Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 14 Noiembrie 2018
Abonamente

Actualitate 8 Septembrie 2016, ora 09:17    Din editia print

Vând nuci ca să meargă la școală

Marime Font

Sezonul nucilor de mult a început. Comercianții vin la Chișinău cu geamantane pline cu nuci verzi ca să le vândă și să facă un ban în plus.  

Pentru a obține profitul maxim, vânzătorii desfac nucile chiar sub privirile potențialilor cumpărători, fără a se rușina că-și înnegresc mâinile sau că pot fi înțepați de cuțitul cu care lucrează.
 
După ce se lasă soarele și afară este mai răcoare, aleea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân se transformă într-o mică piață. Pe stradă se vinde brânză, păpușoi fierți, pătrunjel, mărar și legume de sezon. Nu lipsesc din ofertă nucile curățate care se vând acum cu 20-25 de lei paharul mare. De multe ori, oamenii vin să vândă numai nuci, pentru că este mai profitabil. Însă după dorința lor de a face bani, se ascund istorii umane diferite.

Cum să crești 4 copii?

„Porumb dulce, pop corn” se aude prin mulțime. Un roșcovan de vreo 13 ani, zâmbăreț și cu pistrui pe obraji, cunoaște deja regulile comerțului. Ca și anul trecut, vinde împreună cu mama lui porumb, pop corn, nuci și diverse produse de igienă. De data aceasta a venit și tatăl, să-i ajute.

Doamna Olga, mama băiatului, spune că mai are acasă încă doi copii mai mari și altul mai mic. În total, sunt patru copii în casă. „Lucrăm ca să-i pregătim de școală. Cum vă imaginați să fiți cu patru copii în casă. Ce ați putea face cu banii?”, se întreabă femeia.


Familia locuiește în Chișinău cu chirie. „Noi nu suntem de aici. Suntem din raion, de la țară. Am decis ca copiii să învețe aici pentru că sunt alte perspective, este concurență între elevi. Până la urmă, muncim pentru noi, pentru că statul nu a ajutat cu nimic, nu are grijă de noi”, spune doamna Olga.

În afară de comerțul stradal, femeia nu are o altă muncă. Vânzarea porumbului, nucilor și a altor produse îi ajută să-și întrețină familia. „Cum să reușești pe lângă patru copii să mai lucrezi de dimineață până seara? Și să vii acasă și să mai ții piept la toate. Ești ucisă. Dar copiii trebuie educați”, concluzionează vânzătoarea.

Roata de bicicletă

Mai departe de familia de negustori, un băiețel șede pe un scăunel, cu privirea tristă, și mânuiește a lehamite un cuțitaș. În fața lui stă întinsă o pungă cu nuci înjumătățite și întregi, iar buzunarele deschise ale ghiozdanului negru trădează niște lei, mai mulți de unu și de cinci.

Vitalie își așteaptă plictisit tatăl care s-a dus să ducă gunoiul. Întrebat ce vrea să facă cu banii strânși din vânzarea nucilor, copilul a răspuns aproape în șoaptă: „Pentru școală. Sunt într-o clasă mai mare și îmi trebuie mai multe. Trec în clasa a treia”.

Cu toate acestea, băiețelul a spus că își dorește foarte mult o roată de bicicletă. Și bicicleta copilului nu este stricată. „Tata mi-a luat o roată și a pus-o la cărucior pentru că s-a născut un frate, după aceea o soră…”.

Familia lui Vitalie locuiește în Chișinău. Băiatul a zis că merge cu tatăl său cu microbuzul în afara Chișinăului și apoi merg pe jos încă 5 km ca să strângă nuci.


Nu-mi mai trebuie „câșlig de aista”

Doamna Elena din Mingir, raionul Hâncești, are o mână neagră la propriu. Cealaltă mână era acoperită de o mănușă, mai mult pentru protecție. Pe femeie am găsit-o pe alee lângă ceilalți comercianți de nuci curățate.

Avea un batic cu flori aruncat peste picioare. Alături, o geantă e plină cu coji de nuci, puternic mirositoare. „Eu sunt de la țară. Noi avem chiar cote de nuci, livadă de nuci pe două hectare și jumătate. Apoi mai avem într-un loc 33 de ari și acolo tot nuci sunt, pentru că am căutat să punem ceva să nu se stropească, să nu se curețe, ca să fie mai ușor de lucrat. Iată acum mai vindem câte olecuțică că amuș trebuie să le strângem, să plătim oameni. Luăm oameni la lucru că acolo sunt 300 de copaci. Le plătim câte 150 de lei pe zi, îi hrănim, îi cinstim. Anul trecut, am avut prima roadă și am strâns vreo 48 de saci. Dar și anul acesta, parcă nu sunt așa de multe. Sunt cam uscate, mai cad pe jos”, se plânge bătrâna.

Doamna Elena vine la Chișinău cu nuci de câte ori are ocazia, doar ca să facă un ban pe deasupra. „Da’ ce bani pe deasupra?! Că plătești discuitul câte o mie de lei de două ori pe an, benzină, plătești oameni la lucru și la urmă rămâi cu nimic. Chiar deunăzi am fost la fazendă (grădină) acolo unde aveam 33 de ari cu 80 de copăcei. Ne-am dus să-i culegem mai devreme că doi ani în urmă mi i-au furat”, zice bătrânica.

Mătușica din Mingir continuă să povestească că s-a dus la cules nuci împreună cu soțul ei și cu o femeie. „Din 80 de copăcei am strâns 135 de kile. Le-am vândut așa verzi, întregi cu doi lei și jumătate. Am făcut 335 de lei. Dar am mai luat așa o geantă să o vând cu paharul. Ce să-i plătesc femeii celea? Am dat 100 de lei pe benzină și cei 230 de lei rămași i-am împărțit la trei și acum am rămas cu nimic”.

Paharul de nuci îl vinde cu 20 de lei, cu toate că cei din jur îl dau cu 25. „La pahar mai iese câte ceva, dar nu le pot vinde că ne fugărește poliția. Am fost duminica trecută și ne-a fugărit. Au zis că ne pune amendă 3 000 de lei. Dar eu aici fac o sută, două de lei. Mi-e lehamite, nu-mi mai trebuie câșlig (câștig) de aista”, mărturisește femeia de 65 de ani.

„Dar acum am avut altă treabă la Chișinău și ziceam că „fiindcă am venit, nu chiar degeaba cheltuiesc 80 de lei pe drum, hai 200 de lei să mai fac acolo”. Am venit din Mingir cu geanta aceasta plină de nuci, am mai adus o căldare de perje și altă mâncare pentru fetele mele care stau în capitală”, se arată grijulie femeia.

Bani și pentru reparație în casă

Și pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt comerțul înflorește. Mese cu diferite chițibușuri, flori, ochelari, bijuterii hand-made. Un bărbat curăță de zor nuci, iar fiul le vinde. Mai au de isprăvit o jumătate de sac. Mâinile bărbatului sunt mult mai negre, iar fața - arsă de soare. Vitalie, tatăl, spune că vara asta a adus foarte multe nuci, adică vreo 15-20 de saci. „Facem zilnic câte 500-600 de lei. Cu banii cumpărăm de școală, de îmbrăcat, facem în casă reparație”, povestește mândru negustorul.

Aurel stă într-o parte, curios la ceea ce povestește tatăl, dar sfios când este întrebat ce vrea să facă cu banii care-i primește. Departe de a fi timid se dovedește a fi când cineva vine să-i ceară vreo câteva pahare de miez de nucă. Totuși, tatăl îl încurajează. Cel din urmă spune că mai are doi copii acasă.

Domnul Vitalie vine împreună cu fiul său, Aurel, zilnic, din orășelul Vadul lui Vodă cu autobuzul. Nucile le strâng de unde știu doar ei. „Livadă nu avem, dar avem câmpuri neîngrijite, lăsate de oameni, dar cu foarte mulți copaci. Cu acest lucru mă ocup de cinci ani și îmi aduce destui bani, ca să întrețin familia. Acum altceva nu muncesc, dar când pică… mai fac reparații prin apartamente, ceva cu construcția”, spune bărbatul.
După trecerea sezonului, familia asigură continuitate afacerii. „Noi mai strângem pentru iarnă și le vindem uscate. La piață le dăm câteodată cu 100, cu 120 de lei kilogramul. Oamenii le cumpără. Nu ne plângem”, concluzionează bărbatul.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:34

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)