Astăzi 22 Septembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2019
Abonamente

Interviu 30 Aprilie 2012, ora 07:43

interviuValeriu Munteanu, deputat PL: Pedofilii trebuie castraţi. Nu are rost să fim mai pioşi decât Papa de la Roma

Marime Font

Recent, preşedintele RM, Nicolae Timofti, a refuzat să promulge legea cu privire la castrarea chimică. Motivul a fost cel invocat şi de organizaţia Amnesty International - nu putem legaliza tortura şi tratamentele inumane. 

La întrebarea „ce este mai inuman - să pedepseşti un violator cu mintea bolnavă sau să-l laşi să ne molesteze sexual copiii?”, nimeni nu s-a grăbit să dea un răspuns ferm. Mai mult boicotată decât acceptată, Legea castrării chimice a fost privită cu ironie şi umor. Dar atâta timp cât copiii noştri rămân neprotejaţi de pedofilie, iar nimeni altcineva nu a venit cu soluţii, nu vrem să lăsăm acest subiect în umbră. Are sau nu şanse această lege să fie amendată? - discutăm cu autorul legii, deputatul Valeriu Munteanu. Tot de la el aflăm cât de reversibil este medicamentul de „calmare” a pornirilor sexuale şi cât de „sănătoşi” sunt cei care se opun Legii castrării.

 - Domnule Munteanu, despre castrarea chimică a violatorilor s-a vorbit foarte mult în ultimul timp. Au discutat subiectul şi cei care au fost „pro” şi „contra”. De unde a pornit această idee?


- Am început în 2011 să mă documentez care este situaţia în RM în privinţa cazurilor de pedofilie. Jumătate de an am scris mai multe interpelări şi demersuri la tot felul de instituţii din RM. Tabloul a fost unul înfiorător. Era clar că avem o problemă gravă în acest sens. Nu este cazul să inventăm bicicleta în RM, în situaţia în care această metodă s-a dovedit a fi una eficientă în statele în care a fost aplicată. Este cazul Poloniei, care în 2009 a adoptat castrarea chimică, iar acum, la peste doi ani de la implementare, a înregistrat rezultate fenomenale. Legea a acţionat mai mult la nivelul prevenţiei. Cei care nu erau demenţi cu totul reacţionau şi înţelegeau care vor fi urmările. În iulie 2011 am înregistrat această iniţiativă legislativă, a trecut toate procedurile parlamentare şi a fost votată de către toţi colegii.

- Primii care s-au opus castrării violatorilor au fost cei de la Amnesty. Ei şi-au motivat poziţia prin faptul că este un tratament inuman şi contravine Constituţiei RM. Sunteţi jurist de profesie. Aceste două legi nu vin oarecum în contrapunere?

- Din punctul meu de vedere, nu există absolut nicio discordanţă. Regret poziţia celor de la Amnesty. În plus, am verificat care sunt donatorii principali ai acestei organizaţii internaţionale. Ei bine, ei provin anume din ţări unde în legislaţia lor există astfel de prevederi. Este cazul Germaniei. Franţa este ţara care este pe punctul de a legaliza castrarea fizică, nu chimică. Este vorba despre alte ţări precum Cehia, Polonia. De ce în ţările cu o bogată experienţă democratică, în ţări membre ale Consiliului Europei este posibilă adoptarea unei astfel de legi, iar la noi nu? Îmi rămâne încă vie imaginea de la Soroca, unde un copil de patru ani a fost violat până la moarte. Eu nu înţeleg de ce noi trebuie să fim mai pioşi în aceste cazuri decât Papa de la Roma.

- Că este inuman a motivat şi Nicolae Timofti recent, când a refuzat să promulge legea. Aveţi în continuare suportul deputaţilor pentru a o propune spre vot a doua oară?

- Consider că această lege este absolut necesară pentru RM. Ea nu poate constitui subiectul unor cedări. În calitatea mea de autor al iniţiativei, voi solicita suportul colegilor din cadrul AIE, dar şi a celorlalţi colegi să reconfirme condiţionat votul pentru acest proiect de lege, pentru ca aceasta să poată fi promulgată automat.

- În unul din articolele apărute în TIMPUL cineva se întreba: de ce nu aţi făcut dezbateri publice pe marginea acestui subiect înainte de a-l propune în Parlament, de vreme ce este unul foarte sensibil?

- Legea stabileşte care este procedura parlamentară, iar eu am respectat-o. Legea a stat în Parlament din iulie 2011 şi a fost adoptată în martie 2012. A fost timp suficient ca să se vină cu păreri şi critici.

- Şi societatea cum trebuia să afle?

- S-a discutat în repetate rânduri în Parlament pe marginea acestui subiect. Şi ceea ce m-a surprins de fapt este că cei care se plâng că nu i-am consultat, nu spun clar dacă ceva, de fapt, nu le convine.

- Ei bine, nouă ne spun. Şi anume nu le convine că, într-o ţară unde totul se cumpără şi se vinde, este greu de crezut că nu vor avea de suferit oameni nevinovaţi.

- Sunt abordări absolut neprofesioniste. Este imposibil să improvizezi un viol asupra unui copil. Acest lucru este evident. Nu în zadar vârsta este indicată anume până la 14 ani. La această vârstă orice medic legist poate să demonstreze dacă a fost sau nu vorba despre viol.

- Şi afirmaţi cu certitudine că un om nu poate fi pedepsit pe nedrept în RM?

- Eu cred în justiţia din RM. Dacă există erori judiciare, cel nedreptăţit are posibilitatea să folosească toate căile de atac pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Castrarea se va aplica în ultimele trei luni de detenţie. Din practica mea, vreau să vă spun că am avut ocazia să interacţionez destul de des cu cei care au încălcat legea. Toţi, aproape fără excepţii, susţin că stau pe nedrept la puşcărie.

- Chiar credeţi în justiţie? Vă aduc doar un exemplu. Doi italieni au molestat sexual câţiva minori din Bălţi. Ai noştri nu ştiu ce-au făcut de i-au pierdut din vizor. Italienii au plecat acasă bine mersi…

- Există într-adevăr probleme. Dar nu tot „mărul” din justiţie este stricat. Şi apoi nu avem nicio ţară în lume unde să existe sisteme perfecte.

- Totodată în presă s-a scris că medicamentul care va fi administrat costă mulţi bani şi îşi pierde efectul după trei luni.

- Niciuna din aceste afirmaţii nu este corectă. Efectul este iremediabil. Nu ştiu de ce lumea îşi permite să facă astfel de presupuneri.

- V-aţi gândit cine se va ocupa cu importul acestor soluţii medicamentoase şi de unde vor fi importate?

- Nu ştiu dacă există altfel de medicamente în RM. Este partea tehnică a acestei legi, iar eu nu mă ocup de acest lucru.

- Vă întreb pentru că există supoziţii că vreţi să susţineţi anumiţi agenţi economici, pe ai căror umeri va cădea „povara” importului de astfel de preparate…

- Nu m-am gândit niciodată că pot fi învinuit de astfel de lucruri.

- Un psiholog ne-a spus că un dezavantaj al acestei iniţiative legislative este faptul că nu se face diferenţă între violator şi pedofil…

- Obligativitatea respectării acestei norme se referă la comiterea infracţiunilor asupra copiilor până la 14 ani. Pentru adolescenţii cu vârsta de la 14 ani în sus, pentru alte infracţiuni similare, cu consecinţe agravante, judecătorul stabileşte ce pedeapsă va aplica. Când victima decedează, când violul a fost produs în grup, sau când în urma violului victima şi-a pierdut facultăţile mintale, această lege trebuie obligatoriu aplicată.

- De ce să-i castrăm fără cale de compromis? De ce, spre exemplu, să nu-i tratăm?

- Recidiva în cazul acestei infracţiuni este de 100%. Apropo, am văzut o poziţie foarte vagă din partea organizaţiilor care apără drepturile copiilor. Unde sunt cei care trebuie să apere drepturile copilului? Ne-am pomenit că cineva, cu influenţe din afară, vine şi ne comandă cum să gândim. Nu cred că există un om sănătos la cap care să spună că Legea castrării este la limita constituţionalităţii RM.


- Nu v-aţi gândit la posibilitatea de a include în lege alte prevederi „de compromis”? Spre exemplu, interzicerea amnistierii violatorilor sau mărirea pedepsei de la cinci la 30 de ani de închisoare?

- Iniţiativa legislativă a fost deja acceptată. Dacă vor exista soluţii mai bune decât aceasta, Codul Penal şi alte legi ale RM pot fi modificate. Acum există un vid în legislaţie, iar noi nu suntem capabili să răspundem provocărilor. Dacă peste o perioadă de timp se va veni cu alte abordări, legea va putea fi amendată.

- Vă mulţumim şi vă dorim mult succes!

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)