Cultură

Vasile Ernu: Mark Tkaciuk nu exista!

Scriitorul Vasile Ernu l-a chemat la duel pe deputatul comunist Mark Tkaciuk, fostul consilier al lui Voronin. Manusa i-a fost aruncata marti seara, la Libraria din Centru, in cadrul lansarii celui mai recent roman al scriitorului – „Ultimii eretici ai Imperiului”, aparut la Editura „Polirom”.

Desi au promis ca vin, Oleg Serebrian si Mark Tkaciuk – politicienii invitati de Vasile Ernu la lansarea cartii sale – nu l-au onorat pe scriitor cu prezenta. Primul, pentru ca avionul cu care venea de la Bucuresti n-a putut ateriza, din cauza cetei, la Chisinau. Cel de-al doilea, pentru ca, probabil, pur si simplu s-a ratacit in ceata… Cu toate acestea, Libraria din Centru a fost arhiplina, multi intrebandu-se daca lumea a venit pentru Ernu sau pentru Tkaciuk. Indiferent pentru cine au venit insa, cert e ca au ramas pentru Ernu, cei ajunsi mai tarziu fiind nevoiti sa stea si pe scarile de la intrare.

In luarea sa de cuvant, Vasile Ernu si-a anuntat cititorii ca, fiind preocupat de tara in care s-a nascut, va scrie in curand un roman despre R. Moldova si, totodata, va forma un grup de persoane, care vor invita la discutii mai multi politicieni moldoveni, printre care un rol deosebit il va avea Tkaciuk. „Nu-i port pica lui Tkaciuk, dar manusa deja i-am aruncat-o si va voi convinge ca el nu e chiar atat de important pe cat se pare”, a declarat Ernu. „De fapt, Mark Tkaciuk nu exista, a adaugat Ernu, dovada fiind si faptul ca lipseste”.

Printre invitatii la lansarea gazduita de reteaua de librarii ale Editurii „Cartier” s-au mai numarat scriitorii Vladimir Besleaga si Oleg Panfil – ultimul de expresie rusa, dar care a vorbit foarte bine romaneste si care, anterior, a tradus in rusa romanul lui Ernu „Nascut in URSS”.

Romanul „Ultimii eretici ai Imperiului”, scris in stil epistolar, este povestea a doi eroi din doua lumi diferite: un batran terorist care a incercat sa-l asasineze pe Stalin, devenit disident ce a scandalizat mai multe regimuri politice, si un tanar scriitor, specialist in tehnici de fraudare a bancilor. Ei isi impartasesc idei, tehnici de lupta si subzistenta, secrete de decodare a diverselor limbaje si recomanda cele mai ingenioase forme de „aparare civila”. „L-am citit pe Ernu. Acest autor trebuie gasit cu orice pret si citit, citit, citit: Must Read! Scrie fara utopism si ideologii si mai ales fara ura. Scrie pur si simplu bine, cu o frumoasa limba simpla, ironica si lirica”. Astfel il apreciaza pe Ernu scriitorul cecen Gherman Sadulaev.

Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971 si s-a stabilit in Romania dupa caderea Imperiului. A debutat cu volumul „Nascut in URSS”, distins cu Premiul pentru debut al „Romaniei literare” si Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *