Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:18
Abonamente

Moldova 5 Iunie 2015, ora 06:52    Din editia print

Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal: Republica Moldova are nevoie de un nou ideal...

Marime Font

 T: Dle Veaceslav Untilă, criza de imagine prin care trece tabăra democratică se aprofundează tot mai mult. În opinia Dvs., cât de periculos este acest lucru pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova? 

V.U.: Să nu generalizăm – criza de imagine se referă la acele partide care au condus ţara în ultimii ani şi care, prin acţiunile lor, au dezamăgit electoratul proeuropean şi au compromis, în mare parte, însăşi ideea integrării europene. Partenerii noștri europeni au fost foarte indulgenți cu partidele ce s-au instalat la guvernare în perioada respectivă. Însă aceste partide nu au știut să valorifice sprijinul generos acordat de structurile europene. Liberalii au atenționat permanent asupra pericolului pe care-l comportă activitatea politicienilor pseudoproeuropeni aflați la guvernare. Partidul Liberal nu a renunțat la promisiunile sale și a promovat constant valorile europene în Republica Moldova. Și dacă opțiunea integrării europene a rămas în continuare o prioritate pentru populația țării, este meritul liberalilor, care au avut grijă să încurajeze speranța oamenilor într-un viitor mai bun, într-un viitor european.

T: Credeți că nereușitele din ultimii ani pot fi puse doar în cârca guvernării?
Atunci când vii la guvernare, îți asumi în mod conștient responsabilitatea pentru destinele celor care ți-au încredințat această guvernare. În privința actualei guvernări, așteptările au fost mari, de aceea și deziluziile sunt mari. Din păcate, la noi lucrurile nu merg la fel de repede ca în Occident. Nu merg nici măcar la fel de repede ca în fostele republici sovietice (balticii au ajuns departe), dar nici atât de repede pe cât merg în România (de la care am putea împrumuta acquis comunitar). În Republica Moldova reformele durează mai mult în condițiile speciale pe care le avem din punct de vedere politic, economic, militar și, nu mai puțin important, social (familii mixte, limba rusă dominantă, lumea obișnuită să trăiască fără granițe reale în fosta URSS…). Diplomații occidentali cunosc prea bine aceste particularități ale Republicii Moldova.


T: Deși există acest specific la care v-aţi referit Dvs., electoratul proeuropean a rămas totuși dezamăgit. Cum vom reuși să restabilim imaginea atractivă a UE pentru cetățenii Republicii Moldova?
V.U.: Este necesar să se conştientizeze că Uniunea Europeană de ieri și de azi a consolidat pacea după al doilea Război Mondial. Democrațiile reale nu pornesc la război una împotriva alteia. Uniunea Europeană nu impune cu de-a sila capacitatea ei politică, economică sau militară. De fapt, noi, politicienii liberali, suntem convinși că este pentru binele celor de azi și pentru binele celor care vor veni în urma noastră ca Republica Moldova să accelereze ritmul reformelor, să recupereze restanțele și să mențină dialogul cu statele membre ale Uniunii Europene. Vrem ca oamenii de aici să se bucure de condiții normale de existență. Nu vrem nimic gratuit, nu cerșim vreun beneficiu. Vrem să ne păstrăm demnitatea de a munci onest, de a avea un salariu decent, de a ne crește și educa copiii în pace, de a contribui la prosperarea țării în care trăim. În Republica Moldova există suficient potențial uman și intelectual, care poate fi convertit într-o forță politică ce ar fi capabilă să scoată țara din impas. Și această forță este Partidul Liberal.

T: Dar pentru asta e nevoie de reforme structurale, care, cu regret, întârzie.
V.U.: Am mai spus-o și cu alte ocazii: în Republica Moldova reformele vor avea sorți de izbândă atunci când interesul național va prevala asupra interesului de clan sau de partid. Cei care s-au perindat la putere până acum, n-au avut curajul sau poate nici competența de a promova reforme autentice, iar societatea nu a găsit încă mecanismul de a-i determina pe reprezentanții puterii să implementeze aceste reforme și să-i oblige să-și asume responsabilitatea pentru eficiența lor. Reformele se fac cu oameni și pentru oameni. Să nu uităm însă că în Republica Moldova o bună parte din populația social activă se află peste hotare. În același timp, există un număr considerabil de oameni născuți și formați într-o perioadă în care Vestul și Estul aveau alte poziții geografice și geopolitice. Numai diferența de mentalitate și dorința de a face bine ne-a schimbat pe unii la începutul anilor `90. Am luptat atunci pentru un ideal (de independență).

Acum, Republica Moldova are nevoie de un nou ideal şi noi vrem ca acesta să fie discutat cu partenerii europeni. Populația Republicii Moldova merită un viitor european, chiar dacă unii reprezentanți ai clasei politice nu au fost în stare să se ridice la înălțimea aspirațiilor ei. Iar pentru ca aceste aspirații să devină realitate, noi avem nevoie mai mult ca oricând de sprijinul instituțiilor europene. În momentele de grea cumpănă, populația Republicii Moldova nu poate fi abandonată, nu poate fi lăsată pe mana celor din blocul roșu (Dodon, Usatîi și ceilalți). Ar fi o greșeală enormă, care ulterior va fi greu de reparat. Căci alternativa integrării europene este nefastă. Fie țara va fi aruncată în haos, ceea ce înseamnă să ajungem la o criză totală, fie va fi absorbită de Uniunea Eurasiatică, ceea ce înseamnă o altă formulă de a accepta dominația Moscovei.

T: Aţi vorbit în termeni destul de duri despre calitatea clasei politice proeuropene. Care sunt șansele ei de regenerare?
V.U.: Clasa politică proeuropeană de la Chișinău are nevoie de o resetare. Iar pentru aceasta ar trebui ca în Republica Moldova să se aplice standardele înalte de integritate, așa cum vedem că se aplică în cadrul Uniunii Europene. Procedura va fi drastică și mulți dintre așa-zișii politicieni cu viziuni proeuropene vor pica testul, dar opțiunea proeuropeană cu siguranță nu va rămâne fără exponenți. În locul lor o să vină oameni de probitate morală, care până acum au ezitat să se implice în politică, anume din motivul că la noi politica este considerată o activitate „murdară”. Totodată, se va deschide o perspectivă clară pentru tinerii care vor să facă politică și care din start vor fi puși în situația să se conformeze standardelor respective.

Politicienii care își declară public aspirațiile proeuropene sunt pur și simplu obligați să respecte regulile pe care le impune Uniunea Europeană la toate capitolele, și în primul rând la cel de integritate. În caz contrar, ei nu au ce căuta în politică. Căci cetățeanul va ști să pună nota cuvenită, atât cât merită un politician, un partid sau o alianță politică. Cu alte cuvinte, situația se va ameliora numai atunci când nu vom mai tolera corupția la „ai noștri” și o vom condamna vehement la oponenții taberei democratice. Criteriile de integritate și de justiție ale Uniunii Europene urmează să funcționeze și în Republica Moldova. Este valabil atât pentru actorii politici, cât și pentru instituțiile statului. Atunci justiția nu va mai avea culoare politică și nu va mai fi îndreptată împotriva anumitor partide şi politicieni, cu scopul de a-i compromite şi de a deturna Republica Moldova de pe calea integrării europene.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

În urma autosesizării privitor la materialul apărut în sursele mass-media despre comercializarea resurselor piscicole incluse în Cartea Roşie a R Moldova, în temeiul art.440 alin.(3), Cod contravențional al R Moldova, la 21.01.2020 Inspecția pentru Protecția Mediului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:51

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

Cinci elevi de la Colegiu Tehnologic din Capitală, au fost aduşi noaptea trecută la Institutul Mamei şi a Copilului, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de vopsea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:44

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

 Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri pe Ekaterini Sakellaropoulou în funcţia de preşedinte al Greciei, prima femeie care ocupă acest post în istoria ţării, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

În dimineața zilei de 22 ianuarie un incendiu a izbucnit într-un bloc locativ cu cinci nivele de pe strada Sarmezegetuza 1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 06:16. Potrivit datelor înregistrate, un apartament cu 2 camere de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Yardsale "Ticket to love"

Yardsale "Ticket to love"

Reușiți să prindeți TICKET TO LOVE și să călătoriți cu locomotiva care vă duce spre dragoste! Pe data de 9 februarie, de pe peronul Gării Feroviare pornește locomotiva iubirii YARDSALE care ține drumul spre primăvară! În timp ce trenul așteaptă la peron, împreuna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:37

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Moldoga Gaz a publicat pe site-ul său prețul gazelor naturale procurate pentru perioada 2015 - 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 10:32

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

Sefa Directiei generale educatie, tineret si sport, Rodica Gutu si-a depus demisia, iar ieri Ion Ceban i-a semnat cererea de plecare din functie, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Ianuarie 2020, ora: 10:29

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:11

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

Situația privind arestarea șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este calificată de unele surse media din Vest drept „răfuială” a președintelui socialist Igor Dodon. Și asta pentru că liderul informal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aflat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:43

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

Soțul său este regizorul Jon Peters, cel care a produs filmele ”Superman”, „Flashdance” şi „A Star Is Born”. Pamela Anderson, în vârstă de 52 de ani, și-a unit destinul cu Jon Peters, în vârstă de 74 de ani, în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, spune că este sătul să primească lecții de la liderii europeni privind relațiile strânse pe care le are cu Rusia și China, insistând că Belgradul rămâne fidel dorinței de aderare la Uniunea Europeană, în ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:33

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Ion Chicu va prezida astăzi, 22 ianuarie, începând cu ora 15.00, şedinţa Cabinetului de miniştri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:31

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

În orașul italian Bisaccia, 90 de clădiri istorice au fost scoase la vânzare. Prețul fiecăreia dintre acestea este de numai 1 €, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:23

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În perioada 20 – 27 ianuarie 2020, în Republica Moldova se derulează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin. Cancerul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:57

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Stăpânii guvernului de la Chișinău, cât și a administrației separatiste de la Tiraspol se află la Moscova și de aceea nu trebuie să ne mire faptul că autoritățile moldovenești au cedat rușinos în războiul plăcuțelor de înmatriculare, Dodon umilindu-se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

O pisică din Rusia, despre care proprietarul spune că ar avea puteri vindecătoare, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 20 de milioane de ruble, adică 320.000 de dolari. „Pisica mi-a spus într-un vis să o vând și să folosesc banii pentru o cauză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:31

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, a acceptat invitația omologului său român, Klaus Iohannis, de a efectua o vizită în România în 2020, potrivit Administrației Prezidențiale.  „Președintele României a evidențiat relațiile excelente cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

Ruta de troleibuz nr. 34 „Chișinău - Trușeni” a fost suplinită cu un nou troleibuz de ultimă generație care deja circulă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

O celulă descoperită de cercetătorii de la Universitatea Cardiff în sistemul nostru imunitar ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului. Chiar dacă va avea succes, tratamentul este greu accesibil și foarte costisitor, avertizează medicul Silvia Coman, ea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:09

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Partidul Democrat nu mai huzurește ca pe vremuri, în schimb privește în jur cu siguranță. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 a declarat că deși au fost supuși mai multor presiuni în...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Apple pregăteşte un model de iPhone mai ieftin decât toate cele pe care le are în prezent în portofoliu, acesta urmând să intre pe piaţă la începutul primăverii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:03

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

O tânără de 34 de ani s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10 al blocului în care locuia. Totul s-a întâmplat în prima jumătate a zilei de 21 ianuarie, pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei. Informația a fost confirmată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Potrivit deputatului PD Alexandru Jizdan, candidatul Partidului Democrat la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești ar putea fi Ion Mereuță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:57

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

Doliu la Orhei. Băiatul de 12 ani, ucis cu sânge rece de un alt minor, este petrecut astăzi pe ultimul drum. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost adus în fața școlii unde a învățat. Acolo, pentru el a răsunat ultimul clopoțel. Tragedia s-a produs...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:56

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Politologul Dionis Cenușă afirmă că lidera PAS, Maia Sandu, scoate în evidență că nu exista comunicare suficientă cu cei de la Platforma DA, de aceea, pentru circumscripția din Hâncești fiecare forță politică vine cu propriul candidat. Astfel, într-o postare pe o...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)