Actualitate

Valeriu Pasat descopera documente ultrasecrete din viata bisericii in RSSM

Ex-ministrul Apararii si fostul director al SIS-ului moldovenesc, Valeriu Pasat, si-a lansat ieri la Chisinau primele doua volume ale monografiei „Ortodoxia in Moldova. Puterea, biserica, enoriasii”. Cartea, la care autorul a lucrat 12 ani, descrie – prin documente inedite din arhivele rusesti, romanesti si moldovenesti – istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) in anii 1940-1991. In cadrul evenimentului, Pasat a declarat ca va solicita Parlamentului sa organizeze un referendum privind introducerea ortodoxiei ca obiect de studiu in scolile din RM.

„Faptele descoperite sunt legate de relatiile dintre stat si biserica si mi-au permis sa cunosc mai bine trecutul BOM, dar si sa meditez asupra viitorului. Cred ca putem sa ne divizam dupa diferite criterii, dar ramanem cu totii ortodocsi – chiar si cei care umbla la biserica doar ca sa-i vada electoratul. Ramane intrebarea: ce facem cu credinta stramosilor?”, se intreaba Pasat. El considera ca singura solutie pentru a educa normal o generatie noua este introducerea ortodoxiei ca obiect de studiu in scoli. „Trebuie sa le explicam copiilor ce a facut un partid care a distrus bisericile si a ingradit drepturile crestinilor. Si atunci, noua guvernare va trebui sa aleaga – sa educe copiii sau sa piarda electoratul. De aceea, politicienii nu trebuie sa aiba acces la aceasta problema si cuvantul-cheie ii apartine populatiei”, a adaugat Pasat. El sustine ca va cere Parlamentului sa organizeze un referendum, pentru ca noul obiect sa fie introdus in sistemul de invatamant din 1 septembrie 2010.

Potrivit participantilor la lansare, monografia lui Pasat reprezinta o carte de capatai a stiintei din RM. „Este una dintre cele mai valoroase lucrari dedicate istoriei BOM, care isi va regasi locul in cele mai selecte biblioteci”, considera Mitropolitul Vladimir. Presedintele ASM, Gheorghe Duca, afirma ca lansarea volumelor este un eveniment de exceptie. „Lucrarea ne conduce spre un domeniu tabu aflat sub sapte lacate. Chiar de la prima rasfoire a celor 552 documente publicate, te cutremuri de faradelegile comise de autoritatile comuniste”. Recenzentul cartii, istoricul Andrei Esanu, crede ca monografia este o contributie deosebit de valoroasa la cercetarea trecutului nostru sub toate aspectele, „cu toate dramele, durerile si lacrimile sale”.

Primele doua volume ale monografiei „Ortodoxia in Moldova” cuprind doua mii de pagini. Cel mai scandalos, potrivit autorului, va fi volumul IV, in care figureaza si nume ale actualilor demnitari, care altadata cereau acapararea pamanturilor manastirilor, interzicerea accesului la studii tinerilor din familii de clerici s.a.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *