Carte

Vasile Romanciuc: „Prefer să vorbesc nu atât despre cărţile mele, cât despre cele ale colegilor”

A fost redactor la Radio Moldova, la editurile „Literatura Artistică”, „Ştiinţa”, „Museum”, consultant la Uniunea Scriitorilor. În prezent este şeful Departamentului literatură la Editura „Prut Internaţional”. A debutat în 1974 cu volumul de poeme „Genealogie”. Au urmat cărţile „Citirea proverbelor”, „Dacă ai un prieten” „Din tată-n fiu”, „Ce am pe suflet”, „Mama coase-o floricea”, „Pământul părinţilor, pământul copiilor”, „Un timp fără nume”, „Copilul cu aripi de carte”, „Recitirea proverbelor”, „Olimpul de plastic”, „De ce plânge clovnul?” ş.a. Este laureat al mai multor saloane de carte de pe ambele maluri ale Prutului. Versurile sale au fost traduse în rusă, ucraineană, franceză, italiană, engleză, bulgară.

Vasile Romanciuc este „poetul nefabricat”, aşa cum a fost supranumit de către colegi, „o inimă ce râde şi plânge în cuvinte” (Ion Ciocanu). Proverbial de modest, este, cred, singurul scriitor de la noi care nu a fost antrenat în gâlcevile literare, fiind mereu preocupat de îngrijirea cuvintelor cu harul pe care i l-a dat Dumnezeu. Este, precum afirma Arcadie Suceveanu, un poet cu o voce morală limpede, care apelează la simbolurile poeziei tradiţionaliste: casa, iubirea de ţară, graiul, mama, spaţiul natal, refuzul maculării sufletului, iar ca expresie – un poet eminamente modern.

Anul trecut, la Editura „Arc” i-a apărut volumul de versuri „Purtătorul de cuvânt al tăcerii”. „Este o selecţie din volumele anterioare şi un ciclu de versuri noi – sonete, care, luate împreună, mă reprezintă. Mi-a apărut o carte şi la Iaşi, în Colecţia „Opera Omnia”, la Editura TIPOMOLDOVA, la care au apărut şi alţi colegi de la noi. Cartea se numeşte „Veşmântul de gală”. E un volum de sinteză al creaţiei mele”, ne spune Vasile Romanciuc.

Aflăm că la Editura „Prut Internaţional” sunt în lucru două cărţi pentru copii ale sale: „Am un nume frumos” şi „Puiul mamei, dragul tatei”. „Mă bucur nu atât de cărţile mele, cât de cele ale colegilor mei”, afirmă poetul sufletist Vasile Romanciuc. De curând, la editura unde lucrează a apărut cartea „Vorbe năzdrăvane” – din versurile pentru copii ale regretatului poet Ion Gheorghiţă, selecţie de Vasile Romanciuc. Tot aici, a fost editat romanul lui Haralambie Moraru „Scările”. „Aşteptăm să apară o carte pentru copii care va fi lansată la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii” – cartea-surpriză „Marele Ciulică” de Nicolae Popa. De asemenea, sunt în curs de apariţie mai multe cărţi în colecţiile „Cheiţa de aur”, „Carte de colorat”, „Biblioteca pentru toţi copiii”, „Să creşti mare”, „Primii paşi” ş.a.

Vasile Romanciuc, cunoscut şi în calitate de textier, continuă să colaboreze cu distinsul interpret de muzică populară Mihai Ciobanu, împreună cu care ne pregăteşte o surpriză. „Mihai ştie să muncească şi nu cântă orice. E un artist de mare valoare. Este exigent faţă de sine şi are un repertoriu de calitate. O altă mare bucurie a mea a fost seara de creaţie a Cezarei Elena. Dumnezeu i-a dat tot de ce are nevoie un artist adevărat – o voce liniştită ca apele Prutului ce curg în dreptul Bădragilor mei. Cezara a înţeles de la primii paşi pe scena mare că Dumnezeu îţi dă talent, dar ce se întâmplă cu acest talent mai departe depinde de tine”, e convins poetul Vasile Romanciuc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *