.

- În unul din articolele apărute în TIMPUL cineva se întreba: de ce nu aţi făcut dezbateri publice pe marginea acestui subiect înainte de a-l propune în Parlament, de vreme ce este unul foarte sensibil?

- Legea stabileşte care este procedura parlamentară, iar eu am respectat-o. Legea a stat în Parlament din iulie 2011 şi a fost adoptată în martie 2012. A fost timp suficient ca să se vină cu păreri şi critici.

- Şi societatea cum trebuia să afle?

- S-a discutat în repetate rânduri în Parlament pe marginea acestui subiect. Şi ceea ce m-a surprins de fapt este că cei care se plâng că nu i-am consultat, nu spun clar dacă ceva, de fapt, nu le convine.

- Ei bine, nouă ne spun. Şi anume nu le convine că, într-o ţară unde totul se cumpără şi se vinde, este greu de crezut că nu vor avea de suferit oameni nevinovaţi.

- Sunt abordări absolut neprofesioniste. Este imposibil să improvizezi un viol asupra unui copil. Acest lucru este evident. Nu în zadar vârsta este indicată anume până la 14 ani. La această vârstă orice medic legist poate să demonstreze dacă a fost sau nu vorba despre viol.

- Şi afirmaţi cu certitudine că un om nu poate fi pedepsit pe nedrept în RM?

- Eu cred în justiţia din RM. Dacă există erori judiciare, cel nedreptăţit are posibilitatea să folosească toate căile de atac pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Castrarea se va aplica în ultimele trei luni de detenţie. Din practica mea, vreau să vă spun că am avut ocazia să interacţionez destul de des cu cei care au încălcat legea. Toţi, aproape fără excepţii, susţin că stau pe nedrept la puşcărie.

- Chiar credeţi în justiţie? Vă aduc doar un exemplu. Doi italieni au molestat sexual câţiva minori din Bălţi. Ai noştri nu ştiu ce-au făcut de i-au pierdut din vizor. Italienii au plecat acasă bine mersi…

- Există într-adevăr probleme. Dar nu tot „mărul” din justiţie este stricat. Şi apoi nu avem nicio ţară în lume unde să existe sisteme perfecte.

- Totodată în presă s-a scris că medicamentul care va fi administrat costă mulţi bani şi îşi pierde efectul după trei luni.

- Niciuna din aceste afirmaţii nu este corectă. Efectul este iremediabil. Nu ştiu de ce lumea îşi permite să facă astfel de presupuneri.

- V-aţi gândit cine se va ocupa cu importul acestor soluţii medicamentoase şi de unde vor fi importate?

- Nu ştiu dacă există altfel de medicamente în RM. Este partea tehnică a acestei legi, iar eu nu mă ocup de acest lucru.

- Vă întreb pentru că există supoziţii că vreţi să susţineţi anumiţi agenţi economici, pe ai căror umeri va cădea „povara” importului de astfel de preparate…

- Nu m-am gândit niciodată că pot fi învinuit de astfel de lucruri.

- Un psiholog ne-a spus că un dezavantaj al acestei iniţiative legislative este faptul că nu se face diferenţă între violator şi pedofil…

- Obligativitatea respectării acestei norme se referă la comiterea infracţiunilor asupra copiilor până la 14 ani. Pentru adolescenţii cu vârsta de la 14 ani în sus, pentru alte infracţiuni similare, cu consecinţe agravante, judecătorul stabileşte ce pedeapsă va aplica. Când victima decedează, când violul a fost produs în grup, sau când în urma violului victima şi-a pierdut facultăţile mintale, această lege trebuie obligatoriu aplicată.

- De ce să-i castrăm fără cale de compromis? De ce, spre exemplu, să nu-i tratăm?

- Recidiva în cazul acestei infracţiuni este de 100%. Apropo, am văzut o poziţie foarte vagă din partea organizaţiilor care apără drepturile copiilor. Unde sunt cei care trebuie să apere drepturile copilului? Ne-am pomenit că cineva, cu influenţe din afară, vine şi ne comandă cum să gândim. Nu cred că există un om sănătos la cap care să spună că Legea castrării este la limita constituţionalităţii RM.


- Nu v-aţi gândit la posibilitatea de a include în lege alte prevederi „de compromis”? Spre exemplu, interzicerea amnistierii violatorilor sau mărirea pedepsei de la cinci la 30 de ani de închisoare?

- Iniţiativa legislativă a fost deja acceptată. Dacă vor exista soluţii mai bune decât aceasta, Codul Penal şi alte legi ale RM pot fi modificate. Acum există un vid în legislaţie, iar noi nu suntem capabili să răspundem provocărilor. Dacă peste o perioadă de timp se va veni cu alte abordări, legea va putea fi amendată.

- Vă mulţumim şi vă dorim mult succes!

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)