Astăzi 17 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 20:57
Abonamente

Moldova 6 Septembrie 2013, ora 15:57

Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: Paravanul puterii

Marime Font

În ultima vreme am fost cu toţii victimele unei manipulări de amploare şi când spun toţi am în vederea întreaga societate moldovenească, opinia publică din ţară şi de peste hotare. 

Am încercat să credem în declaraţiile reprezentanţilor noii coaliţii de guvernare, precum că aceasta a fost instituită cu scopul de a continua calea reformelor, calea de dezvoltare democratică şi calea de integrare europeană, iar pentru ca acest mesaj să fie mult mai veridic, s-a speculat pe marginea apropiatului Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, în cadrul căruia ar urma să fie parafate Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede inclusiv şi crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE, dar şi Acordul privind liberalizarea regimului de vize. Şi acest eveniment pe bună dreptate este unul extrem de important, poate cel mai important din ultimii ani, însă trebuie să recunoaştem că declaraţiile frumoase ale coaliţiei de guvernare constituie nimic altceva decât un paravan perfect pentru ca puterea actuală din Republica Moldova să-şi poată promova propriile interese.

Astfel, opinia publică a aflat recent unele detalii privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău pentru jumătate de secol către un investitor rus. De asemenea, în ultima perioadă au răsunat declaraţii privind acapararea Băncii de Economii de unii foşti demnitari ai puterii de la Chişinău şi de oameni de afaceri care au rădăcini în businessul rusesc. Alte declaraţii se referă la preconizata trecere a căilor ferate din Moldova în mâinile anumitor persoane. În context aş menţiona şi informaţiile tot mai insistente precum că atacul raider din vara anului 2011 asupra unei influente bănci din Moldova s-a materializat totuşi în ultimele luni, chiar dacă nu în formula în care s-a dorit iniţial. Ca să nu mai vorbim deja de acele privatizări care s-au decis pe ultima sută de metri înainte de plecarea Parlamentului în vacanţă.


Dacă e să sumăm cele spuse, vedem că, odată cu crearea noii coaliţii de guvernare, s-au activizat simţitor unele procese economice tenebre, au ieşit în evidenţă mai multe interese care până nu demult erau ţinute în frâu, departe de ochii opiniei publice. Şi nu cred că aceasta este o simplă coincidenţă. Or, dacă e să ne întoarcem cu puţin timp în urmă, mai exact la situaţia de acum patru luni, înlăturarea Partidului Liberal de la guvernare apare acum în cu totul altă lumină. Atunci, societatea aşa şi nu a primit un răspuns clar de la cei ce reprezintă guvernarea, de ce trebuia înlăturat de la putere Partidul Liberal. Căci, în esență, PL este un promotor fidel al ideii de integrare europeană şi de reintegrare a ţării, un luptător consecvent pentru democraţie şi drepturile omului, un adept al reformelor, al luptei cu corupţia şi contrabanda etc. Adică, acele obiective ce sunt trasate în programul de guvernare al actualei puteri sunt perfect valabile şi caracteristice Partidului Liberal! Prin urmare, nu programul, nu obiectivele şi nu echipa au fost acele motive ce au determinat înlăturarea PL de la guvernare, ci interesele obscure urmărite de forţe politice din ţară şi din afara ţării.

Într-adevăr, PL a declarat deschis că este un partid incomod pentru susținătorii intereselor Rusiei în Moldova şi pentru acei ce doresc să-şi umple buzunarele din contul banilor publici. Noi, liberalii, am spus clar că Rusia a comandat înlăturarea PL de la guvernare, comandă care a fost execută imediat de exponenţii ei de la Chişinău, deoarece în cazul de faţă interesul lor era acelaşi. Rusia şi-a dorit o guvernare cât mai uşor de controlat într-un an decisiv pentru parcursul european al ţării şi a obţinut acest lucru, iar noua guvernare de la Chişinău şi-a dorit să scape de PL, pentru a-şi satisface interesele economice care, în lipsa unui control riguros din interior, s-au extins rapid.

În scurt timp, premierul Iurie Leancă va ieşi cu un raport privind primele 100 de zile ale noului Guvern. Fără a citi sau a asculta acest raport pot spune că va fi unul triumfalist şi va conţine informaţii ce vor veni în contradicție cu realitatea. Am toate motivele să presupun acest lucru după ce am ascultat precedentul raport al premierului Leancă, cel rostit cu ocazia primelor 50 de zile ale noii guvernări. Sunt convins că şi de această dată Leancă va vorbi despre drumuri renovate şi construite, despre apeducte şi canalizare, despre investiţii și alte reușite, dar nu va sufla un cuvânt despre ce se întâmplă în spatele paravanului pe care îl ţine ridicat. Nu va spune nimic despre Banca de Economii, despre Aeroportul Internaţional Chişinău (am în vedere, actorii reali implicați în procedura concesionării), despre alte structuri private şi de stat care au trecut prin anumite procese (departe de a fi numite transparente) în ultimul timp. Nu va spune nimic „europeanul” nostru premier nici despre şcolile şi spitalele închise, despre exodul continuu al forţei de muncă, despre economia tenebră, corupţie, contrabandă etc. Şi de ce ar spune aceste lucruri dacă ele ar putea să strice din planurile boşilor săi politici pentru această toamnă, dar şi pentru întreaga perioadă cât a mai rămas până la alegerile parlamentare?

În Republica Moldova începe un nou sezon politic, un sezon în care va trebui să dăm dovadă de vigilenţă la maximum. Cu siguranță, „scumpa” noastră guvernare ne va oferi mai multe piste false, ne va da diverse teme de discuţii în speranţa că, ocupaţi cu dezbaterea acestora, nu vom vedea cum în spatele unei pretinse puteri democratice şi europene se promovează cele mai murdare interese personale, de grup şi de partid, care nu au nimic în comun cu interesele cetăţenilor, cu interesele Republicii Moldova.

Veaceslav Untilă

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

ULTIMA ORĂ! Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

ULTIMA ORĂ! Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)