Internațional

Vânătorii de CRIZE, cu ochii pe Canada: Prăbuşirea unui creditor ipotecar provoacă ŞOC pe piaţa financiară

Autorităţile de supraveghere financiară din Ontario au deschis o anchetă şi au anunţat pe 19 aprilie că au găsit că Home Capital şi-a indus în eroare investitorii. În patru săptămâni, investitorii au scos din conturile de economii cu dobânzi mari 1,5 miliarde de dolari, ducând balanţa depozitelor la sub 500 de milioane de dolari, scrie Ziarul Financiar.

Home Capital este cel mai mare creditor ipotecar alternativ din Canada şi se confruntă cu retrageri ma­sive de capital din depozite după ce s-a aflat că managerii săi şi-au fraudat clienţii.

Acţiunile companiei se prăbuşesc pe bursă, finanţatorii concurenţi fac manevre pentru evitarea propagării panicii, iar brokerii se întreabă dacă nu cumva problema poate căpăta proporţiile unei crize financiare.

Toată lumea vorbeşte de problemele acestui creditor. Cu Home Capital, Canada şi-a pierdut reputaţia de economie plictisitoare, dar stabilă. Problemele Home Capital au început în 2014, când sistemul de verificare al companiei, cu o experienţă de 31 de ani, a reuşit să treacă aduse de brokeri externi contracte de ipotecă dubioase. 45 de brokeri au falsificat informaţiile privind veniturile debitorilor. Home Capital a aflat în cele din urmă şi a rupt legăturile cu aceştia, ceea ce a dus la reducerea activităţilor noi, scrie Bloomberg. Auto­rităţile de supraveghere financiară din Ontario au deschis o anchetă şi au anunţat pe 19 aprilie că au găsit că Home Capital şi-a indus în eroare investitorii raportându-le problema abia după cinci luni de la descoperirea ei.

Semnele de stres sunt multe. Acţiunile s-au prăbuşit cu aproape 75% de la începutul acestui an, valoarea de piaţă a companiei reducându-se de la 3,5 miliarde de dolari canadieni în 2014 la 515 milioane de dolari. Mai grave sunt retragerile de depozite. În patru săptămâni, investitorii au scos din conturile de economii cu dobânzi mari 1,5 miliarde de dolari, ducând balanţa depozitelor la sub 500 de milioane de dolari.

Compania mai are 13 miliarde de dolari în certificate de investiţii garantate. După ce aceste depozite de 30 şi 60 de zile ajung la termen ar putea urma mai multe retrageri. Fără o bază de depozite, Home Capital nu poate finanţa noi contracte de ipotecă.

Este îngrijorător ce se întâmplă în Canada? Home Capital a angajat bacheri de investiţii pentru o posibilă vânzare. Pentru investitori, portofoliul de credite s-ar putea să fie la fel de interesant ca afacerea în sine. Interesul ar putea veni din partea băncilor comerciale, ceea ce ar exclude nevoia unui bailout guvernamental.

sursa: mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *