Astăzi 24 Aprilie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:58
Abonamente

Finanţe 11 Iunie 2015, ora 07:32    Din editia print

Vara - perioada joburilor „de vis”

Marime Font

Studenții vor să găsească un job bine plătit cu șanse de promovare, dar nu ezită să lucreze și în locuri mai puțin la modă în perioada vacanței.

Șomajul în rândul tinerilor este o problemă permanentă în toate țările lumii. Aparent, este ceva normal ca această grupă de vârstă să se confrunte cu dificultăți de angajare. Lipsa de experiență și a unor relații sociale care să faciliteze găsirea unui job își spun cuvântul. Părerile tinerilor totuși diferă. Unii consideră că nu este complicat să îţi găseşti un job, iar tot ceea de ce e nevoie pentru a-l obţine sunt dorinţă şi implicare la maximum. Alții sunt de părerea că este dificil să te alegi cu un loc de muncă, întrucât în majoritatea cazurilor angajatorii acceptă doar candidații care au o experienţă în spate, într-un anumit domeniu. Pentru tinerii studioși perioada estivală nu este doar o vacanță prelungită, ci o șansă de a găsi o sursă de venit temporară. Ne-am interesat cât de ușor este pentru studenții din Chișinău să găsească un loc de muncă în timpul verii, dar și după absolvirea facultății.

„Importat e să nu înghită momeala unor afaceriști”

Daniela Sârbu, studentă


În fiecare vară, de când am devenit studentă, mi-am căutat de lucru pentru lunile în care nu învățam. Se-ntâmplă că nu prea există angajatori în Chișinău care să ofere locuri de muncă pentru 2-3 luni. Majoritatea se așteaptă să ai câțiva ani de experiență în spate și foarte puțini oferă salarii mai mari de 2000 de lei pe lună. Mă refer, desigur, la locuri de muncă care au legătură cu specializarea mea. De cele mai multe ori mi se spunea că pot pretinde doar la poziția de stagiar pentru ca, poate mai târziu, să devin angajat. O fi o opțiune pentru alți studenți, nu era și pentru mine. Așadar, am lucrat într-o vară la un depozit de rechizite de pe lângă Piața Centrală, iar în alta, am lucrat la un call-centru. Nici unul din joburile respective nu au fost „de vis”, or eu vreau să lucrez acolo unde să fiu plătită bine, să fiu pusă la încercări, să fiu încadrată în activități de grup, să-mi fie valorificate abilitățile și să am șanse de a fi promovată, dacă merit, desigur.

Eugenia Maxim, masterandă

La noi există stereotipul că dacă lucrezi pe termen scurt, în calitate de chelner sau vânzător, e o ruşine. Toţi vor să aibă funcţii prestigioase şi cu salariu mare. Universitățile sunt pline de tineri care, de fapt, au venit acolo „trimişi de părinţi” să facă şi ei o licenţă, pentru că toţi trebuie să o aibă, ceea ce după părerea mea e absurd! Mai ales că piaţa muncii duce lipsă de specialişti din domenii care pot fi studiate în şcoli profesionale şi colegii. Eu fiind studentă la masterat, specialitatea Psihologia Muncii şi Organizaţională, am găsit foarte uşor trei oportunităţi de angajare, pe termen lung cu salariu decent şi în aceeaşi situaţie sunt şi colegii mei care sunt angajaţi în proporţie de 97%.


Virginia Braga, studentă

Perioada estivală reprezintă o oportunitate bogată în oferte de joburi pentru tineri. Unii antreprenori optează pentru angajarea tinerilor din diverse motive. Spiritul energic, inovativ, flexibil pe de o parte, dar şi eschivarea de la salarizarea completă, pe de altă parte, sunt probabil unele din motivele care îi captează pe angajatori. Nu ştiu câtor tineri li se propune un contract de angajare şi o salarizare. După părerea mea, este important ca tinerii să nu înghită momeala unor afacerişti care le propun un job în care prima lună este de probă şi nesalarizată, pentru că riscă să se aleagă cu nimic, iar luna viitoare, jobul respectiv îi va fi oferit altui student. Zic acest lucru nu întâmplător, întrucât astfel de cazuri sunt bine cunoscute la noi în ţară, din păcate.

„Tinerii sunt iresponsabili”

Angajatorii însă rămân scumpi la vorbă când sunt întrebați despre tinerii angajați în perioada verii. Ori dădeau răspunsuri laconice, ori se arătau nemulțumiți de faptul că li se pun asemenea întrebări care „ar avea un caracter mult prea personal, pentru a fi destăinuite”. Cei care s-au arătat deschiși față de apelurile noastre s-au referit mai curând la tineri angajați pe o perioadă mai mare. „Atitudinea pe care o avem depinde mult de persoana cu care lucrăm. Am avut probleme cu unii tineri, care nu sunt tocmai serioşi. Le pregăteam documentele, se încheia contractul de muncă şi a doua zi nu erau prezenţi la serviciu. Trebuia să îi sunăm şi să vedem ce li s-a întâmplat. Tinerii nu ştiu ce îşi doresc, întrucât atunci când nu dispun de bani sunt gata să facă orice, iar când fac rost de bani deja nu se mai implică şi lasă locul de muncă. Noi punem accent pe respect, iar atitudinea față de ei este aceeași ca și față de ceilalți angajați”, a declarat reprezentanta companiei Maxikids, Zinaida Vintea. Mult mai categoric este Sergiu Radvan de la compania poligrafică „Tanavius”. „Aş putea caracteriza angajaţii tineri utilizând un singur determinativ: iresponsabili. Ei nu îşi îndeplinesc funcţiile la timp, iar ceea ce spun nu corespunde acţiunilor pe care le exercită. Doresc să fie bine plătiţi, însă nu fac practic nimic la un nivel corespunzător”.

Dezechilibru între cerere și ofertă

La Agenția pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM) se adresează mulţi tineri cu studii superioare de jurist, relaţiile internaţionale, care îşi doresc și un salariu pe măsură. Problema este că nu prea sunt locuri de muncă în domeniile respective. „Agenţia noastră şi-a propus drept obiectiv ca în perioada de vară procentajul locurilor de muncă ocupate de tineri să atingă cifra de 75%. La mare căutare sunt tinerii care ar dori să ocupe locuri de bucătari, tâmplari, operatori la call-center, sudori sau cusătorese”, menționează șefa AOFM, Ala Șupac. Ea observă că problema cu care se confruntă majoritatea tinerilor este faptul că ei nu sunt bine pregătiţi, iar orientarea profesională care li se oferă nu este la nivelul corespunzător.

Un articol de: Sabina Semeniuc, stagiară
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 19:58

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Aprilie 2019, ora: 16:24

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol Din editia print

Un reporter a spus la televizor: Mănăstirea Neamţ ocupă un rol cu totul deosebit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 16:21

Putin a semnat decretul privind eliberarea paşapoartelor Federație Ruse locuitorilor din Doneţk şi Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru locuitorii autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk din Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:57

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim în sectorul real până la 2775 de lei, de la 1 mai

Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:56

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului puternic din 11 martie curent. Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:54

Fostul director al știrilor de la Jurnal TV: Dodon a șters pe jos cu batista pusă pe țambalul unionist și proeuropean de către cei de la ACUM

Exponenţii blocului ACUM au fost umiliţi astăzi în ultimul hal de cei de la PSRM, fiind lăsaţi cu ochii soare la aşa-zisele discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare şi învestirea noului Guvern. Este opinia jurnalistului Gabriel Călin, care crede că PAS şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:51

Fost deputat, despre “dialogul surzilor” ACUM-PSRM: Așa pățesc înfumurații care, cu doar 26 de mandate, vor să aibă și președinția Parlamentului, și guvernul lor minoritar!

“Dialogul surzilor” al blocului ACUM cu cei de la PSRM este tratat ironic, pe Facebook, de fostul deputat Ştefan Secăreanu. În opinia lui Secăreanu, cei de la PAS-PPDA dau dovadă de lăcomie şi lipsă de tact politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:47

Programul PRIMA CASĂ, mai atractiv. Guvernul a aprobat condiţii noi la oferirea creditelor

Guvernul a aprobat modificările la Regulamentul de implementare a Programului de stat PRIMA CASĂ. Astfel, marja maximă pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2019 pentru creditele garantate de stat va fi redusă de la 3% la 2%. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:23

Candu: PDM va reveni la discuțiile despre formarea unei majorități parlamentare și speră că politicienii care se consideră responsabili, vor pune interesul țării mai presus de orice

Partidul Democrat din Moldova este deschis comunicării cu alte formațiuni politice din Parlament pentru a forma o majoritate care să numească un Guvern care să rezolve problemele oamenilor. Deși invitații la negocieri au fost transmise liderilor blocului ACUM, democrații au mers și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:03

Vitalie Călugăreanu: Asistăm la un circ, iar cei din ACUM și-au irosit unica șansa de a se impune ca actori vizibili

Discuţiile dintre PSRM şi exponenţii blocului ACUM alimentează senzaţia unui târg scârbos, în care s-au lăsat atraşi Maia Sandu şi Andrei Năstase. De această părere este jurnalistul Vitalie călugăreanu, într-un editorial publicat de cotidianul.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:57

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor Foto: Eduard Bîzgu

Exponenţii PAS şi PPDA s-au arătat deranjaţi astăzi de faptul că deputaţii PSRM nu doresc să accepte varianta expusă de blocul ACUM privind partajarea funcţiilor în Parlament. Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a dat clar de înţeles că liderul formaţiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:55

Analist de la Erevan, despre prestaţia lui Paşinean: Oamenii aşteaptă rezolvarea problemelor, nu vorbe despre trecutul întunecat şi viitorul luminos

Ratingul premierului armean Nikol Pashinyan este în continuă descreştere, deoarece progresul în domeniul social-economic este inexistent. Este opinia analistului politic de la Erevan Aik Halatian, exprimată într-un interviu acordat postului de radio Deutshe Welle.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:46

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

Fostul consilier al lui Vlad Filat, actual deputat pe listele PAS, Dumitru Alaiba, se pare că trăiește pe picior mare. Chiar dacă pe facebook a făcut un live în care spunea că un mic frigider din biroul Parlamentului ar fi un lux pentru el, acesta locuiește într-o casă ce are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:43

Analist politic de la Bucureşti: Blocul ACUM ar putea obţine un scor mai mic la alegerile anticipate, din cauza discuţiilor cu PSRM

Alegătorii blocului ACUM se uită cu reticenţă la negocierile cu exponenţii PSRM. Analistul politic Dan Dungaciu crede că cei de la PAS şi PPDA vor avea de pierdut mai mult decât socialiştii, la alegerile parlamentare anticipate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:39

Nouă mostră de tupeu marca Lavrov: „Occidentul a distrus principiului inviolabilității frontierelor în Europa”

”În urmă cu cinci ani, Uniunea Europeană și Statele Unite au intervenit în afacerile interne ale Ucrainei și au provocat și susținut o lovitură de stat neconstituțională, prin săvârșirea unei infracțiuni internaționale”, a declarat ministrul rus de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:36

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Cea mai mare companie aviatică din țară, Air Moldova, este implicată activ în aducerea Focului Haric la Chișinău, în noaptea Învierii. Operatorul aerian a suplimentat orarul său de pe 27 aprilie cu un nou zbor pe ruta Chișinău - Tel Aviv - Chișinău, care va asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:45

Un bărbat a fost răpit, dus într-o pădure de la Ciocana, bătut şi ameninţat cu o armă. Făptaşii cereau bani

Un bărbat de 31 de ani a fost răpit, şantajat, bătut şi ameninţat cu o armă pentru o pretinsă datorie. Făptaşii sunt doi tineri, cu vârstele de 23 ani şi 24 de ani, originari din raioanele Soroca şi Glodeni, care au fost reţinuţi pe urme fierbinţi de către ofiţerii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Deputații socialiști au ignorat noua invitație la discuții din partea PAS și PPDA. Deputații Igor Munteanu, Mihai Popșoi, Alexandr Slusari, Chiril Moțpan și Igor Grosu au așteptat în zadar ca cineva din colegii lor din PSRM să vină să discute despre coaliție de guvernare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Rusia a schimbat brusc tonul discuțiilor cu Ucraina

Moscova a schimbat brusc tonul negocierilor cu Kievul în timpul consultărilor de la Haga, în cadrul plangerii Ucrainei la Tribunalul Internațional al ONU pentru eliberarea navelor și marinarilor ucraineni capturați în Marea Neagră, a declarat Lana Zerkal, adjunctul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:33

Slusari: Nu vom trece linia roșie de creare a unei coaliții pe patru ani, cu partajarea funcțiilor cu PSRM

Blocul ACUM nu vrea crearea unei coaliții funcționale cu socialiștii și optează pentru alegeri anticipate peste câteva luni. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, după ce PSRM a ignorat invitația blocului ACUM la discuții despre formarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:23

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina din capitală, tronsonul cuprins între bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada 31 August 1989, au fost prelungite până pe 15 mai. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:11

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Un tablou al pictorului impresionist Paul Signac, estimat la 1,5 milioane de euro și care a fost furat dintr-un muzeu din Franța anul trecut, a fost recuperat de polițiștii ucraineni, potrivit apnews.com, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:45

Corneliu Ciurea: politicienii de la Chişinău ar trebui să-i mulţumească lui Petro Poroşenko pentru binele făcut Moldovei

Atitudinea liderilor PAS şi PPDA faţă de victoria lui Vladimir Zelenskii asupra lui Petro Poroşenko, pe care o consideră ab initio benefică pentru Ucraina, frizează absurdul și este demn să fie introdus într-o antologie a politicianismului autist. Este opinia analistului politic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:17

Cum ar arată Pământul dacă s-ar topi toată gheață. Deja ritmul în care dispare e "înspăimântător" (Video)

NASA a avertizat in mai multe randuri ca nivelul oceanelor creste mai repede decat aratau prognozele si ca in urmatorii zeci de ani, acesta se va inalta cu cel putin 90 de centimetri.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)