Politică

Veaceslav Untilă: Despre atragerea liberalilor la guvernare

Chiar de la început, vom menționa că nici PLDM și nici PD nu-și doresc și nici nu și-au dorit vreodată atragerea PL la guvernare. Ei încă n-au uitat de Alianța pentru Integrare Europeană I și II, în cadrul cărora Partidul Liberal și-a asumat rolul de străjer, dându-le de fiecare dată peste mâini liberal-democraților și democraților, atunci când aceștia s-au dedat abuzurilor și devierilor de la normalitate și legalitate. Anume din această cauză PL a fost „scindat” artificial în primăvara anului 2013 și scos de la guvernare în cel mai grosolan mod posibil. Ce s-a întâmplat în perioada de tristă faimă a guvernării PLDM și PD împreună cu liberalii reformatori cred că nu mai este cazul să vă amintesc. E suficient să invoc doar exemplul Băncii de Economii și a Aeroportului și atunci totul devine clar.

Din aceleași motive nu s-a dorit ca Partidul Liberal să se regăsească la guvernare și după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Contrar voinței exprimate de alegători în cadrul acelui scrutin, contrar logicii și necesităților reale ale Republicii Moldova, PLDM și PD au optat pentru o coaliție cu comuniștii, deși nu recunosc existența acesteia oficial. Probabil, cu comuniștii le va fi mult mai ușor să-și realizeze planurile meschine, așa cum putem să judecăm după unele informații ce se vehiculează în privința Căii Ferate a Moldovei, Moldtelecom, Tutun CTC, întreprinderilor din sistemul termo-energetic etc. Cu liberalii evident că asemenea planuri nu aveau cum să ajungă la îndeplinire.
De ce în aceste condiții se insistă cu atâta înverșunare că PL va reveni în scurt timp la guvernare alături de PLDM și PD? Calculul celor care fac astfel de speculații este simplu: ei hrănesc cu iluzii societatea din Republica Moldova, le creează așteptări false cetățenilor ce-și doresc o majoritate proeuropeană, dar și partenerilor de dezvoltare. Atâta timp cât va rămâne vie speranța că PL poate accede din nou la putere, oamenii vor mai acorda o șansă celor care reprezintă astăzi guvernarea și nu se vor grăbi să participe la acțiuni cu caracter mai radical, cum ar fi protestele de masă. Ca să nu mai spun că astfel de ipoteze, vehiculate cu insistență, îi fac pe unii să uite de posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate. Desigur, Moldova nu are nevoie de astfel de alegeri, dar modul de a aprecia impactul acestor alegeri de către putere diferă foarte mult de raționamentul de care se conduc liberalii și societatea în general. Noi, liberalii, nu ne dorim alegeri anticipate, deoarece suntem conștienți că ele ar deveni o adevărată catastrofă pentru Republica Moldova, iar cei de la putere se tem de un eventual scrutin, pentru că asta ar însemna să fie înlăturați de la treucă, de la resursele administrative, de la sursa lor de îmbogățire permanentă.

Dar să revenim la șmecheriile celor care spun că liberalii ar putea accepta în curând să participe la guvernare. Sigur, scenariul respectiv are dreptul la viață, însă, dacă se dorește cu adevărat o asemenea configurație politică, ea urmează a fi implementată cât nu e prea târziu, cât încă nu s-au întreprins acțiuni ce ar face imposibilă orice formulă de dialog dintre liberali, pe de o parte, și liberal-democrați și democrați, pe de altă parte. Pentru asta e nevoie ca ei să se dezică public de comuniști, să recunoască, la fel public, că au greșit atunci când au acordat preferință acestora, să demită guvernul pe care l-au instalat împreună cu comuniștii, să anuleze acele decizii abuzive adoptate ca urmare a parteneriatului lor cu PCRM, să înceteze campania de dezinformare a societății și defăimare a PL, precum că anume liberalii ar fi vinovați de eșecul înregistrat în crearea unei majorități pro-europene și să se așeze la masa de discuții, pornind de la premiza că Partidul Liberal este un partener egal în drepturi și trebuie tratat ca atare.

Mă îndoiesc, totuși, că cei din PLDM și PD ar putea face un asemenea pas, căci miza lor e alta și am explicat acest lucru mai sus. Pesemne, ei admit undeva ideea că liberalii vor fi atrași la guvernare, însă numai după ce actualii guvernanți își vor realiza planurile diabolice pe care le au. Atunci, după noi abuzuri și jafuri de răsunet, când vor constata că scopurile pentru care a fost învestit așa-zisul guvern minoritar, susținut de comuniști, au fost atinse, ei vor invita PL la guvernare. Și nu pentru că tare și-ar dori o alianță cu liberalii, ci pentru a șterge urmele, pentru a acoperi abuzurile la care s-au dedat. Atragerea Partidului Liberal la guvernare ar scădea din tensiunea din societate, ar fi o garanție pentru ei că spiritele se vor calma și vor scăpa nepedepsiți pentru tot ceea ce au făcut.

Numai că ei greșesc amarnic, crezând că liberalii, dar și electoratul conștient din Republica Moldova, se vor lăsa prostiți de așa trucuri ieftine. De aceea, îndemnul nostru pentru ei este să se lase de manipulări, să renunțe la planurile lor ascunse și, dacă într-adevăr își doresc un stat european, democratic, prosper în Republica Moldova, să-și revadă imediat comportamentul și poziționarea politică. Iar dacă nu pot sau nu vor să facă acest lucru, să nu mai buimăcească lumea cu tertipurile lor perfide, căci oamenii și-au dat deja seama ce hram poartă actuala guvernare. Guvernanții să-și vadă de trebușoarele lor murdare, iar noi, liberalii, susținuți de cetățenii Republicii Moldova, vom ști să-i scoatem la apă curată și vom avea grijă ca să răspundă pentru faptele lor.

Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *