Astăzi 30 Mai 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 29 Mai 2020
Abonamente

Moldova 27 Noiembrie 2015, ora 09:00

Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al PL: „Republica Bugeac” – un nou proiect separatist

Marime Font

În timp ce în plan extern, toată lumea stă cu ochii pe atacurile teroriste şi pe criza migranţilor, care a afectat grav Uniunea Europeană, iar în plan intern suntem preocupaţi de identificarea soluţiilor pentru criza politică ce se agravează, se pare că cineva pregăteşte terenul pentru a instala o bombă la temelia Republicii Moldova şi a Ucrainei. Și aici mă refer la informaţiile ce apar tot mai des în presă, despre unii activişti care pun la cale crearea aşa-numitei republici Bugeac. 

Această construcție ipotetică ar urma să cuprindă localităţi din regiunea găgăuză a Republicii Moldova, dar şi localităţi din Ucraina. Iar cei care se „ocupă” de proiectul respectiv, se pare că au deja experienţă în domeniul separatismului. Or, unii dintre cei reţinuţi de organele abilitate au fost recunoscuţi şi ca activişti implicaţi în evenimentele cu caracter armat din estul Ucrainei, unde peste noapte au apărut două republici separatiste.
Dar haideți să ne lămurim ce e cu aşa-zisa republică Bugeac, pe care cineva intenţionează să o întemeieze. Pentru a clarifica acest aspect, este suficient să ne amintim că în ultimele luni au avut loc un şir de evenimente, care s-ar putea să aibă legătură cu proiectul în cauză. În context, presa a scris despre unele reuniuni ale aşa-numitei rade supreme a Basarabiei, care s-au desfășurat la Odesa, sau despre unele proteste, ce ar fi avut loc la Kiev şi în cadrul cărora s-a cerut legalizarea acestei rade. Se spune că la respectivele proteste au participat şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Din păcate, nu s-a auzit ca organele de resort de la Chişinău să facă front comun cu cele de la Kiev, pentru a se asigura că nu vor avea în viitor surprize neplăcute, gen apariţia unor organizaţii sau pseudo-state, ce ar atenta la integritatea Republicii Moldova şi a Ucrainei. În opinia mea, o asemenea relaxare nu are nicio scuză, pornindu-se de la dificultățile cu care se confruntă Moldova şi Ucraina şi care ne determină să canalizăm eforturile și atenţia în altă direcţie. Da, greutăți sunt şi, posibil, vor mai fi şi în continuare, și nu întâmplător aceste manifestări cu iz separatist au fost declanșate anume acum, când criza internă din Republica Moldova se adâncește de la o zi la alta.

Drept confirmare, recent a fost reținut la Aeroportul Internațional Chișinău un cetățean rus, bănuit de organizarea unei mișcări separatiste și care avea misiunea de a pregăti opinia publică din zona de sud a țării în privința formării republicii Bugeac. Evident, angajații Serviciului de Informații și Securitate de comun cu Procuratura Generală vor întreprinde neîntârziat acțiuni de identificare și a altor persoane, care au fost racolate special pentru promovarea la nivel local a unor tendințe secesioniste.

Loading...


Pesemne, miza celor ce stau în spatele acestui proiect este că europenii şi americanii au de soluționat acum alte chestiuni stringente (Statul Islamic, situaţia din Siria, criza migranţilor etc.) şi nu prea le arde de un pericol ce capătă proporţii şi care planează asupra Moldovei şi Ucrainei. În plus, Ucraina are suficiente probleme la Doneţk, Lugansk, în Crimeea pentru ca să-şi mai bată capul şi cu republica Bugeac. Cât privește Republica Moldova, instituţiile responsabile ale statului şi în condiţii de stabilitate politică nu tot timpul reacţionează prompt la pericolele ce apar, fără a mai vorbi deja de situaţia de instabilitate şi incertitudine politică majoră ce ne macină de ceva timp. Prin urmare, dacă cineva are intenţii serioase pentru a crea o nouă republică pe actualul teritoriu al Ucrainei şi al Moldovei, un moment mai potrivit nici că se putea găsi.

Dacă e să judecăm la rece, vom constata că există un interes real al anumitor forţe din exterior ca acest proiect să fie realizat. O eventuală nouă republică separatistă ar constitui o frână suplimentară, o garanţie în plus că Republica Moldova, dar şi Ucraina, nu vor reuși să-și continue nestingherite calea de integrare europeană. Transnistria de mult nu mai reprezintă un obstacol în acest sens, fapt ce a fost nu o dată menţionat de factorii de decizie. Da, teritoriul din stânga Nistrului, controlat de separatiştii de la Tiraspol, este un impediment pe care Republica Moldova încă nu l-a depășit, dar nu e de natură să oprească integrarea europeană a ţării. Din contra, tocmai se pune accentul pe ideea că integrarea europeană ar putea face malul drept al Nistrului mai atractiv pentru cei de pe malul stâng, iar asta ulterior ar favoriza reintegrarea ţării. Probabil, acei care umblă acum cu diferite planuri subversive privind înființarea unei noi republici separatiste înţeleg acest lucru şi e de presupus că unul din scopurile lor este anume să împiedice apropierea Moldovei şi a Ucrainei de Uniunea Europeană.

De asemenea, nu este exclus că aşa-numita republică Bugeac va veni să substituie într-un fel proiectul Novorusia, care prevedea instituirea unui nou stat ce ar cuprinde teritorii ale Republicii Moldova şi ale Ucrainei. Însă proiectul Novorusia, cel puțin la nivel de intenție, era mult mai amplu şi se referea inclusiv la alte zone separatiste (gen Transnistria), care urmau a fi reunite într-un tot întreg. Se vede că ceva nu a mers conform planului cu Novorusia şi acum se încearcă atingerea scopurilor propuse (măcar parţial) prin aşa-numita republică Bugeac.

În concluzie, consider că, indiferent de situaţia care este în Republica Moldova, în Ucraina, dar şi în lume, în genere, nu trebuie să tratăm cu superficialitate potenţialul risc pe care-l reprezintă aşa-zisa republică Bugeac. Urmează să monitorizăm cu stricteţe toate aspectele ce ţin de acest domeniu şi să avem o comunicare eficientă pe dimensiunea respectivă cu Ucraina, cât şi cu partenerii noştri occidentali, pentru a preveni apariția unui nou focar separatist, care ne va crea mari probleme la capitolul suveranitate şi integritate.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 12:19

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

Noi, cercetători ai Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 11:09

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

Românii care pleacă în vacanţă în Grecia sau în Bulgaria trebuie să stea în izolare 14 zile, la revenirea în ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 10:13

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Președintele Partidului Democrat Pavel Filip susține că procuratura trebuie să investigheze cazul transmiterii sacoșei cu bani de către Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon, din video-ul publicat săptămâna trecută de deputatul Iurie Reniță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 09:50

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Pe 15 mai 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca toate grădinițile din țară să rămână închise până pe 30 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 09:42

Alexandru Cozer despre opoziție: Extrem de slabă, incapabilă și fricoasă / Ce scria în urmă cu doar 2 săptămâni

Alexandru Cozer despre opoziție: Extrem de slabă, incapabilă și fricoasă / Ce scria în urmă cu doar 2 săptămâni

Jurnalistul Alexandru Cozer scrie într-un editorial pe Cotidianul.md că opoziția se „teme să sancționeze un guvern neprofesionist”

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 29 Mai 2020, ora: 09:36

Descoperirea istorică făcută de arheologi. Comoara găsită chiar sub o vie i-a uluit / FOTO

Descoperirea istorică făcută de arheologi. Comoara găsită chiar sub o vie i-a uluit / FOTO

Arheologii italieni au făcut o descoperire magistrală sub o vie dintr-o localitate aflată la nord de Verona. Anunțul vine într-un moment în care spațiile culturale ale țării revin încet la viață după cea mai grea perioadă a existenței sale.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 09:34

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

Trei mari proiecte rutiere sunt în curs de proiectare sau planificate a fi scoase la licitație pentru a lega Moldova de Transilvania și Muntenia: Autostrada „Unirii” A8, Autostrada Moldovei A7 și autostrada A13 de la Brașov la Bacău. Primarii orașelor din regiune s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 09:28

Chicu nu vrea „imixtiune directă de pe extern în treburile R. Moldova” / Banii primiți de Dodon de la Gazprom pentru PSRM nu-l deranjează

Chicu nu vrea „imixtiune directă de pe extern în treburile R. Moldova” / Banii primiți de Dodon de la Gazprom pentru PSRM nu-l deranjează Foto: Miller și Chicu

Premierul Ion Chicu anunță că este împotriva Legii cu privire la organizațiile necomerciale pentru că asta implică „imixtiuni din extern”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)