Sport

Vancouver-2010: Misiune esuata!?

Jocurile Olimpice de iarna de la Vancouver au fost abordate cu mult entuziasm de catre sportivii moldoveni calificati la aceste starturi de anvergura, dar si de catre autoritatile sportive de la Chisinau. In calitate de suport pentru aceasta stare optimista au servit mai multe rezultate inregistrate de reprezentantii nostri la ultimele etape de Cupa Mondiala si alte turnee internationale si se miza, in mod special, pe evolutia liderilor: rusoaica Natalia Levcenkova si elvetianul Urs Imboden.

S-a creat deja un stereotip ca, in cadrul Olimpiadelor de iarna, reprezentantii R. Moldova obtin din start statut de outsideri si evolutia lor nu conteaza la desemnarea premiantilor olimpici si nici la stabilirea clasamentului oficial pe natiuni. Insa dupa ce, la editia a XX-a a Jocurilor, care a avut loc in 2006 la Torino, moldoveanca de origine rusa Natalia Levcenkova a ocupat locul opt in cursele de biatlon, exigentele au crescut atat din partea suporterilor, cat si a autoritatilor.

Mai mult, caliti prin mai multe starturi internationale, sosise timpul ca si sportivii autohtoni sa se manifeste la un nivel mai inalt, desi nimeni nu are dreptul sa solicite o clasare pe podium de la un Victor Panzaru, Sergiu Balan sau o Alexandra Camenscic, sportivi care sunt inca foarte tineri („decan” este Alexandra, in varsta de doar 21 de ani). Totodata, cantonamentele din strainatate si competitiile la care au participat in toiul pregatirii preolimpice urmeaza sa le impulsioneze un salt calitativ spre rezultate mai inalte.

Sanse pentru obtinerea a doua medalii

In aceste conditii, de la editia din acest an a Jocurilor Olimpice sportul moldovenesc asteapta nu doar simple acte de prezenta pe arenele „albe” ale Vancouverului. Aceasta sugestie a expus-o inaintea plecarii spre Canada si presedintele Comitetului National Olimpic (CNO), Nicolae Juravschi, care a opinat ca Natalia Levcenkova (biatlon) si Urs Imboden (schi alpin) pot cuceri un loc premiant.

Competitiile de schi alpin se vor desfasura spre finele lunii februarie, in ultimele zile ale Olimpiadei. Sa reamintim ca anul curent Imboden deja a ocupat un loc sapte la una din etapele Cupei Mondiale.

Biatlonista Natalia Levcenkova a avut un debut dezamagitor la Jocurile din Vancouver. Campioana europeana in anul 2008 si detinatoare a locului opt la Olimpiada de la Torino, schioarea noastra nu a reusit decat un loc 53 in cursa de sprint, care totusi i-a permis sa acceada in cursa de urmarire ce a avut loc miercuri dimineata. La acest start ghinionul nu a parasit-o pe Natalia, ea clasandu-se doar pe locul 56. Imediat dupa finalul cursei, biatlonista a declarat, in exclusivitate pentru TIMPUL, ca „m-a dezamagit prestatia pe care am avut-o in primele doua curse olimpice. Va spun cu sinceritate ca ne-am pregatit o perioada indelungata de timp pe acest traseu olimpic. A fost depus un volum considerabil de munca si cu atat mai dezolant este rezultatul consemnat. Dar nu avem ce face. Acesta e sportul modern si , din pacate, nu intotdeauna reusim prestatiile pe care le dorim. Mai am un start programat la aceste Jocuri si sper sa reusesc rezultate de un nivel mai inalt”. Cursa individuala de 15 km, la care a facut referire schioarea, a avut loc astazi, in primele ore ale diminetii.

Cel mai bun rezultat al sportivilor moldoveni in primele zile ale Olimpiadei a fost inregistrat de sanierul Bogdan Macovei, clasat pe locul 33 pe pista unde s-a accidentat letal georgianul Nodar Kumaritasvili, inaintea festivitatii de inaugurare a Jocurilor. Ce-i drept, nici acest rezultat nu poate fi considerat o performanta buna, deoarece in concurs s-au incadrat doar 38 de sportivi.

Sportivii din R. Moldova s-au clasat pe locuri modeste

Cei trei sportivi indigeni din lotul olimpic al R. Moldova nu au „spart gheata” de la Vancouver. Victor Panzaru, care a purtat drapelul R. Moldova la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Vancouver, s-a situat pe locul 70 la proba sprint pe distanta de 10 km in cursa de biatlon. Nu au stralucit reprezentantii nostri nici in proba de schi fond. Alexandra Camenscic, originara din Rascova (Criuleni), s-a clasat doar pe locul 71 din 78 de participanti, iar chisinauianul Sergiu Balan a depasit doar zece adversari, ocupand locul 86 din 96 de concurenti in proba similara masculina.

In asteptarea rezultatelor concursului de schi alpin la care vor participa elvetienii Urs Imboden si Christoph Roux, dar si a ultimei curse de biatlon cu participarea Nataliei Levcenkova, putem face si primele concluzii cu referire la olimpismul moldovenesc in jocurile „albe”.

Este necesara edificarea unei generatii de atleti pentru sporturile de iarna

In primele zile ale competitiei, reflectate amanuntit pe www.timpul.md, mai multi cititori ne-au replicat ca suntem prea duri cu sportivii nostri care, fara a avea conditii elementare de pregatire in R. Moldova, isi depun toate eforturile pentru a onora cu brio imaginea tricolorului la Vancouver. Nu putem astepta performante inalte, in acest moment, de la o Alexandra Camenscic, un Sergiu Balan sau un Victor Panzaru, ultimul, de altfel si-a serbat majoratul cu o zi inaintea Olimpiadei. Atitudinea noastra critica vizeaza, in special, sistemul de pregatire al acestor sportivi catre urmatoarele editii, or, in afara celor trei atleti, locurile din selectionata noastra nu pot fi completate de alti moldoveni, fiindca acestia… lipsesc. In perspectiva Olimpiadei-2014 de la Soci, crearea unei pepiniere moldovenesti pentru sporturile de iarna este imperios necesara. Or, liderii lotului moldovenesc de la Vancouver, Levcenkova si Imboden, vor depasi atunci varsta de 35 de ani si nu va fi logica catalogarea lor in calitate de pretendenti la locurile premiante.

Ghilimele: Biatlonista Natalia Levcenkova a avut un debut dezamagitor la Jocurile din Vancouver. Campioana europeana in anul 2008 si detinatoare a locului opt la Olimpiada de la Torino, schioarea noastra nu a reusit decat un loc 53 in cursa de sprint.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *