Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 16:57
Abonamente

Moldova 6 Septembrie 2013, ora 15:57

Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: Paravanul puterii

Marime Font

În ultima vreme am fost cu toţii victimele unei manipulări de amploare şi când spun toţi am în vederea întreaga societate moldovenească, opinia publică din ţară şi de peste hotare. 

Am încercat să credem în declaraţiile reprezentanţilor noii coaliţii de guvernare, precum că aceasta a fost instituită cu scopul de a continua calea reformelor, calea de dezvoltare democratică şi calea de integrare europeană, iar pentru ca acest mesaj să fie mult mai veridic, s-a speculat pe marginea apropiatului Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, în cadrul căruia ar urma să fie parafate Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede inclusiv şi crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE, dar şi Acordul privind liberalizarea regimului de vize. Şi acest eveniment pe bună dreptate este unul extrem de important, poate cel mai important din ultimii ani, însă trebuie să recunoaştem că declaraţiile frumoase ale coaliţiei de guvernare constituie nimic altceva decât un paravan perfect pentru ca puterea actuală din Republica Moldova să-şi poată promova propriile interese.

Astfel, opinia publică a aflat recent unele detalii privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău pentru jumătate de secol către un investitor rus. De asemenea, în ultima perioadă au răsunat declaraţii privind acapararea Băncii de Economii de unii foşti demnitari ai puterii de la Chişinău şi de oameni de afaceri care au rădăcini în businessul rusesc. Alte declaraţii se referă la preconizata trecere a căilor ferate din Moldova în mâinile anumitor persoane. În context aş menţiona şi informaţiile tot mai insistente precum că atacul raider din vara anului 2011 asupra unei influente bănci din Moldova s-a materializat totuşi în ultimele luni, chiar dacă nu în formula în care s-a dorit iniţial. Ca să nu mai vorbim deja de acele privatizări care s-au decis pe ultima sută de metri înainte de plecarea Parlamentului în vacanţă.

Loading...


Dacă e să sumăm cele spuse, vedem că, odată cu crearea noii coaliţii de guvernare, s-au activizat simţitor unele procese economice tenebre, au ieşit în evidenţă mai multe interese care până nu demult erau ţinute în frâu, departe de ochii opiniei publice. Şi nu cred că aceasta este o simplă coincidenţă. Or, dacă e să ne întoarcem cu puţin timp în urmă, mai exact la situaţia de acum patru luni, înlăturarea Partidului Liberal de la guvernare apare acum în cu totul altă lumină. Atunci, societatea aşa şi nu a primit un răspuns clar de la cei ce reprezintă guvernarea, de ce trebuia înlăturat de la putere Partidul Liberal. Căci, în esență, PL este un promotor fidel al ideii de integrare europeană şi de reintegrare a ţării, un luptător consecvent pentru democraţie şi drepturile omului, un adept al reformelor, al luptei cu corupţia şi contrabanda etc. Adică, acele obiective ce sunt trasate în programul de guvernare al actualei puteri sunt perfect valabile şi caracteristice Partidului Liberal! Prin urmare, nu programul, nu obiectivele şi nu echipa au fost acele motive ce au determinat înlăturarea PL de la guvernare, ci interesele obscure urmărite de forţe politice din ţară şi din afara ţării.

Într-adevăr, PL a declarat deschis că este un partid incomod pentru susținătorii intereselor Rusiei în Moldova şi pentru acei ce doresc să-şi umple buzunarele din contul banilor publici. Noi, liberalii, am spus clar că Rusia a comandat înlăturarea PL de la guvernare, comandă care a fost execută imediat de exponenţii ei de la Chişinău, deoarece în cazul de faţă interesul lor era acelaşi. Rusia şi-a dorit o guvernare cât mai uşor de controlat într-un an decisiv pentru parcursul european al ţării şi a obţinut acest lucru, iar noua guvernare de la Chişinău şi-a dorit să scape de PL, pentru a-şi satisface interesele economice care, în lipsa unui control riguros din interior, s-au extins rapid.

În scurt timp, premierul Iurie Leancă va ieşi cu un raport privind primele 100 de zile ale noului Guvern. Fără a citi sau a asculta acest raport pot spune că va fi unul triumfalist şi va conţine informaţii ce vor veni în contradicție cu realitatea. Am toate motivele să presupun acest lucru după ce am ascultat precedentul raport al premierului Leancă, cel rostit cu ocazia primelor 50 de zile ale noii guvernări. Sunt convins că şi de această dată Leancă va vorbi despre drumuri renovate şi construite, despre apeducte şi canalizare, despre investiţii și alte reușite, dar nu va sufla un cuvânt despre ce se întâmplă în spatele paravanului pe care îl ţine ridicat. Nu va spune nimic despre Banca de Economii, despre Aeroportul Internaţional Chişinău (am în vedere, actorii reali implicați în procedura concesionării), despre alte structuri private şi de stat care au trecut prin anumite procese (departe de a fi numite transparente) în ultimul timp. Nu va spune nimic „europeanul” nostru premier nici despre şcolile şi spitalele închise, despre exodul continuu al forţei de muncă, despre economia tenebră, corupţie, contrabandă etc. Şi de ce ar spune aceste lucruri dacă ele ar putea să strice din planurile boşilor săi politici pentru această toamnă, dar şi pentru întreaga perioadă cât a mai rămas până la alegerile parlamentare?

În Republica Moldova începe un nou sezon politic, un sezon în care va trebui să dăm dovadă de vigilenţă la maximum. Cu siguranță, „scumpa” noastră guvernare ne va oferi mai multe piste false, ne va da diverse teme de discuţii în speranţa că, ocupaţi cu dezbaterea acestora, nu vom vedea cum în spatele unei pretinse puteri democratice şi europene se promovează cele mai murdare interese personale, de grup şi de partid, care nu au nimic în comun cu interesele cetăţenilor, cu interesele Republicii Moldova.

Veaceslav Untilă

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)