Cultură

Vasile Soimaru a ajuns la romnii din Canada

In seara de 4 septembrie 2009, la Centrul Comunitar Cote des Neiges a avut loc o lansare de carte mai putin obisnuita. Intr-o vizita-fulger a sosit la Montréal profesorul Vasile Soimaru din Chisinau, cel care a strabatut zeci de mii de kilometri pentru a da raspuns chemarii sufletului ce il inspira in ultimii ani – localizarea si fotografierea romanilor de pretutindeni.

In drumul sau spre satul Boian din provincia Alberta, in care locuiesc urmasii unor colonisti veniti in Canada la inceputul secolului XX din Boianul bucovinean, Vasile Soimaru a decis sa „dea o fuga” si la Montréal. Aici a gasit, spre marea sa surprindere, o diaspora bine organizata si receptiva la actul cultural.

Comunitatea Moldovenilor din Québec (CMQ) si Asociatia Culturala Romana (ACR) au reusit mobilizarea in doar doua zile a unui numar impresionant de participanti.Ala Mandacanu, presedinta CMQ, a facut o scurta prezentare a activitatii lui Vasile Soimaru ca profesor universitar, scriitor, politician si fotograf de talent. Paul Dancescu, presedinte ACR, a prezentat albumul oaspetelui, mentionand insistenta autorului in cercetarea unui domeniu ce inca mai are multe necunoscute. Soimaru si-a inceput discursul cu un clip care reprezinta imagini din carte, acompaniate de emotionantul cantec „Hai sa-nfaptuim Unirea”, interpretat de Tamaruta Costritchi si corul Liceului „Prometeu" din Chisinau, compozitor – Aurelian Silvestru.

Cei prezenti au ascultat cu interes relatarea autorului despre calatoriile sale in diferite tari unde locuiesc romani, calatorii facute din dragoste pentru Neam si ?ara: Basarabia, Nordul Bucovinei, Caucazul de Nord, Valea Timocului, Serbia, Grecia, Croatia, Albania etc. Pasiunea sa pentru fotografie isi are inceputul in 1994, cand si-a procurat in SUA primul aparat fotografic, o „Minolta” de 108 dolari. De atunci, pasiunea pentru fotografie s-a unit cu cea pentru cercetarea fenomenului de pastrare si promovare a culturii, limbii si valorilor spirituale la romanii din afara Romaniei. „Lucrarea de fata este o razbunare a mea personala impotriva regimurilor comuniste care au incercat sa ne deznationalizeze”.

Au tinut sa-si spuna cuvantul si artistii din diaspora locala. Alexei Corjan, membru al formatiei basarabene „Stefan-Voda", a interpretat la tilinca doua melodii stramosesti, apoi vasluianul Vasile Bulai – cateva piese la caval, fluier, ocarina, iar sotia sa, Maria Bulai, a recitat o poezie scrisa de cernauteanul Vasile Tarateanu.

Tanara Ana Popescu, originara din satul de bastina al lui Vasile Soimaru, Cornova, a recitat un vers de Alexei Mateevici. Tamara Cernauteanu a interpretat un stravechi cantec popular. Adrian Erbiceanu, presedintele Asociatiei scriitorilor de limba romana din Québec, a calificat drept impresionant efortul lui Soimaru. La eveniment a luat parte si Florian Parvanescu, consilier la Consulatul Romaniei din Montréal.

Au fost prezenti peste 60 de vorbitori de limba romana. Mentionam doar cativa prieteni fideli, membri ai Asociatiei Culturale Romane si ai Comunitatii Moldovenilor din Quebec: scriitoarea Viki Tarcau, profesorii Maia si Pierre Morel, Ortanza Tudor, membrii consiliului CMQ – Nicolae Margineanu, Angela Corcodel, Angela Stratulat, Alexei Rogov, Andrei Carandiuc, Marin Jora. Prezentarea lui Soimaru a trezit multe emotii si sentimente deosebite. El a promis sa revina la Montréal cu a doua editie, in care ii va include si pe romanii din Canada.

Sergiu Musteata,
Montréal, Canada

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *