Astăzi 21 Septembrie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 12:34
Abonamente

14 Decembrie 2009, ora 20:30

Vandali in sutana

Marime Font
Imagini: 4

Ieri va informam despre grupul asa-numitilor crestini-ortodocsi care, inarmati cu ciocane si bate, au distrus Menora evreiasca instalata la intrarea centrala in Gradina publica „Stefan cel Mare si Sfant” din capitala cu ocazia uneia dintre principalele sarbatori religioase ale evreilor, numita „Hanukka”. Aceasta stire a facut inconjurul lumii. A doua zi dupa producerea evenimentului, liderii mai multor partide, Guvernul RM si Ministerul Afacerilor Externe din Israel au reactionat la cele intamplate la Chisinau.

Preotul Anatolie Cibric:

„Voi actiona Primaria in judecata”

Preotul Anatolie Cibric este hotarat sa organizeze si de acum inainte proteste ca cele de duminica. El sustine ca va actiona in judecata Primaria capitalei pentru ca a dat aprobare Comunitatii Evreilor sa instaleze simbolul evreiesc langa monumentul lui Stefan cel Mare. „Comunitatea evreilor ar trebui sa-si ceara scuze de la societatea moldoveneasca, pentru ca a sfidat religia ortodoxa cand au adus Menora in centrul orasului”, a spus Cibric. In cadrul unei conferinte de presa, Anatolie Cibric a declarat ca „actiunile sale si ale enoriasilor ortodocsi nu au caracter antisemit, dar aparatoare ale religiei ortodoxe. Noi nu am fi avut nimic impotriva, daca simbolul ar fi fost instalat la Monumentul Victimelor Holocaustului”.
Preotul a mai spus ca politia l-a contactat pentru audieri si ca nu ii este frica de un posibil dosar penal.

Menora evreiasca a fost doborata la pamant de catre credinciosii de la Biserica „Sfanta Paraschiva”, impreuna cu alti protestatari de la Asociatia religioasa „Sfanta Maica Matrona”, care - va reamintim -, la 15 ianuarie in 2007, au atacat ziarul „TIMPUL de dimineata”. Acestia au amenintat membrii redactiei cu moartea si, dupa ce au fost dati afara de catre oamenii care asigurau paza, au aruncat cu oua in sediul redactiei, protestand, astfel, fata de un articol in care fostul premier era acuzat ca a predicat de pe amvon.

Pana in prezent, politia asa si n-a stabilit identitatea celor care au organizat acel act de vandalism si nu a dorit sa-i scoata la iveala pe adevaratii lui organizatori. Desi exista documente care-i demonstreaza vinovatia, protoiereul Anatolie Cibric, conducatorul grupului religios, n-a fost tras la raspundere in acel caz. Numai profesionalismul si prezenta de spirit ale ziaristilor au permis ca incidentul sa nu degenereze intr-o rafuiala, cu varsare de sange.

In prezent, dosarul se examineaza la CEDO. Janeta Hanganu, reprezentanta TIMPULUI la CEDO, ne-a spus ca „acest caz a fost inclus in Raportul International pentru Drepturile Religioase din 2007, la sectiunea III - „Abuzuri sociale si Discriminare”, alaturi de alte incidente in care au fost implicate fete bisericesti”. Tot ieri, Ministerul Afacerilor Externe din Israel si-a exprimat profunda indignare in legatura cu cele intamplate si a declarat ca o manifestare de antisemitism atat de revoltatoare este de neconceput si inadmisibila. MAE din Israel spera ca autoritatile R. Moldova vor ancheta acest act salbatic de vandalism si ii vor trage la raspundere pe profanatori.

Vadim Cheibas, secretarul Mitropoliei Moldovei:Mitropolia nu poate sa manevreze cu sentimentele oamenilor”

Bineinteles ca Mitropolia nu aproba astfel de manifestari cu caracter abuziv, dar ele nu au fost coordonate cu noi. Eu cred ca problema are doua aspecte - negativa si pozitiva. Cea negativa, ca gen de manifestare, este faptul ca s-a soldat cu distrugerea unui obiect de cult. Pozitiv este faptul ca Biserica Ortodoxa sau credinciosii si-au aratat nedumerirea si revolta vizavi de expunerea unui simbol al altei confesiuni, in cazul dat - iudaice.

Consider ca problema trebuia sa fie anticipata. Eu cred ca aceasta Menora putea fi instalata in alt loc, in Sinagoga, de exemplu. Mitropolia poate coordona, organiza anumite manifestari, dar nu poate sa manevreze cu sentimentele trezite la anumiti oameni, mai ales cand e vorba de aspectul religios. Cand lucrurile se fac nechibzuit, atunci se intampla ce se intampla.


Alexandru Bilinchis: „Asteptam reactia Mitropoliei Moldovei”

„Actiunea este una huliganica si iese din limitele normalului, iar cei care au distrus obiectul de cult sunt niste vandali” - este pozitia organizatiei evreiesti din R. Moldova, expusa ieri, in cadrul unei conferinte de presa, dupa ce, duminica, circa 200 de crestini inarmati cu bate si ciocane au distrus candelabrul evreiesc instalat la intrarea centrala din Gradina publica „Stefan cel Mare si Sfant” cu ocazia sarbatorii religioase a evreilor „Hanukka”.

Protestatarii, in frunte cu protoiereul Anatolie Cibric, au fost deranjati de obiectele de cult evreiesti, pe motiv ca acestea ar dauna religiei ortodoxe din R. Moldova. „Sunt niste oameni fara cultura, care au fost indusi in eroare. Cibric ne-a spus ca nu coordoneaza actiunile sale cu nimeni, el este in drept sa decida ce sa faca”, a declarat Alexandru Bilinchis, reprezentantul organizatiei evreiesti.

Potrivit lui, actiunea a fost autorizata de primarie, iar protestatarii n-au avut niciun drept sa-si bata joc de obiectul de cult. Desi membrii ei sunt nedumeriti de actiunile antisemite, ei au refuzat sa depuna o plangere la MAI sau procuratura. „Daca organele competente se vor autosesiza, atunci sa-i pedepseasca. Noi nu o vom face. Ne-am adresat cu o scrisoare la Mitropolia Moldovei si asteptam reactia acesteia fata de actiunile lui Anatolie Cibric”, a precizat Alexandru Pincevschi, un alt reprezentant al organizatiei evreiesti.

Guvernul cheama la pace si buna intelegere

Guvernul R. Moldova isi exprima regretul vizavi de incidentul care s-a produs duminica in scuarul Europei din centrul Chisinaului. R. Moldova este un stat democratic, in care drepturile si libertatile fundamentale sunt garantate, iar ura, intoleranta, xenofobia, alte manifestari cu caracter negativ sunt inadmisibile.
Guvernul face apel catre reprezentantii tuturor confesiunilor, grupurilor etnice, catre toti cetatenii, sa se abtina de la actiuni ce ar putea prejudicia armonia in societate, prietenia si convietuirea diferitelor etnii si confesiuni, pacea si buna intelegere. Numai astfel vom ajunge un stat european prosper cu o democratie functionala.
In vederea evitarii unor situatii similare, Guvernul cere organelor responsabile sa trateze cu maxima seriozitate si responsabilitate evenimentele ce vizeaza activitatea cultelor si sentimentele religioase ale cetatenilor, evaluand inclusiv posibilul lor impact asupra societatii.

Alexandru Tanase, ministrul Justitiei: „Sfanta Maica Matrona” risca sa fie desfiintata”

Actiunile care au avut loc duminica sunt acte xenofobe si de vandalism. Sunt manifestari medievale, organizate de o grupare obscura. Voi cere Procuraturii Generale sa investigheze cazul, iar vinovatii sa fie pedepsiti. Astfel de acte au fost tolerate, din pacate, pana acum si nu trebuie lasate asa, pentru ca exista riscul sa se mai repete. De asemenea, cred ca si Mitropolia Moldovei ar trebui sa condamne si sa se desolidarizeze public de astfel de actiuni.

Ministerul Justitiei a initiat procedura de control asupra corespunderii prevederilor statutare a activitatii Asociatiei Obstesti „Sfanta Fericita Maica Matrona”. De asemenea, MJ va solicita Bisericii „Sfanta Cuvioasa Paraschiva” si slujitorului bisericesc Anatolie Cibric, precum si MM, pozitia acestora vizavi de actiunile de antisemitism care au avut loc la 13 decembrie. Dupa efectuarea acestor verificari, in functie de gradul de implicare a asociatiilor obstesti sau structurilor bisericesti in actiunile de antisemitism, MJ va avertiza oficial persoanele care au comis aceste acte de vandalism asupra necesitatii de a se abtine pe viitor de la comiterea unor incalcari similare si va decide asupra masurilor care vor fi aplicate, in conformitate cu Legea cu privire la asociatiile obstesti si Legea privind cultele religioase si partile lor componente. Aditional, Ministerul Justitiei va solicita Procuraturii Generale sa investigheze aceste actiuni prin prisma legislatiei penale.

Silviu Musuc, seful politiei municipale: „Parintele Anatolie Cibric este audiat de politie”

Initial, la fata locului erau sapte politisti, iar cand am vazut ca spiritele se incita, am mai chemat intariri. Colaboratorii politiei au incercat sa-i convinga pe enoriasi sa pastreze linistea. Politia nu a avut dreptul sa intervina in forta. Am incercat sa-i convingem pe membrii Asociatiei religioase „Sfanta Maica Matrona” sa inceteze demontarea obiectului de cult evreiesc, dar cu parere de rau nu ne-au ascultat. Parintele Anatolie Cibric a fost chemat la Comisariatul Buiucani unde este audiat in calitate de organizator. Pana la ora actuala, nu a fost deschis niciun dosar pe numele persoanelor prezente la manifestatie.


Serafim Urecheanu, AMN: „Indiferent de confesiune, cu totii trebuie sa fim protejati de lege”

Actiunile de duminica a grupului de crestini-ortodocsi ar putea duce la conflicte religioase de proportii. Daca suntem un stat polietnic, in tara existand in jur de 100 de nationalitati, daca in RM comunitatea evreiasca este inregistrata oficial, nu vad nimic rau in faptul ca acesti oamenii sa-si tina sarbatorile lor. Nu cred ca, prin instalarea Menorei in Gradina publica, comunitatea evreiasca a facut o tentativa impotriva Bisericii Ortodoxe din RM. Nu avem niciun drept de a impune pozitia noastra in calitate de crestini altor confesiuni.

Nu e de mirare faptul ca, atunci cand acelasi grup de oameni au atacat TIMPUL, n-au fost pedepsiti. Atunci, Mitropolia Moldovei era protejata de comunisti. Astazi, insa, cred ca politia actioneaza in baza legii. Vrem sa construim un stat bazat pe drept si trebuie ca fiecare om, indiferent de nationalitate, confesiune, sa fie protejat de lege.

PLDM: „Acel grup reprezinta o provocare”

Partidul Liberal Democrat din Moldova isi exprima ingrijorarea fata de manifestarile de ura si intoleranta religioasa care s-au produs la Chisinau, la 13 decembrie. PLDM atentioneaza opinia publica asupra pericolului acestor manifestari si isi exprima convingerea ca acestea nu au nimic in comun cu starea de spirit din societate. Acel grup de preoti si enoriasi reprezinta o provocare izolata, organizata de forte ce doresc cu tot dinadinsul destabilizarea situatiei in R. Moldova. PLDM condamna profanarea obiectelor de cult si cheama reprezentantii cultelor din tara sa se abtina de la actiuni radicale.

Dorin Chirtoaca, PL: „Condamn acest act violent”

Crestinii sunt oameni toleranti si e de neinteles faptul cum au putut sa ajunga la astfel de masuri radicale impotriva unor concetateni de ai nostri. Am exprimat comunitatii evreiesti din RM regretele mele si ingrijorarea mea in legatura cu cele intamplate si condamn acest act violent, care afecteaza, intr-o anumita masura, sarbatorile de iarna atat pentru crestini, cat si pentru evrei. Cum ar trebui sa se procedeze atunci cu crestinii la Ierusalim, unde pe un kilometru patrat sunt toate religiile lumii?

Dumitru Diacov, PD: „Ce va crede lumea despre noi?”

Aceste evenimente ne creeaza o imagine proasta peste hotare. Am observat ca e un grup de oameni care si mai inainte s-au manifestat, avand apucaturi extremiste. Daca erau nemultumiti ca Menora urma sa fie instalata in centrul capitalei, puteau s-o spuna si poate se gasea o iesire din situatie.

PPR: „Incidentul are la baza interese politice”

Partidul Popular Republican regreta si e in deplin dezacord cu astfel de incidente, indiferent de cine si in ce scop le provoaca. PPR cere interzicerea prin lege a antrenarii Bisericii, ierarhilor si ai reprezentantilor clerului in scopuri politice, electorale si de propaganda. Consideram ca incidentul din 13 decembrie are la baza inclusiv interese politice, deoarece a fost precedat si de o declaratie a mitropolitului Moldovei, care tagaduia consfintirea de catre guvernul Filat drept sarbatoare ziua de 25 decembrie, Craciunul pentru crestinii ortodocsi de stil nou. MM a dovedit in repetate randuri supusenie si colaborationism cu fostul regim comunist. Prin noul conflict, pus la cale, in care s-au implicat secte extremiste din interiorul Mitropoliei, se incearca de a compromite intentiile actualului guvern de a incuraja o convietuire pasnica intre toti credinciosii din Moldova, ce reprezinta popoare si religii diferite. MM ar trebui sa sanctioneze canonic astfel de actiuni ce provoaca invrajbiri de ordin religios. Organele de drept au datoria se actioneze, si in asemenea cazuri, conform legii care prevede raspundere concreta pentru orice actiuni de acest gen.

Loading...


 

 

 

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Cele mai noi ştiri de azi

Culinar.md 21 Septembrie 2020, ora: 12:34

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

 Toamna vine peste noi şi fiecare gospodină se gândeşte la ce va avea în cămară la iarnă. Murăturile nu trebuie să lipsească, merg de minune cu mâncărurile grase din timpul iernii, rezistă în timp şi păstrează calităţile curative ale legumelor proaspete.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 12:17

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Două nave rusești venite săptămâna trecută pe Marea Baltică arată clar că Rusia dorește să finalizeze cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2. Nava de aprovizionare „Ivan Sidorenko”, din Sankt Petersburg, a acostat joi dimineață în portul Sassnitz Mukran,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 12:00

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Scapă rapid de 5 kilograme în doar 7 zile cu dieta cu roşii şi castraveţi. Acest regim de slăbire este uşor de ţinut şi are rezultate rapide.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Septembrie 2020, ora: 11:58

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

 Cel puţin opt persoane au murit luni la Mumbai, în India, unde un imobil de trei etaje s-a surpat, la periferie, potrivit presei locale, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 21 Septembrie 2020, ora: 11:50

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

 TikTok și WeChat vor fi interzise în Statele Unite, potrivit unui nou set de reguli adoptate de Administrația Trump. Statele Unite au pus de multă vreme gând rău aplicațiilor provenite din China, pe care le acuză că sunt o amenințare la adresa securității...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 11:00

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 09:56

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

 Un microbuz cu pasageri a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț, la Telenești. În urma accidentului, care a avut loc în această dimineață, șase persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2020, ora: 09:38

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

 454 - A murit generalul Flavius Aetius, supranumit „ultimul roman” , conducătorul coaliției care i-a învins pe hunii lui Attila în lupta de la Câmpiile Catalaunice, mare bătălie câștigată de Imperiul Roman de Apus (n. 396). 1452 - S-a născut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:36

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova Foto: simbol

Întreprinderea de stata Bacul Molovata, care gestionează podul plutitor ce face legătura pe Nistru dintre mai multe sate subordonate Chişinăului, dar amplasate pe malul stâng al Nistrului, anunță că administrația de la Tiraspol a interzis de vineri, 18 septembrie, tranzitul prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:00

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

  Mercur face cuadratura cu Pluto in Capricorn, marcand inceputul unei saptamani intense. Gandurile tale calatoresc cu mii de kilometri pe ora. Renunta la orice obsesie negativista. Este timpul pentru solutii transformataoare. Concentreaza-te!

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 07:54

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)