Opinii și Editoriale

VAMA noastra cea de toate zilele …si FRANZELUTA noastra cea de-a pururi

Am vazut in oras o multime de panouri care fac publicitate Societatii pe Actiuni „Franzeluta”. De ce atata reclama pentru un produs care se consuma „vrei nu vrei”, mai ales ca e fabricat de un agent economic de stat, respectiv „alintat” cu grau ieftin, din rezervele de stat? De ce atata reclama, daca omul simplu se uita, inainte de toate, la pret? La fel de simplu – dupa ce platesti reclama, pretul devine si mai mare!

Parca n-ar fi nimic de banuit, daca tot firme de publicitate n-ar lucra atat de „bine” si in campania electorala, iar dupa ce se termina alegerile noi mai platim afise, cu pretul painii sau cu alte produse, in special, la intreprinderile de stat… De ce nu incearca cineva sa afle care-i pretul „franzelutei” si cat costa „reclama”?!…

Acum niste zile, treceam vama si am stat la coada ca sa platesc cinci lei. O taxa de nimic, mai multa pierdere de timp. Stateam la coada si ma gandeam: ce nu fac si astia reclama, sa ajunga la un pret mai bun? Ce inseamna cinci lei pentru un strain care vine doar cu euro in buzunar? Nimic, doar 30 de centi, dar placerea mult face! Pentru ca strainul nu are lei si e trimis la casa de schimb valutar, in alta cladire, sa mai faca si acolo coada.

Pe urma vine inapoi, iar asteapta, ca vamesi sunt multi, iar casier e doar unul si, vorba aia… mai are necesitati, ba chiar mai vine si ora mesei. Iar oamenii ce au de facut? Sa astepte! Ca daca suntem tara serioasa… tot asa, cu asteptatul… Cand treci Prutul spre Europa, intri direct la vama, dar la noi, fiind „mai seriosi”, te opresc la bariera cand intri, apoi inca o data la bariera cand iesi…

Ca asa e o tara serioasa – cu bariere, cu sarma ghimpata. Inca de pe timpul KGB-istilor cei vechi. Dar oricum e mai bine decat pe timpul democratilor ceia, cand erau mai multe ghisee la vama si, noroc de Vasili Pavlovici ca le-a redus si a lasat doar unul, pentru Zinaida Petrovna! Putea el omul sa faca si mai multe bune, dar ii puneau „bete-n roate” Reidman si Tkaciuk, sapte ani la rand… Poate acum, ca altii sunt la putere, or face si ei ceva… daca nu-i vor impiedica, iarasi, consilierii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *