Actualitate

Văruitul copacilor rămîne o metodă eficientă de combatere a dăunătorilor, conform specialiştilor

Solicitat de agenție, Vasile Şarban, şef al Direcţiei politici de producţie, procesare şi reglementări de calitate a produselor vegetale la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), a menţionat că văruitul copacilor rămîne a fi principala metodă, tradiţională şi accesibilă, de combatere a dăunătorilor. „Copacii sînt văruiţi pentru a preveni dezvoltarea insectelor care au iernat în scoarţă sau sub frunze uscate şi a le împiedica să se urce în coroană şi să se înmulţească. Totodată, pe lîngă folos biologic, văruirea copacilor demonstrează şi un nivel de gospodărire a administraţiilor publice locale, eficient şi competent. Or, aspectul estetic al spaţiilor publice nu poate fi afectat de precipitaţii pentru că, de regulă, la văruitul arborilor se foloseşte o cantitate mică de var, care fiind distribuită pe tulpină se usucă şi este practic absorbită de scoarţă, iar chiar dacă se scurge în urma ploii, intră în sol”, a subliniat responsabilul de la MAIA.

Întrebat cu ce ar putea fi înlocuit procesul de văruire în combaterea dăunătorilor, Vasile Şarban a precizat că în prezent pe piaţă există mai multe insecticide, inclusiv de lungă durată, ce ar putea preveni dezvoltarea insectelor dăunătoare timp de pînă la cinci ani. „Preparatele respective însă sînt mult mai costisitoare decît varul şi în cazul folosirii acestora putem vorbi doar de o economie de timp”, a specificat specialistul Ministerului Agriculturii.

De aceeaşi părere este şi Dumitru Galupa, directorul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS). „Varul este un dezinfectant şi ţine la distanţă o serie de paraziţi care provoacă probleme scoarţei. Prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi lichenilor pe trunchiuri. Îndeplinit în timp util şi conform tehnologiei, văruitul poate fi o metodă bună de igienizare, folositoare pentru sănătatea copacilor”, a informat pentru MOLDPRES şeful ICAS.

În acelaşi timp, Dumitru Galupa a relevat că atunci cînd este vorba de văruit acesta este bun pentru arbori, nu şi pentru borduri sau alte construcţii. „Văruirea este bună doar pentru copaci, despre care trebuie să ţinem cont că este utilă doar dacă este aplicată primăvara devreme şi ajută la distrugerea ouălor de insecte şi a paraziţilor care se află în crăpăturile din scoarţă. Mai tîrziu, văruitul este chiar numai de frumuseţe”, a punctat directorul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice.

În contextul campaniei de salubrizare de primăvară, Primăria municipiului Chişinău a venit cu unele precizări (plasate ieri pe site-ul oficial a instituţiei) privind văruitul copacilor şi al bordurilor din oraş. "Solicităm persoanelor fizice şi juridice, inclusiv proprietarilor caselor individuale de locuit să renunțe la practica de văruire a arborilor și bordurilor, avînd în vedere aspectul urît al acestora imediat după primele precipitații”, se arată în comunicatul Primăriei capitalei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *