Ultima oră

Vasile Levitchi in amintirile contemporanilor

O carte cu acest titlu a fost lansata duminica, in Sala cu camin a Uniunii Scriitorilor, de ziua de nastere a regretatului scriitor bucovinean. Volumul a aparut la Editura „Princeps Edit” din Iasi si cuprinde mai multe compartimente: „Intarziere de o viata”, „De vantu-nstrainarii tara adanca suspina. Dedicatii”, „Agenda Vasile Levitchi” si „Atitudini, confesiuni, marturisiri”. Editia este ingrijita de scriitorul Vasile Tarateanu, care semneaza si prefata cartii.

In cuvantul sau de deschidere a lansarii, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a mentionat ca, daca la Cernauti a existat spirit romanesc in perioada postbelica, aceasta se datoreaza lui Vasile Levitchi. „Cartea este un act justitiar, deoarece distinsul profesor si scriitor, pe cand era in viata, nu prea a fost alintat de critica literara”, a constatat Arcadie Suceveanu. In scurta sa luare de cuvant, Vasile Tarateanu, parafrazandu-l pe acad. Eugen Simion, a fost de parere ca volumul reprezinta „sinteza unei vieti si a unei istorii traite ca martor sau agent al ei”.

La randul sau, acad. Mihai Cimpoi a subliniat faptul ca Vasile Levitchi a fost un om de o cultura aleasa. „Era un poet printre poeti”, a spus presedintele Uniunii Scriitorilor. Vasile Levitchi s-a nascut in comuna Carapciu, judetul Storojinet (azi regiunea Cernauti, Ucraina). A fost director de scoala, profesor universitar, redactor-sef la ziarul „Zorile Bucovinei”. Mai tarziu a trecut cu traiul la Chisinau. Scriitor sincronizat cu procesul literar basarabean, a semnat mai multe culegeri de versuri: „Grau si cantec”, „La izvoarele Siretului”, „Marturisiri in drum”, „Poezii”, „Inima iarasi”, „Se destrama o noapte alba”, „Adaos la cartea de vise” s.a.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *