Astăzi 1 Iunie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 19:53
Abonamente

Moldova 27 Martie 2015, ora 06:20    Din editia print

Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal: Artificii de imagine

Marime Font

În ultima perioadă, presa este inundată de relatări despre „succesele” ce se înregistrează în vederea reglementării problemei transnistrene. Nu neg, comparativ cu precedentul guvern, se observă o activizare în această direcție, dar oare ceea ce se întâmplă poate constitui un motiv pentru concluzii optimiste? 

Drept o mare reușită a fost prezentată întrevederea dintre premierul Chiril Gaburici și liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Iar presa care cântă în struna guvernării s-a străduit atât de mult să trâmbițeze despre acest „succes”, încât Biroul pentru Reintegrare, fiindu-i probabil frică de așteptările prea mari ce puteau să apară în societate și care s-ar fi întors ulterior ca un bumerang împotriva guvernării, a trebuit să vină cu un comunicat în care a precizat care sunt aceste rezultate în realitate. Citez din comunicat: „La capitolul rezultate atinse se înscriu: semnarea Protocolului adițional de prelungire a mecanismului transportului feroviar de mărfuri prin Transnistria; acordul de a da un impuls pozitiv tuturor platformelor de dialog și de conlucrare în procesul reglementării problemei transnistrene; susținerea obiectivului de a organiza pe 20 martie curent întâlnirea comună a reprezentanților politici cu șefii grupurilor sectoriale de lucru pentru consolidarea încrederii; înțelegerea de a finaliza demontarea telefericului dintre Rezina și Râbnița; acordul de a asigura circulația în condiții favorizate a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului în perioada marilor sărbători creștine, cum sunt Paștele și Paștele Blajinilor”. Adică, acestea sunt rezultatele recunoscute oficial ca urmare a întrevederii menționate. Acum, haideți să le analizăm la rece și să vedem cui convin ele. Iar concluzia ce se impune de la sine este că s-a ajuns la unele acorduri care, fie convin Tiraspolului, fie nu schimbă nimic la modul practic pe dimensiunea diferendului transnistrean. Deci, despre ce fel de succese putem vorbi?

Totodată, în același comunicat, Biroul pentru Reintegrare se referă la alte teme abordate, care au fost discutate de Gaburici și Șevciuk, dar nu s-a ajuns la o înțelegere. Este vorba despre necesitatea susținută de Chișinău și Tiraspol de a continua lucrul în cadrul formatului „5+2”; posibilitatea de a deschide circulația pe podul de la Gura Bâcului – Bâcioc; soluționarea problemelor în domeniul telefoniei fixe și al telecomunicațiilor; chestiunile legate de facilitarea activității economice și a comerțului pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, au fost luate în discuție un șir de alte subiecte: utilizarea de către fermierii din raionul Dubăsari a pământurilor lor de după traseul Camenca-Tiraspol, funcționarea școlilor moldovenești cu predare în grafie latină din Transnistria, dificultățile de circulație, incidentele din Zona de Securitate și, în special, accesul angajaților la instituțiile moldovenești aflate în orașul Bender. Din câte se vede, în problemele cu adevărat importante nu s-a înregistrat niciun progres.

Loading...


După întrevederea lui Gaburici cu Șevciuk, a urmat întâlnirea dintre vicepremierul Victor Osipov și așa-zisa ministră de externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, întrunire ce a vizat organizarea activităţii grupurilor de lucru. S-a făcut un schimb de propuneri pentru intensificarea și eficientizarea activităţii grupurilor de lucru. Rămâne însă de văzut care va fi randamentul acestor grupuri în soluționarea unor probleme stringente pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Mai departe e și mai interesant. Și aici mă refer la ședința Comisiei Unificate de Control din 19 martie. De fapt, atitudinea reală a Tiraspolului față de reglementarea problemei transnistrene este perfect reflectată de această ședință, unde a fost discutat subiectul privind libertatea circulaţiei în Zona de Securitate. Cum era de așteptat, delegaţia transnistreană a încercat să se abată de la chestiunea privind blocarea accesului observatorilor militari, care au misiunea de a documenta incidentele din Zona de Securitate. Nu este pentru prima oară când delegaţia transnistreană sfidează deschis poziţiile celorlalte componente ale Comisiei, făcând imposibilă examinarea situaţiei curente din Zona de Securitate și aprobarea unei decizii comune cu privire la circulaţia liberă a cetăţenilor în spațiul respectiv. Negocierile în Comisia Unificată de Control au cam bătut pasul pe loc luni în șir, deoarece delegaţia transnistreană a avut permanent o atitudine neconstructivă, refuzând să discute subiecte ce nu conveneau reprezentanţilor Tiraspolului.

Evenimentele din ultimul timp arată că Chișinăul are o optică greșită față de reglementarea problemei transnistrene și acest lucru ni-l sugerează subtil și partenerii noștri de dezvoltare. În documentul transmis recent premierului Gaburici, aceștia au inclus un capitol întreg privind Transnistria, iar printre obiectivele trasate se numără: recunoașterea publică imediată a faptului că reintegrarea Republicii Moldova este o prioritate naţională; grăbirea de către Chișinău a negocierilor cu Transnistria în ceea ce privește includerea ei în Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător într-un format trilateral (Chișinău-Tiraspol-Bruxelles); rezolvarea problemei dosarelor penale intentate persoanelor din Transnistria care dețin funcții de răspundere etc.

Eu aș completa lista acestor obiective cu cele expuse de nenumărate ori de către Partidul Liberal și anume: modificarea imediată a formatului de negocieri, prin excluderea Tiraspolului din procesul de negocieri și prin acordarea Rusiei a statutului de parte în conflict, dar și prin recunoașterea statutului UE și SUA de mediatori cu drepturi egale; intensificarea demersurilor privind retragerea imediată a trupelor ruse și a armamentului rusesc din stânga Nistrului; înlocuirea așa-zișilor pacificatori ruși cu o misiune de pacificare sub mandat internațional etc.
Doar abordând astfel problema, Chișinăul va putea spera la o soluționare reală a diferendului transnistrean. În rest, asistăm cu toții la unele artificii de imagine și nimic mai mult.

Un articol de: Veaceslav Untilă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 1 Iunie 2020, ora: 19:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 18:45

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 16:22

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

Specialiştii îl numesc „distrugătorul universal“ şi spun că poate distruge ecosistemele în care apare, fiindcă prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat din pădurile din zona de şes sau câmpie din Iaşi.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 16:05

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Lupta cu pierderea kilogramelor este una dintre cele mai dificile sarcini, iar noi căutăm mereu cele mai eficiente sfaturi și modalități de a duce la capăt această luptă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 1 Iunie 2020, ora: 15:38

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

Ești în căutarea sufletului pereche? Astrele au vești bune pentru tine: se apropie luna iunie, o adevărată lună a dragostei și ai liber la iubire. Te poți îndrăgosti chiar de 1 iunie, când copilul din sufletul tău iese la iveală și lumea pare vrăjită. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 15:32

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Cu referire la solicitările de informații referitoare la exceptarea plasării elevilor și studenților din Republica Moldova în autoizolare pentru 14 zile la revenirea în România pentru preluarea lucrurilor personale din cămine, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:20

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

“Nu avem suficiente date pentru a afirma că țigările electronice sunt mai puțin nocive.” Declarația aparține reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care săptămână trecută au organizat o conferință de presă dedicată Zilei Mondiale Fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:10

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia Foto: simbol

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia şi că a venit timpul să ca italienii să nu mai fie "terorizaţi" inutil, afirmaţii care au provocat imediat reacţii din partea autorităţilor şi a altor specialişti, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:02

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Ținutul Secuiesc nu doar că se află pe orbita Ungariei, dar în zonă are loc și o „desuveranizare” a României, crede analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:01

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Doi cunoscuți interpreți din Moldova, Cornelia Ștefăneț și Igor Cuciuc, își vor încerca norocul, în această seară, în noul Joc TV special al Loteriei Naționale, ”Bani la greu”, în care câștigul maxim este de peste 1 000 000 de lei. Toată...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:43

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii calatori, aventurieri şi carturari ai secolului al XVII - lea Născut la 31 mai 1636, dintr-un tată aromân din Peloponez şi o mamă moldoveancă get-beget, Nicolae Milescu Spătaru a avut o carieră politică şi diplomatică...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:37

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

După lungi speculații, campioana României s-a hotărât să pună capăt misterului. Simona Halep a anunțat când se va retrage din tenis. Simona Halep a mărturisit că este nerăbdătoare să se întoarcă în competiții, însă a făcut și o declaratie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 14:27

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Doi campioni la inot din Italia au murit in urma unui accident aviatic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 13:20

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 1 Iunie 2020, ora: 13:15

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai şi, din cauză că nu mai găseşte spaţii de închiriat, compania a decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 20%, informează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 1 Iunie 2020, ora: 13:02

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Un test cu imagini poate să-ți arate dacă suferi sau nu de vreo boală psihică nedescoperită, aflată în stadii incipiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:51

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

Într-un nou video, din timpul audierilor lui Veaceslav Platon, se vede cum acesta explică procurorilor conexiunile financiare dintre băncile prin intermediul căruia ar fi fost realizată frauda bancară de un miliard de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:49

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

Autorităţile din Malta au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce Malta nu a emis până acum niciun comunicat oficial pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:30

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău Foto: Sandu Scodin

Potrivit poliției zona din apropierea Ambasadei a fost izolată, iar la fața locului au fost dislocate polițiști, salvatori și geniști, urmând să cerceteze clădirea, pentru a găsi presupusul explozibil.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 12:23

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Dacă până acum nu s-a mai știut mai nimic desprefostul Prinț Nicolae și soția sa, Alina Binder, astăzi, de 1 iunie,printr-un comunicat postat pe facebook, aflăm vești noi despre cuplul princiar.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)