Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 11 Noiembrie 2019
Abonamente

Interviu 30 Aprilie 2012, ora 07:43

interviuValeriu Munteanu, deputat PL: Pedofilii trebuie castraţi. Nu are rost să fim mai pioşi decât Papa de la Roma

Marime Font

Recent, preşedintele RM, Nicolae Timofti, a refuzat să promulge legea cu privire la castrarea chimică. Motivul a fost cel invocat şi de organizaţia Amnesty International - nu putem legaliza tortura şi tratamentele inumane. 

La întrebarea „ce este mai inuman - să pedepseşti un violator cu mintea bolnavă sau să-l laşi să ne molesteze sexual copiii?”, nimeni nu s-a grăbit să dea un răspuns ferm. Mai mult boicotată decât acceptată, Legea castrării chimice a fost privită cu ironie şi umor. Dar atâta timp cât copiii noştri rămân neprotejaţi de pedofilie, iar nimeni altcineva nu a venit cu soluţii, nu vrem să lăsăm acest subiect în umbră. Are sau nu şanse această lege să fie amendată? - discutăm cu autorul legii, deputatul Valeriu Munteanu. Tot de la el aflăm cât de reversibil este medicamentul de „calmare” a pornirilor sexuale şi cât de „sănătoşi” sunt cei care se opun Legii castrării.

 - Domnule Munteanu, despre castrarea chimică a violatorilor s-a vorbit foarte mult în ultimul timp. Au discutat subiectul şi cei care au fost „pro” şi „contra”. De unde a pornit această idee?


- Am început în 2011 să mă documentez care este situaţia în RM în privinţa cazurilor de pedofilie. Jumătate de an am scris mai multe interpelări şi demersuri la tot felul de instituţii din RM. Tabloul a fost unul înfiorător. Era clar că avem o problemă gravă în acest sens. Nu este cazul să inventăm bicicleta în RM, în situaţia în care această metodă s-a dovedit a fi una eficientă în statele în care a fost aplicată. Este cazul Poloniei, care în 2009 a adoptat castrarea chimică, iar acum, la peste doi ani de la implementare, a înregistrat rezultate fenomenale. Legea a acţionat mai mult la nivelul prevenţiei. Cei care nu erau demenţi cu totul reacţionau şi înţelegeau care vor fi urmările. În iulie 2011 am înregistrat această iniţiativă legislativă, a trecut toate procedurile parlamentare şi a fost votată de către toţi colegii.

- Primii care s-au opus castrării violatorilor au fost cei de la Amnesty. Ei şi-au motivat poziţia prin faptul că este un tratament inuman şi contravine Constituţiei RM. Sunteţi jurist de profesie. Aceste două legi nu vin oarecum în contrapunere?

- Din punctul meu de vedere, nu există absolut nicio discordanţă. Regret poziţia celor de la Amnesty. În plus, am verificat care sunt donatorii principali ai acestei organizaţii internaţionale. Ei bine, ei provin anume din ţări unde în legislaţia lor există astfel de prevederi. Este cazul Germaniei. Franţa este ţara care este pe punctul de a legaliza castrarea fizică, nu chimică. Este vorba despre alte ţări precum Cehia, Polonia. De ce în ţările cu o bogată experienţă democratică, în ţări membre ale Consiliului Europei este posibilă adoptarea unei astfel de legi, iar la noi nu? Îmi rămâne încă vie imaginea de la Soroca, unde un copil de patru ani a fost violat până la moarte. Eu nu înţeleg de ce noi trebuie să fim mai pioşi în aceste cazuri decât Papa de la Roma.

- Că este inuman a motivat şi Nicolae Timofti recent, când a refuzat să promulge legea. Aveţi în continuare suportul deputaţilor pentru a o propune spre vot a doua oară?

- Consider că această lege este absolut necesară pentru RM. Ea nu poate constitui subiectul unor cedări. În calitatea mea de autor al iniţiativei, voi solicita suportul colegilor din cadrul AIE, dar şi a celorlalţi colegi să reconfirme condiţionat votul pentru acest proiect de lege, pentru ca aceasta să poată fi promulgată automat.

- În unul din articolele apărute în TIMPUL cineva se întreba: de ce nu aţi făcut dezbateri publice pe marginea acestui subiect înainte de a-l propune în Parlament, de vreme ce este unul foarte sensibil?

- Legea stabileşte care este procedura parlamentară, iar eu am respectat-o. Legea a stat în Parlament din iulie 2011 şi a fost adoptată în martie 2012. A fost timp suficient ca să se vină cu păreri şi critici.

- Şi societatea cum trebuia să afle?

- S-a discutat în repetate rânduri în Parlament pe marginea acestui subiect. Şi ceea ce m-a surprins de fapt este că cei care se plâng că nu i-am consultat, nu spun clar dacă ceva, de fapt, nu le convine.

- Ei bine, nouă ne spun. Şi anume nu le convine că, într-o ţară unde totul se cumpără şi se vinde, este greu de crezut că nu vor avea de suferit oameni nevinovaţi.

- Sunt abordări absolut neprofesioniste. Este imposibil să improvizezi un viol asupra unui copil. Acest lucru este evident. Nu în zadar vârsta este indicată anume până la 14 ani. La această vârstă orice medic legist poate să demonstreze dacă a fost sau nu vorba despre viol.

- Şi afirmaţi cu certitudine că un om nu poate fi pedepsit pe nedrept în RM?

- Eu cred în justiţia din RM. Dacă există erori judiciare, cel nedreptăţit are posibilitatea să folosească toate căile de atac pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Castrarea se va aplica în ultimele trei luni de detenţie. Din practica mea, vreau să vă spun că am avut ocazia să interacţionez destul de des cu cei care au încălcat legea. Toţi, aproape fără excepţii, susţin că stau pe nedrept la puşcărie.

- Chiar credeţi în justiţie? Vă aduc doar un exemplu. Doi italieni au molestat sexual câţiva minori din Bălţi. Ai noştri nu ştiu ce-au făcut de i-au pierdut din vizor. Italienii au plecat acasă bine mersi…

- Există într-adevăr probleme. Dar nu tot „mărul” din justiţie este stricat. Şi apoi nu avem nicio ţară în lume unde să existe sisteme perfecte.

- Totodată în presă s-a scris că medicamentul care va fi administrat costă mulţi bani şi îşi pierde efectul după trei luni.

- Niciuna din aceste afirmaţii nu este corectă. Efectul este iremediabil. Nu ştiu de ce lumea îşi permite să facă astfel de presupuneri.

- V-aţi gândit cine se va ocupa cu importul acestor soluţii medicamentoase şi de unde vor fi importate?

- Nu ştiu dacă există altfel de medicamente în RM. Este partea tehnică a acestei legi, iar eu nu mă ocup de acest lucru.

- Vă întreb pentru că există supoziţii că vreţi să susţineţi anumiţi agenţi economici, pe ai căror umeri va cădea „povara” importului de astfel de preparate…

- Nu m-am gândit niciodată că pot fi învinuit de astfel de lucruri.

- Un psiholog ne-a spus că un dezavantaj al acestei iniţiative legislative este faptul că nu se face diferenţă între violator şi pedofil…

- Obligativitatea respectării acestei norme se referă la comiterea infracţiunilor asupra copiilor până la 14 ani. Pentru adolescenţii cu vârsta de la 14 ani în sus, pentru alte infracţiuni similare, cu consecinţe agravante, judecătorul stabileşte ce pedeapsă va aplica. Când victima decedează, când violul a fost produs în grup, sau când în urma violului victima şi-a pierdut facultăţile mintale, această lege trebuie obligatoriu aplicată.

- De ce să-i castrăm fără cale de compromis? De ce, spre exemplu, să nu-i tratăm?

- Recidiva în cazul acestei infracţiuni este de 100%. Apropo, am văzut o poziţie foarte vagă din partea organizaţiilor care apără drepturile copiilor. Unde sunt cei care trebuie să apere drepturile copilului? Ne-am pomenit că cineva, cu influenţe din afară, vine şi ne comandă cum să gândim. Nu cred că există un om sănătos la cap care să spună că Legea castrării este la limita constituţionalităţii RM.


- Nu v-aţi gândit la posibilitatea de a include în lege alte prevederi „de compromis”? Spre exemplu, interzicerea amnistierii violatorilor sau mărirea pedepsei de la cinci la 30 de ani de închisoare?

- Iniţiativa legislativă a fost deja acceptată. Dacă vor exista soluţii mai bune decât aceasta, Codul Penal şi alte legi ale RM pot fi modificate. Acum există un vid în legislaţie, iar noi nu suntem capabili să răspundem provocărilor. Dacă peste o perioadă de timp se va veni cu alte abordări, legea va putea fi amendată.

- Vă mulţumim şi vă dorim mult succes!

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 15:15

Premierul Maia Sandu și-ar dori cu tot dinadinsul ca Guvernul său să fie demis mâine, iar acest lucru l-ar face pentru că are un „cabinet ineficient”, dar și în scop electoral. Cel puțin, așa spune consilierul juridic al președintelui Parlamentului, Fadei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:53

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Alexandru Tănase contrazice PSRM-ul:Comisia de la Veneția poate examina și legile intrate în vigoare

Partidul Socialiștilor duce opinia publică în eroare atunci când declară că Comisia de la Veneția nu avizează legile intrate în vigoare. Cel puțin un astfel de caz a avut loc acum câțiva ani când experții Comisiei de la Veneția au dat aviz legii cu privire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 14:40

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Pensionarii din R.Moldova | „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 667 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei. Ce poți să faci cu o mie de lei”

Jumătate din pensionarii din R. Moldova primesc o pensie mai mică decât minimul de existență. Aproximativ 90 la sută din pensionarii care au activat în agricultură nu au nici măcar pensia minimă, care constituie 1.079 de lei. Experții consideră că reforma sistemului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 13:04

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Propunerea de compromis a Maiei Sandu: Va înainta proiectul de modificarea la legea procuraturii Comisiei de la Veneția, dacă PSRM retrage moțiunea de cenzură

Maia Sandu vine cu o nouă soluție pentru rezolvarea impasului politic actual. În acest sens, prim-ministra va trimite spre avizar Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind modificările la Legea Procuraturii, prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, dacă PSRM-ul își...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:50

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

Ion Sturza către Maia Sandu: Dacă nu mă încăpățânam, astăzi Moldova era în NATO și UE

 Fostul premier Ion Sturza face o paralelă între situația politică actuală și cea de la finalul anilor 90, când s-a aflat și el în fruntea Guvernului. În opinia sa, situația este una asemănătoare, iar Maia Sandu nu ar trebui să repete greșelile pe care le-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 12:45

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

Maia Sandu vine cu o propunere de compromis către PSRM: Consultăm Comisia de la Veneția

 Premierul Maia Sandu insistă ca lista scurtă cu candidați pentru funcția de procuror general să fie propusă de către Guvern, dar vine cu o soluție de compromis pentru socialiști, angajându-se să aștepte expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:58

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Litvinenco, despre ședința Comisiei Juridice: A renăscut binomul PD-PSRM? Ședința NU a fost convocată regulamentar

Președintele Comisiei Juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, afirmă că ședința de astăzi, în cadrul căreia a fost emis un „aviz consultativ” cu privire la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, a fost convocată neregulamentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:47

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Usatîi a DIVULGAT ce urmează să se întâmple marți: „Eu cunosc toate procesele care au loc NOAPTEA... Sunt deja CUMPĂRAȚI 10-12 deputați democrați. Dodon va avea până marți...”

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pretinde că președintele Igor Dodon și-ar fi adjudecat deja 10-12 deputați democrați, în frunte cu Eugen Nechiforciuc, care sunt gata să voteze pentru un Guvern minoritar al socialiștilor. Totuși, socialiștii mai au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 11:28

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Dumitru Robu: Nu vă pot spune unde e Vlad Plahotniuc

Întrebat de jurnaliști la ce etapă se află dosarul deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc, Procurorul General Interimar Dumitru Robu a răspuns că următorul pas este extrădarea, însă nu a specificat unde se află fostul lider democrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:50

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Vrea să-l dea rușilor? Un lider din coaliția PSRM-ACUM confirmă că Igor Dodon vrea să controleze Aeroportul

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică Chiril Moţpan, unul dintre liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, a confirmat direct că președintele Igor Dodon urmărește să-și impună controlul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:11

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

FĂRĂ GEOPOLITICĂ / Dodon l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară în a cărui subordine se află Muzeul Ocupației Sovietice

Șeful statului, Igor Dodon, l-a demis pe istoricul și militarul Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară în luna octombrie. Decizia vine în contextul anunțului făcut de președinte de a închide Muzeul Ocupației Sovietice care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 10:05

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri SECRETE între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea națională și regională și că președintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanții Partidului Democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:42

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Cea mai slabă prezență din istoria post-decembristă a alegerilor prezidențiale: Doar 47,66% dintre românii din țară s-au prezentat la vot

Doar 46,66% dntre românii cu drept de vot din țară s-au prezentat la urne în primul tur al prezidențialelor, ceea ce face ca alegerile din 10 noiembrie să intre în istorie drept scrutinulș cu cea mai slabă prezență din ultimii 30 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:40

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna își recunoaște înfrângerea și anunță că alianța USR PLUS va continua: Am sperat până în ultimul moment. Nu ne vom da bătuți

Dan Barna și-a recunoscut înfrângerea cu puțin timp înainte de ora 01:00, atunci când a anunțat că, în urma numărătorii paralele, nu a reușit să ajungă în turul doi. Barna a dat asigurări că alianța USR PLUS va continua și a mulțumit în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

Peste 43 de mii de români din R. Moldova au votat pentru viitorul președinte al României

În turul întâi al alegerilor din 2019 pentru funcția de președinte al României, și-au exprimat votul circa 43 de mii de cetățeni români din Republica Moldova, arată datele Biroului Electoral Central. Cifra este în creștere comparativ cu prezidențialele din 2014, când au votat circa...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Noiembrie 2019, ora: 09:36

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 NOIEMBRIE 2019. SCORPIONII AU ÎNDOIELI ÎN DRAGOSTE

Horoscopul zilei de 11 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Noiembrie 2019, ora: 07:01 de Mihai Taşcă

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii

EXCLUSIV TIMPUL - MĂRTURII despre deportările comuniste din 5-6 iulie 1949 în arhivele Securităţii Din editia print

Trista operaţie de deportare a „chiaburilor, foştilor moşieri şi a marilor comercianţi” cu denumirea secretă „Iug”, decretată prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr. 509(ss) din 28 iunie 1949 a fost declanşată de regimul comunist...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Noiembrie 2019, ora: 06:23

Dan Barna a oferit o serie de explicații după ce rezultatele de la alegerile prezidențiale au indicat că nu a reușit să se califice în turul II pentru Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 11 Noiembrie 2019, ora: 00:54

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.  

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)