Actualitate

Vânzarea activelor Sberbank din Ucraina s-a făcut fără bani

Cumpărătorul transimite vânzătorului 98% din „Viatka-Bank“, precum și câteva proprietati imobiliare – un teren în regiunea Moscova, estimat la 13,6 milioane $, hotelul „Hilton Ekaterinburg“ (19,8 milioane de dolari) și „Hilton Mojaisk“ (25,5 milioane de dolari) și refinanțarea creditelor în valoare de 23,4 milioane de dolari contractate de operatorii hotelurilor „Hilton Kirov“ și „Hilton Perm“.

Ziarul amintește că „Viatka-Bank“ este concurent direct al sucursalei din Kirov al „Sberbank“.

”Sberbank” a fost de acord să preia pachetul de 98% din „Viatka-Bank“ ca plată pentru acțiunile „fiicei“ sale ucrainene, pentru a elimina imediat concurentul sau în una dintre regiunile Rusiei, explica NG.

Sursele publicației sugerează un scenariu alternativ: vânzarea Sberbank Ucraina ar putea fi fost o tranzacție convenita intre persoane din Rusia și Ucraina care au ales sa ramana in umbra, dar suficient de influente pentru a regiza un atac public impotriva ramurei ucrainene a Sberbank, concomitent cu impunerea de sancțiuni împotriva băncilor rusești care lucrează în Ucraina. Asta inseamna ca cetățenii britanici Guselnikov și Guțeriev pot fi în cel mai fericit caz caracterizati drept operatori ai activelor, nu și beneficiari ai tranzacției.

Pe 16 martie, Kievul a impus sancțiuni împotriva celor cinci bănci de stat rusești care operează în Ucraina. Șeful „Sberbank“, Gherman Gref, a anunțat în aceeași zi ca este în căutarea de oportunități pentru a se retrage rapid de pe piața Ucrainei, iar deja pe 27 martie „Sberbank Rusia“ a lansat un comunicat oficial privind încheierea unui „acord de vânzare a activelor ucrainene”.

Ulterior s-a anuntat că noul proprietar al Sberbank Ucriana este un consorțiu de investitori din Letonia si Belarus – Norvik Banka (controlată de rusul Grigori Guselnikov) si o companie deținută de Said Guțeriev, fiul proprietarului companiei „Russneft“.

Suma anuntata a tranzacției – 130 milioane $ este mai mică decât capitalul băncii din Ucraina și sub valoarea de piață a celor peste 150 de proprietati imobiliare ale Sberbank din Ucraina. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *