Actualitate

Vandali in sutana

Ieri va informam despre grupul asa-numitilor crestini-ortodocsi care, inarmati cu ciocane si bate, au distrus Menora evreiasca instalata la intrarea centrala in Gradina publica „Stefan cel Mare si Sfant” din capitala cu ocazia uneia dintre principalele sarbatori religioase ale evreilor, numita „Hanukka”. Aceasta stire a facut inconjurul lumii. A doua zi dupa producerea evenimentului, liderii mai multor partide, Guvernul RM si Ministerul Afacerilor Externe din Israel au reactionat la cele intamplate la Chisinau.

Preotul Anatolie Cibric:

„Voi actiona Primaria in judecata”

Preotul Anatolie Cibric este hotarat sa organizeze si de acum inainte proteste ca cele de duminica. El sustine ca va actiona in judecata Primaria capitalei pentru ca a dat aprobare Comunitatii Evreilor sa instaleze simbolul evreiesc langa monumentul lui Stefan cel Mare. „Comunitatea evreilor ar trebui sa-si ceara scuze de la societatea moldoveneasca, pentru ca a sfidat religia ortodoxa cand au adus Menora in centrul orasului”, a spus Cibric. In cadrul unei conferinte de presa, Anatolie Cibric a declarat ca „actiunile sale si ale enoriasilor ortodocsi nu au caracter antisemit, dar aparatoare ale religiei ortodoxe. Noi nu am fi avut nimic impotriva, daca simbolul ar fi fost instalat la Monumentul Victimelor Holocaustului”.
Preotul a mai spus ca politia l-a contactat pentru audieri si ca nu ii este frica de un posibil dosar penal.

Menora evreiasca a fost doborata la pamant de catre credinciosii de la Biserica „Sfanta Paraschiva”, impreuna cu alti protestatari de la Asociatia religioasa „Sfanta Maica Matrona”, care – va reamintim -, la 15 ianuarie in 2007, au atacat ziarul „TIMPUL de dimineata”. Acestia au amenintat membrii redactiei cu moartea si, dupa ce au fost dati afara de catre oamenii care asigurau paza, au aruncat cu oua in sediul redactiei, protestand, astfel, fata de un articol in care fostul premier era acuzat ca a predicat de pe amvon.

Pana in prezent, politia asa si n-a stabilit identitatea celor care au organizat acel act de vandalism si nu a dorit sa-i scoata la iveala pe adevaratii lui organizatori. Desi exista documente care-i demonstreaza vinovatia, protoiereul Anatolie Cibric, conducatorul grupului religios, n-a fost tras la raspundere in acel caz. Numai profesionalismul si prezenta de spirit ale ziaristilor au permis ca incidentul sa nu degenereze intr-o rafuiala, cu varsare de sange.

In prezent, dosarul se examineaza la CEDO. Janeta Hanganu, reprezentanta TIMPULUI la CEDO, ne-a spus ca „acest caz a fost inclus in Raportul International pentru Drepturile Religioase din 2007, la sectiunea III – „Abuzuri sociale si Discriminare”, alaturi de alte incidente in care au fost implicate fete bisericesti”. Tot ieri, Ministerul Afacerilor Externe din Israel si-a exprimat profunda indignare in legatura cu cele intamplate si a declarat ca o manifestare de antisemitism atat de revoltatoare este de neconceput si inadmisibila. MAE din Israel spera ca autoritatile R. Moldova vor ancheta acest act salbatic de vandalism si ii vor trage la raspundere pe profanatori.

Vadim Cheibas, secretarul Mitropoliei Moldovei:Mitropolia nu poate sa manevreze cu sentimentele oamenilor”

Bineinteles ca Mitropolia nu aproba astfel de manifestari cu caracter abuziv, dar ele nu au fost coordonate cu noi. Eu cred ca problema are doua aspecte – negativa si pozitiva. Cea negativa, ca gen de manifestare, este faptul ca s-a soldat cu distrugerea unui obiect de cult. Pozitiv este faptul ca Biserica Ortodoxa sau credinciosii si-au aratat nedumerirea si revolta vizavi de expunerea unui simbol al altei confesiuni, in cazul dat – iudaice.

Consider ca problema trebuia sa fie anticipata. Eu cred ca aceasta Menora putea fi instalata in alt loc, in Sinagoga, de exemplu. Mitropolia poate coordona, organiza anumite manifestari, dar nu poate sa manevreze cu sentimentele trezite la anumiti oameni, mai ales cand e vorba de aspectul religios. Cand lucrurile se fac nechibzuit, atunci se intampla ce se intampla.

Alexandru Bilinchis: „Asteptam reactia Mitropoliei Moldovei”

„Actiunea este una huliganica si iese din limitele normalului, iar cei care au distrus obiectul de cult sunt niste vandali” – este pozitia organizatiei evreiesti din R. Moldova, expusa ieri, in cadrul unei conferinte de presa, dupa ce, duminica, circa 200 de crestini inarmati cu bate si ciocane au distrus candelabrul evreiesc instalat la intrarea centrala din Gradina publica „Stefan cel Mare si Sfant” cu ocazia sarbatorii religioase a evreilor „Hanukka”.

Protestatarii, in frunte cu protoiereul Anatolie Cibric, au fost deranjati de obiectele de cult evreiesti, pe motiv ca acestea ar dauna religiei ortodoxe din R. Moldova. „Sunt niste oameni fara cultura, care au fost indusi in eroare. Cibric ne-a spus ca nu coordoneaza actiunile sale cu nimeni, el este in drept sa decida ce sa faca”, a declarat Alexandru Bilinchis, reprezentantul organizatiei evreiesti.

Potrivit lui, actiunea a fost autorizata de primarie, iar protestatarii n-au avut niciun drept sa-si bata joc de obiectul de cult. Desi membrii ei sunt nedumeriti de actiunile antisemite, ei au refuzat sa depuna o plangere la MAI sau procuratura. „Daca organele competente se vor autosesiza, atunci sa-i pedepseasca. Noi nu o vom face. Ne-am adresat cu o scrisoare la Mitropolia Moldovei si asteptam reactia acesteia fata de actiunile lui Anatolie Cibric”, a precizat Alexandru Pincevschi, un alt reprezentant al organizatiei evreiesti.

Guvernul cheama la pace si buna intelegere

Guvernul R. Moldova isi exprima regretul vizavi de incidentul care s-a produs duminica in scuarul Europei din centrul Chisinaului. R. Moldova este un stat democratic, in care drepturile si libertatile fundamentale sunt garantate, iar ura, intoleranta, xenofobia, alte manifestari cu caracter negativ sunt inadmisibile.
Guvernul face apel catre reprezentantii tuturor confesiunilor, grupurilor etnice, catre toti cetatenii, sa se abtina de la actiuni ce ar putea prejudicia armonia in societate, prietenia si convietuirea diferitelor etnii si confesiuni, pacea si buna intelegere. Numai astfel vom ajunge un stat european prosper cu o democratie functionala.
In vederea evitarii unor situatii similare, Guvernul cere organelor responsabile sa trateze cu maxima seriozitate si responsabilitate evenimentele ce vizeaza activitatea cultelor si sentimentele religioase ale cetatenilor, evaluand inclusiv posibilul lor impact asupra societatii.

Alexandru Tanase, ministrul Justitiei: „Sfanta Maica Matrona” risca sa fie desfiintata”

Actiunile care au avut loc duminica sunt acte xenofobe si de vandalism. Sunt manifestari medievale, organizate de o grupare obscura. Voi cere Procuraturii Generale sa investigheze cazul, iar vinovatii sa fie pedepsiti. Astfel de acte au fost tolerate, din pacate, pana acum si nu trebuie lasate asa, pentru ca exista riscul sa se mai repete. De asemenea, cred ca si Mitropolia Moldovei ar trebui sa condamne si sa se desolidarizeze public de astfel de actiuni.

Ministerul Justitiei a initiat procedura de control asupra corespunderii prevederilor statutare a activitatii Asociatiei Obstesti „Sfanta Fericita Maica Matrona”. De asemenea, MJ va solicita Bisericii „Sfanta Cuvioasa Paraschiva” si slujitorului bisericesc Anatolie Cibric, precum si MM, pozitia acestora vizavi de actiunile de antisemitism care au avut loc la 13 decembrie. Dupa efectuarea acestor verificari, in functie de gradul de implicare a asociatiilor obstesti sau structurilor bisericesti in actiunile de antisemitism, MJ va avertiza oficial persoanele care au comis aceste acte de vandalism asupra necesitatii de a se abtine pe viitor de la comiterea unor incalcari similare si va decide asupra masurilor care vor fi aplicate, in conformitate cu Legea cu privire la asociatiile obstesti si Legea privind cultele religioase si partile lor componente. Aditional, Ministerul Justitiei va solicita Procuraturii Generale sa investigheze aceste actiuni prin prisma legislatiei penale.

Silviu Musuc, seful politiei municipale: „Parintele Anatolie Cibric este audiat de politie”

Initial, la fata locului erau sapte politisti, iar cand am vazut ca spiritele se incita, am mai chemat intariri. Colaboratorii politiei au incercat sa-i convinga pe enoriasi sa pastreze linistea. Politia nu a avut dreptul sa intervina in forta. Am incercat sa-i convingem pe membrii Asociatiei religioase „Sfanta Maica Matrona” sa inceteze demontarea obiectului de cult evreiesc, dar cu parere de rau nu ne-au ascultat. Parintele Anatolie Cibric a fost chemat la Comisariatul Buiucani unde este audiat in calitate de organizator. Pana la ora actuala, nu a fost deschis niciun dosar pe numele persoanelor prezente la manifestatie.

Serafim Urecheanu, AMN: „Indiferent de confesiune, cu totii trebuie sa fim protejati de lege”

Actiunile de duminica a grupului de crestini-ortodocsi ar putea duce la conflicte religioase de proportii. Daca suntem un stat polietnic, in tara existand in jur de 100 de nationalitati, daca in RM comunitatea evreiasca este inregistrata oficial, nu vad nimic rau in faptul ca acesti oamenii sa-si tina sarbatorile lor. Nu cred ca, prin instalarea Menorei in Gradina publica, comunitatea evreiasca a facut o tentativa impotriva Bisericii Ortodoxe din RM. Nu avem niciun drept de a impune pozitia noastra in calitate de crestini altor confesiuni.

Nu e de mirare faptul ca, atunci cand acelasi grup de oameni au atacat TIMPUL, n-au fost pedepsiti. Atunci, Mitropolia Moldovei era protejata de comunisti. Astazi, insa, cred ca politia actioneaza in baza legii. Vrem sa construim un stat bazat pe drept si trebuie ca fiecare om, indiferent de nationalitate, confesiune, sa fie protejat de lege.

PLDM: „Acel grup reprezinta o provocare”

Partidul Liberal Democrat din Moldova isi exprima ingrijorarea fata de manifestarile de ura si intoleranta religioasa care s-au produs la Chisinau, la 13 decembrie. PLDM atentioneaza opinia publica asupra pericolului acestor manifestari si isi exprima convingerea ca acestea nu au nimic in comun cu starea de spirit din societate. Acel grup de preoti si enoriasi reprezinta o provocare izolata, organizata de forte ce doresc cu tot dinadinsul destabilizarea situatiei in R. Moldova. PLDM condamna profanarea obiectelor de cult si cheama reprezentantii cultelor din tara sa se abtina de la actiuni radicale.

Dorin Chirtoaca, PL: „Condamn acest act violent”

Crestinii sunt oameni toleranti si e de neinteles faptul cum au putut sa ajunga la astfel de masuri radicale impotriva unor concetateni de ai nostri. Am exprimat comunitatii evreiesti din RM regretele mele si ingrijorarea mea in legatura cu cele intamplate si condamn acest act violent, care afecteaza, intr-o anumita masura, sarbatorile de iarna atat pentru crestini, cat si pentru evrei. Cum ar trebui sa se procedeze atunci cu crestinii la Ierusalim, unde pe un kilometru patrat sunt toate religiile lumii?

Dumitru Diacov, PD: „Ce va crede lumea despre noi?”

Aceste evenimente ne creeaza o imagine proasta peste hotare. Am observat ca e un grup de oameni care si mai inainte s-au manifestat, avand apucaturi extremiste. Daca erau nemultumiti ca Menora urma sa fie instalata in centrul capitalei, puteau s-o spuna si poate se gasea o iesire din situatie.

PPR: „Incidentul are la baza interese politice”

Partidul Popular Republican regreta si e in deplin dezacord cu astfel de incidente, indiferent de cine si in ce scop le provoaca. PPR cere interzicerea prin lege a antrenarii Bisericii, ierarhilor si ai reprezentantilor clerului in scopuri politice, electorale si de propaganda. Consideram ca incidentul din 13 decembrie are la baza inclusiv interese politice, deoarece a fost precedat si de o declaratie a mitropolitului Moldovei, care tagaduia consfintirea de catre guvernul Filat drept sarbatoare ziua de 25 decembrie, Craciunul pentru crestinii ortodocsi de stil nou. MM a dovedit in repetate randuri supusenie si colaborationism cu fostul regim comunist. Prin noul conflict, pus la cale, in care s-au implicat secte extremiste din interiorul Mitropoliei, se incearca de a compromite intentiile actualului guvern de a incuraja o convietuire pasnica intre toti credinciosii din Moldova, ce reprezinta popoare si religii diferite. MM ar trebui sa sanctioneze canonic astfel de actiuni ce provoaca invrajbiri de ordin religios. Organele de drept au datoria se actioneze, si in asemenea cazuri, conform legii care prevede raspundere concreta pentru orice actiuni de acest gen.

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *