Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Moldova 12 Februarie 2016, ora 07:11    Din editia print

Veaceslav Untilă: Mesaje de susținere

Marime Font

În fiecare zi, de peste hotare ne vin o mulțime de mesaje – pe căi oficiale, prin intermediul presei, prin rețele de socializare. 

Deși mesajele sunt consistente, abundă în argumente și aprecieri, se pare că esența lor nu ajunge la toți cetățenii Republicii Moldova. Dar ar trebui – pentru că e vorba de soarta țării, de viitorul fiecăruia dintre noi.

Chiar în aceste zile citeam un articol apărut în presa franceză, care ne avertiza că Republica Moldova poate deveni acel focar ce va declanșa un nou război în Europa. În articol se făcea trimitere directă la protestele ce au loc la Chișinău, la planurile de expansiune ale Rusiei, la implicarea Moscovei în conflictele armate de pe teritoriul Ucrainei și Georgiei.Respectivul material a venit parcă să dea o justificare acțiunilor mai multor oficiali europeni (cancelarul federal, Angela Merkel, premierul bulgar, Boiko Borisov, președintele României, Klaus Iohannis, premierul român, Dacian Cioloș, premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk și alții), care au salutat învestirea noului Guvern, au transmis mesaje de felicitare și încurajare la Chișinău, spre nemulțumirea (necamuflată) a unora, care au încercat să denatureze sensul lor și să demonstreze că e vorba doar de o formalitate. Nu neg, au fost și mesaje cu un caracter formal (cum ar fi, cel al premierului rus, Dmitri Medvedev), însă în lumina altor mesaje, declarații și acțiuni, putem presupune că cele ale europenilor sunt din cu totul altă categorie. De exemplu, în mesajele europenilor se vede o dorință sinceră de a ne susține și în continuare în procesul de integrare europeană, dar și de promovare a reformelor democratice. Mai mult decât atât, în aceste mesaje este sesizată o preocupare clară în raport cu asigurarea stabilității politice în Republica Moldova. Cancelariile occidentale fac apel la calm și încurajează un dialog transparent dintre autorități și protestatari, pentru a evita extinderea conflictului și pentru a găsi împreună o soluție de ieșire din criza profundă în care ne aflăm de ceva timp.

La același capitol, ar fi de menționat în special poziția României care, contrar așteptărilor unor oponenți ai guvernării, a decis acordarea unii consistent ajutor Republicii Moldova. Da, este adevărat că s-au înaintat niște condiții în baza cărora s-ar aloca acești bani, dar respectivele condiții se regăsesc în obiective anunțate de noul Guvern, adică, și în această privință constatăm o unitate de poziții și o deschidere pentru dezvoltarea unor proiecte de cooperare bilaterală.

Nu în ultimul rând, aș vrea să menționez acele mesaje care vin constant de la București și care vorbesc despre o desolidarizare de forțele politice de la Chișinău, care se declarau proeuropene, democratice, dar ulterior au făcut front comun cu cei care promovează deschis interesele Rusiei în Republica Moldova. Aici am în vedere partidul condus de Andrei Năstase, care s-a dezis public de ideea de integrare europeană (mai concret, Andrei Năstase a spus că, dacă partidul său vine la guvernare, în acest sens va fi instituit un moratoriu) în favoarea colaborării cu partidele lui Renato Usatîi și Igor Dodon. Aceasta a fost ultima dovadă și pentru europeni, dar și pentru cea mai mare parte a cetățenilor Republicii Moldova că miza opoziției nu este, cum spun ei, „înlăturarea regimului de la putere”, urmând ca acesta să fie înlocuit cu altul mai bun, mai orientat spre interesele cetățeniilor, ci deturnarea cursului politicii externe a Republicii Moldova. Europenii își dau seama că situația în orice moment ar putea să degradeze și încearcă să ne prevină pe toate căile, că ni se pregătește rolul de poligon pentru testarea unor noi tehnologii geopolitice. Iar asta înseamnă război, așa cum au scris jurnaliștii francezi, pe care i-am pomenit mai sus.

La drept vorbind, europenii, chiar dacă au motive de îngrijorare, nu ar trebui să fie mai îngrijorați decât noi, cetățenii Republicii Moldova. În mod paradoxal, totul este exact invers – noi nu suntem conștienți de primejdia ce ar putea să se abată asupra noastră, iar atunci când ni se spune ce ne așteaptă, ne facem că nu înțelegem. Să fie de vină efectul amplelor campanii de spălare în masă a creierului, la care au fost supuși moldovenii pe parcursul mai multor ani de zile? Să fie de vină proverbiala indiferență a moldovenilor? Să fie de vină lipsa totală de interes față de propria viață, față de prezentul și viitorul țării? Nu știu ce e la mijloc, dar oamenii care protestează în piață riscă să nimerească în cele din urmă în capcana unor promisiuni false.

Am venit cu aceste reflecții acum, când situația din Republica Moldova rămâne a fi destul de tensionată și există pericolul să explodeze din nou. Mă refer la declarațiile celor trei lideri de partide (Năstase, Usatîi, Dodon), care au anunțat noi proteste de amploare. Judecând după aluziile unora dintre ei, aceste proteste presupun și acțiuni de natură violentă. Prin urmare, ei știu foarte bine pentru ce scot oamenii în stradă și cum îi vor folosi. Cu siguranță, ei nu se gândesc și nu le pasă de cetățenii care-și doresc să trăiască într-un stat civilizat și prosper, în pace și bună înțelegere.

 Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul