Astăzi 18 Ianuarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:15
Abonamente

Actualitate 8 Septembrie 2016, ora 09:17    Din editia print

Vând nuci ca să meargă la școală

Marime Font

Sezonul nucilor de mult a început. Comercianții vin la Chișinău cu geamantane pline cu nuci verzi ca să le vândă și să facă un ban în plus.  

Pentru a obține profitul maxim, vânzătorii desfac nucile chiar sub privirile potențialilor cumpărători, fără a se rușina că-și înnegresc mâinile sau că pot fi înțepați de cuțitul cu care lucrează.
 
După ce se lasă soarele și afară este mai răcoare, aleea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân se transformă într-o mică piață. Pe stradă se vinde brânză, păpușoi fierți, pătrunjel, mărar și legume de sezon. Nu lipsesc din ofertă nucile curățate care se vând acum cu 20-25 de lei paharul mare. De multe ori, oamenii vin să vândă numai nuci, pentru că este mai profitabil. Însă după dorința lor de a face bani, se ascund istorii umane diferite.

Cum să crești 4 copii?

„Porumb dulce, pop corn” se aude prin mulțime. Un roșcovan de vreo 13 ani, zâmbăreț și cu pistrui pe obraji, cunoaște deja regulile comerțului. Ca și anul trecut, vinde împreună cu mama lui porumb, pop corn, nuci și diverse produse de igienă. De data aceasta a venit și tatăl, să-i ajute.

Doamna Olga, mama băiatului, spune că mai are acasă încă doi copii mai mari și altul mai mic. În total, sunt patru copii în casă. „Lucrăm ca să-i pregătim de școală. Cum vă imaginați să fiți cu patru copii în casă. Ce ați putea face cu banii?”, se întreabă femeia.


Familia locuiește în Chișinău cu chirie. „Noi nu suntem de aici. Suntem din raion, de la țară. Am decis ca copiii să învețe aici pentru că sunt alte perspective, este concurență între elevi. Până la urmă, muncim pentru noi, pentru că statul nu a ajutat cu nimic, nu are grijă de noi”, spune doamna Olga.

În afară de comerțul stradal, femeia nu are o altă muncă. Vânzarea porumbului, nucilor și a altor produse îi ajută să-și întrețină familia. „Cum să reușești pe lângă patru copii să mai lucrezi de dimineață până seara? Și să vii acasă și să mai ții piept la toate. Ești ucisă. Dar copiii trebuie educați”, concluzionează vânzătoarea.

Roata de bicicletă

Mai departe de familia de negustori, un băiețel șede pe un scăunel, cu privirea tristă, și mânuiește a lehamite un cuțitaș. În fața lui stă întinsă o pungă cu nuci înjumătățite și întregi, iar buzunarele deschise ale ghiozdanului negru trădează niște lei, mai mulți de unu și de cinci.

Vitalie își așteaptă plictisit tatăl care s-a dus să ducă gunoiul. Întrebat ce vrea să facă cu banii strânși din vânzarea nucilor, copilul a răspuns aproape în șoaptă: „Pentru școală. Sunt într-o clasă mai mare și îmi trebuie mai multe. Trec în clasa a treia”.

Cu toate acestea, băiețelul a spus că își dorește foarte mult o roată de bicicletă. Și bicicleta copilului nu este stricată. „Tata mi-a luat o roată și a pus-o la cărucior pentru că s-a născut un frate, după aceea o soră…”.

Familia lui Vitalie locuiește în Chișinău. Băiatul a zis că merge cu tatăl său cu microbuzul în afara Chișinăului și apoi merg pe jos încă 5 km ca să strângă nuci.


Nu-mi mai trebuie „câșlig de aista”

Doamna Elena din Mingir, raionul Hâncești, are o mână neagră la propriu. Cealaltă mână era acoperită de o mănușă, mai mult pentru protecție. Pe femeie am găsit-o pe alee lângă ceilalți comercianți de nuci curățate.

Avea un batic cu flori aruncat peste picioare. Alături, o geantă e plină cu coji de nuci, puternic mirositoare. „Eu sunt de la țară. Noi avem chiar cote de nuci, livadă de nuci pe două hectare și jumătate. Apoi mai avem într-un loc 33 de ari și acolo tot nuci sunt, pentru că am căutat să punem ceva să nu se stropească, să nu se curețe, ca să fie mai ușor de lucrat. Iată acum mai vindem câte olecuțică că amuș trebuie să le strângem, să plătim oameni. Luăm oameni la lucru că acolo sunt 300 de copaci. Le plătim câte 150 de lei pe zi, îi hrănim, îi cinstim. Anul trecut, am avut prima roadă și am strâns vreo 48 de saci. Dar și anul acesta, parcă nu sunt așa de multe. Sunt cam uscate, mai cad pe jos”, se plânge bătrâna.

Doamna Elena vine la Chișinău cu nuci de câte ori are ocazia, doar ca să facă un ban pe deasupra. „Da’ ce bani pe deasupra?! Că plătești discuitul câte o mie de lei de două ori pe an, benzină, plătești oameni la lucru și la urmă rămâi cu nimic. Chiar deunăzi am fost la fazendă (grădină) acolo unde aveam 33 de ari cu 80 de copăcei. Ne-am dus să-i culegem mai devreme că doi ani în urmă mi i-au furat”, zice bătrânica.

Mătușica din Mingir continuă să povestească că s-a dus la cules nuci împreună cu soțul ei și cu o femeie. „Din 80 de copăcei am strâns 135 de kile. Le-am vândut așa verzi, întregi cu doi lei și jumătate. Am făcut 335 de lei. Dar am mai luat așa o geantă să o vând cu paharul. Ce să-i plătesc femeii celea? Am dat 100 de lei pe benzină și cei 230 de lei rămași i-am împărțit la trei și acum am rămas cu nimic”.

Paharul de nuci îl vinde cu 20 de lei, cu toate că cei din jur îl dau cu 25. „La pahar mai iese câte ceva, dar nu le pot vinde că ne fugărește poliția. Am fost duminica trecută și ne-a fugărit. Au zis că ne pune amendă 3 000 de lei. Dar eu aici fac o sută, două de lei. Mi-e lehamite, nu-mi mai trebuie câșlig (câștig) de aista”, mărturisește femeia de 65 de ani.

„Dar acum am avut altă treabă la Chișinău și ziceam că „fiindcă am venit, nu chiar degeaba cheltuiesc 80 de lei pe drum, hai 200 de lei să mai fac acolo”. Am venit din Mingir cu geanta aceasta plină de nuci, am mai adus o căldare de perje și altă mâncare pentru fetele mele care stau în capitală”, se arată grijulie femeia.

Bani și pentru reparație în casă

Și pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt comerțul înflorește. Mese cu diferite chițibușuri, flori, ochelari, bijuterii hand-made. Un bărbat curăță de zor nuci, iar fiul le vinde. Mai au de isprăvit o jumătate de sac. Mâinile bărbatului sunt mult mai negre, iar fața - arsă de soare. Vitalie, tatăl, spune că vara asta a adus foarte multe nuci, adică vreo 15-20 de saci. „Facem zilnic câte 500-600 de lei. Cu banii cumpărăm de școală, de îmbrăcat, facem în casă reparație”, povestește mândru negustorul.

Aurel stă într-o parte, curios la ceea ce povestește tatăl, dar sfios când este întrebat ce vrea să facă cu banii care-i primește. Departe de a fi timid se dovedește a fi când cineva vine să-i ceară vreo câteva pahare de miez de nucă. Totuși, tatăl îl încurajează. Cel din urmă spune că mai are doi copii acasă.

Domnul Vitalie vine împreună cu fiul său, Aurel, zilnic, din orășelul Vadul lui Vodă cu autobuzul. Nucile le strâng de unde știu doar ei. „Livadă nu avem, dar avem câmpuri neîngrijite, lăsate de oameni, dar cu foarte mulți copaci. Cu acest lucru mă ocup de cinci ani și îmi aduce destui bani, ca să întrețin familia. Acum altceva nu muncesc, dar când pică… mai fac reparații prin apartamente, ceva cu construcția”, spune bărbatul.
După trecerea sezonului, familia asigură continuitate afacerii. „Noi mai strângem pentru iarnă și le vindem uscate. La piață le dăm câteodată cu 100, cu 120 de lei kilogramul. Oamenii le cumpără. Nu ne plângem”, concluzionează bărbatul.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:34

Primarul interimar al municipiului Orhei, Diana Memeț, a inspectat noile unități de transport public din oraș, procurate de administrația locală la sfârșitul anului trecut. Toate microbuzele sunt pe rute și circulă conform graficului stabilit, iar oamenii s-au declarat extrem de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:12

 Rusia a pus la cale o nouă diversiune antiromânească cu bătaie lungă: „marcarea” aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. În acest scop, liderul de la Condrița a convocat la președinție un grup de personaje obscure cu viziuni staliniste și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)