Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Finanţe 11 Iunie 2015, ora 07:32    Din editia print

Vara - perioada joburilor „de vis”

Marime Font

Studenții vor să găsească un job bine plătit cu șanse de promovare, dar nu ezită să lucreze și în locuri mai puțin la modă în perioada vacanței.

Șomajul în rândul tinerilor este o problemă permanentă în toate țările lumii. Aparent, este ceva normal ca această grupă de vârstă să se confrunte cu dificultăți de angajare. Lipsa de experiență și a unor relații sociale care să faciliteze găsirea unui job își spun cuvântul. Părerile tinerilor totuși diferă. Unii consideră că nu este complicat să îţi găseşti un job, iar tot ceea de ce e nevoie pentru a-l obţine sunt dorinţă şi implicare la maximum. Alții sunt de părerea că este dificil să te alegi cu un loc de muncă, întrucât în majoritatea cazurilor angajatorii acceptă doar candidații care au o experienţă în spate, într-un anumit domeniu. Pentru tinerii studioși perioada estivală nu este doar o vacanță prelungită, ci o șansă de a găsi o sursă de venit temporară. Ne-am interesat cât de ușor este pentru studenții din Chișinău să găsească un loc de muncă în timpul verii, dar și după absolvirea facultății.

„Importat e să nu înghită momeala unor afaceriști”

Daniela Sârbu, studentăÎn fiecare vară, de când am devenit studentă, mi-am căutat de lucru pentru lunile în care nu învățam. Se-ntâmplă că nu prea există angajatori în Chișinău care să ofere locuri de muncă pentru 2-3 luni. Majoritatea se așteaptă să ai câțiva ani de experiență în spate și foarte puțini oferă salarii mai mari de 2000 de lei pe lună. Mă refer, desigur, la locuri de muncă care au legătură cu specializarea mea. De cele mai multe ori mi se spunea că pot pretinde doar la poziția de stagiar pentru ca, poate mai târziu, să devin angajat. O fi o opțiune pentru alți studenți, nu era și pentru mine. Așadar, am lucrat într-o vară la un depozit de rechizite de pe lângă Piața Centrală, iar în alta, am lucrat la un call-centru. Nici unul din joburile respective nu au fost „de vis”, or eu vreau să lucrez acolo unde să fiu plătită bine, să fiu pusă la încercări, să fiu încadrată în activități de grup, să-mi fie valorificate abilitățile și să am șanse de a fi promovată, dacă merit, desigur.

Eugenia Maxim, masterandă

La noi există stereotipul că dacă lucrezi pe termen scurt, în calitate de chelner sau vânzător, e o ruşine. Toţi vor să aibă funcţii prestigioase şi cu salariu mare. Universitățile sunt pline de tineri care, de fapt, au venit acolo „trimişi de părinţi” să facă şi ei o licenţă, pentru că toţi trebuie să o aibă, ceea ce după părerea mea e absurd! Mai ales că piaţa muncii duce lipsă de specialişti din domenii care pot fi studiate în şcoli profesionale şi colegii. Eu fiind studentă la masterat, specialitatea Psihologia Muncii şi Organizaţională, am găsit foarte uşor trei oportunităţi de angajare, pe termen lung cu salariu decent şi în aceeaşi situaţie sunt şi colegii mei care sunt angajaţi în proporţie de 97%.


Virginia Braga, studentă

Perioada estivală reprezintă o oportunitate bogată în oferte de joburi pentru tineri. Unii antreprenori optează pentru angajarea tinerilor din diverse motive. Spiritul energic, inovativ, flexibil pe de o parte, dar şi eschivarea de la salarizarea completă, pe de altă parte, sunt probabil unele din motivele care îi captează pe angajatori. Nu ştiu câtor tineri li se propune un contract de angajare şi o salarizare. După părerea mea, este important ca tinerii să nu înghită momeala unor afacerişti care le propun un job în care prima lună este de probă şi nesalarizată, pentru că riscă să se aleagă cu nimic, iar luna viitoare, jobul respectiv îi va fi oferit altui student. Zic acest lucru nu întâmplător, întrucât astfel de cazuri sunt bine cunoscute la noi în ţară, din păcate.

„Tinerii sunt iresponsabili”

Angajatorii însă rămân scumpi la vorbă când sunt întrebați despre tinerii angajați în perioada verii. Ori dădeau răspunsuri laconice, ori se arătau nemulțumiți de faptul că li se pun asemenea întrebări care „ar avea un caracter mult prea personal, pentru a fi destăinuite”. Cei care s-au arătat deschiși față de apelurile noastre s-au referit mai curând la tineri angajați pe o perioadă mai mare. „Atitudinea pe care o avem depinde mult de persoana cu care lucrăm. Am avut probleme cu unii tineri, care nu sunt tocmai serioşi. Le pregăteam documentele, se încheia contractul de muncă şi a doua zi nu erau prezenţi la serviciu. Trebuia să îi sunăm şi să vedem ce li s-a întâmplat. Tinerii nu ştiu ce îşi doresc, întrucât atunci când nu dispun de bani sunt gata să facă orice, iar când fac rost de bani deja nu se mai implică şi lasă locul de muncă. Noi punem accent pe respect, iar atitudinea față de ei este aceeași ca și față de ceilalți angajați”, a declarat reprezentanta companiei Maxikids, Zinaida Vintea. Mult mai categoric este Sergiu Radvan de la compania poligrafică „Tanavius”. „Aş putea caracteriza angajaţii tineri utilizând un singur determinativ: iresponsabili. Ei nu îşi îndeplinesc funcţiile la timp, iar ceea ce spun nu corespunde acţiunilor pe care le exercită. Doresc să fie bine plătiţi, însă nu fac practic nimic la un nivel corespunzător”.

Dezechilibru între cerere și ofertă

La Agenția pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM) se adresează mulţi tineri cu studii superioare de jurist, relaţiile internaţionale, care îşi doresc și un salariu pe măsură. Problema este că nu prea sunt locuri de muncă în domeniile respective. „Agenţia noastră şi-a propus drept obiectiv ca în perioada de vară procentajul locurilor de muncă ocupate de tineri să atingă cifra de 75%. La mare căutare sunt tinerii care ar dori să ocupe locuri de bucătari, tâmplari, operatori la call-center, sudori sau cusătorese”, menționează șefa AOFM, Ala Șupac. Ea observă că problema cu care se confruntă majoritatea tinerilor este faptul că ei nu sunt bine pregătiţi, iar orientarea profesională care li se oferă nu este la nivelul corespunzător.

Un articol de: Sabina Semeniuc, stagiară
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul