Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Moldova 12 Iunie 2015, ora 07:58    Din editia print

Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal: O inițiativă cu iz separatist

Marime Font

Decizia Consiliului Municipal Bălţi de a organiza un referendum local, pe data de 1 noiembrie 2015, în privința extinderii autonomiei capitalei de nord a ţării provoacă unele semne de întrebare. 

Or, ea comportă în sine mai multe eventuale pericole ce nu pot fi trecute cu vederea.

În primul rând, această iniţiativă a venit de la consilierii municipali comunişti şi tot de ei a fost votată. Drept pretext pentru apariția deciziei respective l-a constituit „neexecutarea de către autorităţile centrale a Legii 608 din 2012 şi a Hotărârii de Guvern privind măsurile de ameliorare a situaţiei critice din municipiul Bălţi din 2012”. Ceilalţi consilieri nu au susţinut ideea, iar unii dintre ei au spus direct că este una ilegală. Argumente pe marginea subiectului în cauză pot fi aduse mai multe. În special, vom aminti că autorităţile locale nu au dreptul de a decide asupra unor chestiuni atât de importante cum ar fi extinderea autonomiei. Acestea sunt chestiuni care ţin de puterea centrală a Republicii Moldova şi care se reglementează prin legi adoptate de Parlamentul de la Chișinău.


De asemenea, aleşii locali comunişti din Bălţi au ignorat totalmente precedentul existent în acest sens şi anume decizia instanţei de judecată care, în 2012, a anulat hotărârea consilierilor municipali de Bălţi, care intenţionau să desfăşoare un referendum similar.

O altă abatere comisă de comuniştii din Consiliul Municipal Bălţi, este încălcarea flagrantă a propriului Regulament, în cadrul procedurii de adoptare a deciziei privind referendumul preconizat pentru 1 noiembrie. Autorii iniţiativei nici nu au trecut-o măcar prin toate comisiile, aşa cum prevede Regulamentul.

De notat este şi faptul că, consilierii comunişti nu au specificat nici despre ce fel de autonomie este vorba, lăsând un vast spaţiu de interpretări. Mai mult decât atât, nu există nicio garanţie că astfel oamenii nu vor fi manipulaţi şi că, imediat după referendum, dacă acesta va avea loc, voinţa lor nu va fi răstălmăcită şi pusă în slujba anumitor interese sau anumitor forţe.

În plus, întrebarea ce urmează a fi formulată la referendum (Sunteţi de acord cu extinderea atribuţiilor autonomiei locale a municipiului Bălţi în componenţa Republicii Moldova?), nu ţine nicidecum de interesul comunităţii locale, ci de interesul general al ţării. Prin urmare, desfășurarea unui asemenea referendum este contrar legislaţiei în vigoare, căci potrivit articolului 178 al Codului Electoral, un referendum local nu poate fi iniţiat pe probleme de interes naţional sau de competenţa organelor centrale, inclusiv pe probleme privind modificarea subordonării administrativ-teritoriale a localităţilor.

Toate cele invocate mai sus arată cât de multe şi de grave sunt abaterile de ordin juridic admise de consilierii comunişti în intenţia lor de a desfăşura cu orice preţ acest referendum. Dar dincolo de aspectul juridic mai există şi cel politic, care nu e deloc de neglijat, mai ales în actuala conjunctură politică şi geopolitică. Dacă e să admitem că autorii inițiativei s-au condus strict de interese electorale şi că astfel au dorit să-şi fortifice poziţiile în ajunul alegerilor locale din 2015, atunci e o situaţie, dar dacă luăm în calcul ameninţările tot mai reale la adresa unităţii teritoriale a Republicii Moldova, atunci e cu totul altă situaţie.

În context, nu pot trece cu vederea nici informaţiile din zona neoficialului, iar acestea se referă în deosebi la un proiect de preluare a controlului asupra anumitor teritorii de către exponenţi cu viziuni pronunţat proruse şi care ar fi gata în orice moment să participe la scenarii contrare intereselor Republicii Moldova. Tot mai insistent se vorbeşte despre crearea unor centre de putere în sudul şi nordul ţării, care ar veni să întregească tabloul ce face trimitere la centrul de putere neconstituţional din estul ţării. Dacă iniţiativa comuniştilor de desfăşurare a acestui referendum în toamnă se înscrie în scenariul care vizează distanţarea treptată a municipiului Bălţi de restul ţării, atunci ea trebuie taxată ca atare şi contracarată cât nu e târziu.
Ținând cont de cele spuse mai sus, este necesar să se acţioneze pe două direcţii: civică şi politică/administrativă. Pe dimensiunea civică – să nu admitem ca, în urma alegerilor locale din acest an, la putere la Bălţi, Chişinău, Comrat și alte oraşe ale ţării să vină aventurieri politici sau persoane loiale forţelor din exterior, ce nu privesc cu ochi buni stabilitatea şi viitorul european al Republicii Moldova. Sub aspect politic – instituţiile abilitate ale statului trebuie să facă tot posibilul pentru a curma acest referendum ilegal, cu iz provocator de separatism alimentat de forțele ostile cursului european al Republicii Moldova.

În același timp, este foarte important ca şi partidele politice, cu adevărat dedicate intereselor Republicii Moldova, să aibă un comportament adecvat. Adică, să condamne orice abatere de la norma legală în vigoare, orice încercare de tensionare a situaţiei politice, orice mişcare de natură să afecteze caracterul unitar al statului.

Temerile expuse de mine sunt pe deplin întemeiate, căci o vorbă înţeleaptă spune: paza bună trece primejdia rea. Iniţiativa comuniştilor ar putea să fie doar un show electoral, dar, totodată, s-ar putea să avem de a face cu o tentativă de destabilizare a situaţiei în nordul ţării, extrem de periculoasă pentru viitorul Republicii Moldova ca stat suveran, independent şi integru.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)