Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 17 August 2019
Abonamente

Politică 13 Noiembrie 2012, ora 15:13

Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: O perspectivă reală

Marime Font

Datele problemei în dosarul transnistrean s-au schimbat radical în ultimele săptămâni şi acest lucru nu-l vede doar cel ce nu doreşte să-l vadă. 

Iar atunci când vorbesc de schimbări, am în vedere, în primul rând, poziţia Moscovei şi a Tiraspolului. Astfel, atât reprezentanţii regimului de la Tiraspol, cât şi cei ai Moscovei se întrec în ultima perioadă în declaraţii şi acţiuni care mai de care mai provocatoare. Voi invoca numai câteva exemple: Tiraspolul îşi elaborează propria „concepţie a politicii externe” în care insistă să se regăsească rezultatele aşa-zisului referendum din stânga Nistrului din 2006 (despre recunoaşterea independenţei Transnistriei); Tiraspolul introduce taxe pentru mărfurile moldoveneşti; Tiraspolul cere Rusiei menţinerea soldaţilor ruşi în stânga Nistrului; Tiraspolul anunţă că-şi alege drept cale de viitor integrarea în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan; Rusia declară că acceptă Transnistria în respectiva Uniune; Rusia afirmă că, în anumite condiţii, este gata să recunoască independenţa Transnistriei; Rusia ia neautorizat echipamente militare din depozitele de la Colbasna şi le introduce în dotarea soldaţilor săi din Transnistria; Rusia aduce, fără a pune la curent Chişinăul, automobile pentru militarii săi din stânga Nistrului etc. Aceste exemple arată că ceva s-a schimbat în „sectorul de est” şi această schimbare nu este în favoarea R. Moldova.

În una din expunerile mele publice anterioare, menţionam că atitudinea Rusiei faţă de Moldova s-a schimbat odată cu apariţia unei perspective europene clare pentru ţara noastră. A fost suficient ca preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso să declare că R. Moldova şi Uniunea Europeană vor finaliza negocierile pe marginea Acordului de Asociere în 2013, că imediat în R. Moldova s-au înviorat forţele pro-Est şi au declanşat o campanie masivă în favoarea Uniunii Vamale şi a Comunităţii Euroasiatice. A fost suficient ca Bruxellesul să ne dea de înţeles că, din 2014, vom circula fără vize în Europa, iar agenţii economici vor beneficia de un Acord de comerţ liber că imediat au demarat întregi campanii media despre beneficiile pe care le vor găsi agenţii economici în zona de est şi în cea asiatică, dar şi despre salariile „enorme” pe care le vor primi cetăţenii noştri. A fost suficient ca UE să stabilească o modalitate sigură de interconectare a Moldovei la reţelele energetice europene, că imediat a început o presiune fără precedent asupra Moldovei din partea concernului rus „Gazprom”. A fost suficient ca Uniunea Europeană, în special Germania, să se manifeste pe filiera transnistreană, că imediat a apărut situaţia pe care am descris-o mai sus. Iar verdictul Curţii Europene a Drepturilor Omului în dosarul şcolilor cu predare în limba română din Transnistria a isterizat şi mai mult Tiraspolul şi Moscova.
Situaţia creată ne duce la gândul că R. Moldova, având aliaţi atât de puternici ca UE, CE, OSCE şi SUA, trebuie să mişte tare „pe segmentul transnistrean”. Acum, noi suntem într-o situaţie comparabilă, în linii mari, cu cea din 2003, când CEDO s-a pronunţat în dosarul grupului Ilaşcu. Atunci, Rusia a fost recunoscută deschis ca ţară care a stat la originile conflictului transnistrean şi care a susţinut apariţia şi consolidarea regimului separatist din stânga Nistrului. Fiind condusă la acea etapă de comunişti, R. Moldova a ratat şansa istorică pe care i-a oferit-o Europa şi anume de a cere să se pună corect accentele în dosarul transnistrean. Adică, Rusia urmează să fie recunoscută parte în conflict, iar toate negocierile să fie purtate cu Moscova, nu cu Tiraspolul, care nu este subiect al dreptului internaţional şi nu-şi poate asuma nicio responsabilitate pentru nerespectarea înţelegerilor la care se ajunge. La o distanţă de nouă ani, CEDO ne-a oferit din nou această şansă, iar Moscova şi Tiraspolul, prin comportamentul lor sfidător, dau un motiv în plus Chişinăului să pună problema mai hotărât şi mai direct.


E de remarcat că responsabilii de la Guvern au avut până acum un comportament destul de prudent şi, într-un fel, această prudenţă poate fi înţeleasă. Probabil, nu s-a dorit să fie distrus acel fragil echilibru care s-a creat în ultimul an, odată cu reluarea negocierilor oficiale în formatul „5+2”. S-a mizat pe aşa-numita politică a paşilor mici, care a dat unele rezultate. Însă, în condiţiile în care bunul mers al procesului de negocieri este perturbat de acţiuni unilaterale, de declaraţii hazardate şi de afişarea unei poziţii vădit ostile faţă de identificarea unor soluţii pentru diferendul transnistrean în parametrii existenţi, e cazul ca şi Chişinăul să radicalizeze mesajul său. Fără îndoială, o atitudine tranşantă din partea autorităţilor moldoveneşti ar fi în măsură să tempereze pornirile celor de la Tiraspol şi Moscova. Mai mult decât atât, aceasta s-ar putea dovedi a fi prima piatră pusă la temelia unei noi abordări a subiectului transnistrean. Şi nu trebuie să ne sperie faptul că schimbarea de macaz ar conduce la modificarea formatului de negocieri. Sunt sigur că Ucraina şi partenerii noştri occidentali vor aprecia la justa valoare perspectiva ce se va deschide atunci, când datele problemei în dosarul transnistrean vor fi altele. O asemenea perspectivă este reală, dacă ţinem cont de schimbările ce s-au produs recent în regiunea transnistreană.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 07:18

  13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 06:42

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 13:28

Ministrul Transporturilor din România anunță că Autostrada Unirii va fi declarată obiectiv strategic de importanţă naţională

Ministrul Transporturilor din România anunță că Autostrada Unirii va fi declarată obiectiv strategic de importanţă naţională

​Autostrada Marii Uniri, care face legătura între Târgu Mureş şi Iaşi, va fi declarată obiectiv de importanţă naţională, a anunţat vineri ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, citat de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 13:18

Curtea Constituțională, în componență deplină. Candidații desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus jurământul

Curtea Constituțională, în componență deplină. Candidații desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus jurământul

Curtea Constituțională are componență deplină. Cei șase candidați desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus astăzi în plenul Parlamentului jurământul de investire, în fața președintelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 11:46

Cornelia Cozonac: Planul de intimidare a celor de la “Accente” a fost plămădit la Preşedinţie, la cererea lui Vladimir Ţurcanu

Cornelia Cozonac: Planul de intimidare a celor de la “Accente” a fost plămădit la Preşedinţie, la cererea lui Vladimir Ţurcanu

Despre Vladimir Ţurcanu, actualul ambasadorul al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi ex-ministru de interne, cei care îl cunosc bine spun că este un om foarte deştept, destul de abil, şi …carierist până în măduva oaselor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 11:38

CINE ESTE socialistul Vladimir Țurcan: salariu de bugetar, viață de lux și donații generoase la partid

CINE ESTE socialistul Vladimir Țurcan: salariu de bugetar, viață de lux și donații generoase la partid

Vladimir Țurcan, unul dintre cei mai longevivi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, este numărul 20 pe lista socialiştilor pe circumscripţia naţională. Ţurcanu candidează şi pe circumscripția uninominală nr.8, Cantemir. El are la activ cinci mandate de deputat, cu o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:55

Modificările privind reglementarea și accizarea produselor din tutun au fost publicate în Monitorul Oficial

Modificările privind reglementarea și accizarea produselor din tutun au fost publicate în Monitorul Oficial

Proiectul de lege ce stabilește reglementarea și accizarea produselor din tutun încălzit și a țigărilor obișnuite în mod egal a fost promulgat de președintele țării și publicat vineri, 16 august, în Monitorul Oficial. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:52

Norvegienii au detectat iod radioactiv la graniţa cu Rusia

Norvegienii au detectat iod radioactiv la graniţa cu Rusia

Autoritatea norvegiană responsabilă cu securitatea nucleară analizează mai multe mostre de iod radioactiv, detectate în apropierea graniţei cu Rusia, la câteva zile după incidentul nuclear din regiunea rusă Arhanghelsk, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:44

BREAKING NEWS / Răsturnare de situație la CCM: Dodon îl retrage pe Pulbere și îl propune pe deputatul socialist Vladmir Țurcan

BREAKING NEWS / Răsturnare de situație la CCM: Dodon îl retrage pe Pulbere și îl propune pe deputatul socialist Vladmir Țurcan

PPDA-ul lui Năstase ar fi acceptat ca Dumitru Pulbere să fie judecător la CC, dar PAS-ul Maiei Sandu s-a opus și socialiștii au fost astfel forțați să vină cu o altă candidatură.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:13

Vlad Țurcanu: Pielea rea și răpănoasă

Vlad Țurcanu: Pielea rea și răpănoasă

 Propunerea lui Igor Dodon privind instituirea în Republica Moldova a unui moratoriu pe teme geopolitice s-a dovedit până la urmă un bluff ordinar. Oferta sa era adresată partidelor pro-europene, cu care socialistul s-a arătat dispus să coabiteze în condiții care să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:34

ACUM caută justificări pentru menținerea PSRM la putere

ACUM caută justificări pentru menținerea PSRM la putere

Deputatul Blocului ACUM, Dinu Plîngău, susține că, deși fracțiunea pe care o reprezintă și PSRM au poziții diferite, deosebirile dintre abordările acestora nu-s chiar atât de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:22

Sturza îi răspunde lui Voicu: Uită cum colegii lui socialiști protestau în fața Centrului de Informare NATO, cerând lichidarea Armatei Naționale

Sturza îi răspunde lui Voicu: Uită cum colegii lui socialiști protestau în fața Centrului de Informare NATO, cerând lichidarea Armatei Naționale

Eugen Sturza a venit cu o reacție după ce ieri ministrul Apărării, Pavel Voicu, a afirmat că au avut loc mai multe ilegalități în perioada când acesta conducea instituția.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:17

Azi se va decide dacă prețul la energie electrică va crește sau nu

Azi se va decide dacă prețul la energie electrică va crește sau nu

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se întrunește astăzi în ședință urmând să aprobe noile tarife la energia electrică livrată populației, dar și la serviciile de apă și canalizare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:15

Dodon ar vrea ca băncile „transnistrene” să fie integrate în sistemul bancar al R. Moldova

Dodon ar vrea ca băncile „transnistrene” să fie integrate în sistemul bancar al R. Moldova

Liderii separatiști de la Tirsapol cer Chișinăului rezolvarea problemelor băncilor transnistrene, care sunt în afara legii. Declarații a fost făcută de către Igor Dodon în cadrul „Ediției Speciale” de la postul public Moldova 1, informează deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:14

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere după ce a condus cu 112 kilometri la oră în localitate

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere după ce a condus cu 112 kilometri la oră în localitate

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere pentru 90 de zile, după ce a circulat cu 112 kilometri la oră în localitatea Băiculeşti, judeţul Argeş, transmite News.ro

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)