Astăzi 16 Septembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:10
Abonamente

Politică 20 Septembrie 2013, ora 19:18

Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: Reforma poliţiei – o bulă de săpun

Marime Font

Acum mai bine de şapte luni a intrat în vigoare, cu surle şi trâmbiţe, reforma poliţiei. Vă mai amintiţi cât tam-tam s-a făcut în jurul acestei reforme? 

Vă mai amintiţi câţi oficiali de prim rang şi-au făcut PR ieftin pe seama reformei, vizitând subdiviziuni ale poliţiei, pretinzând că promovează cadre tinere, cu viziuni noi şi cu capacităţi reale de a asigura schimbarea la faţă a organelor afacerilor interne? Vă mai amintiţi câţi politicieni s-au urcat la volanul unor automobile noi, câţi politicieni stăteau pe marginea drumului alături de agenții de circulație, câţi politicieni stăteau în rând la aparatele sofisticate ale Poliţiei de Frontieră ca să le testeze? Ei bine, iată că toate aceste emoţii au trecut şi acum putem judeca la rece despre efectele mult vehiculatei reforme în poliţie. 

Punctul forte al reformei îl constituie separarea poliției de Ministerul Afacerilor Interne, aceasta devenind un serviciu autonom, în subordinea MAI. Potrivit noilor prevederi legale, Ministerul urma să elaboreze politici și strategii în domeniu, în timp ce poliția – să întreprindă acțiuni de prevenire și investigare a infracțiunilor, precum și de menţinere, restabilire a ordinii şi securității publice. Mai mult ca atât, s-a operat o restructurare şi pe interior, poliţia ajungând un sistem unic și centralizat (cel puţin, aşa s-a declarat oficial) ce include Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) și câteva subdiviziuni, printre care: Poliția Criminală, Poliția de Patrulare, Brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”.


„Reformatorii” nu s-au oprit aici, anunţând sus şi tare că de acum încolo polițiștii nu vor mai avea grade militare, ci vor deveni funcționari cu statut special finanțați din bugetul de stat. Totodată, pentru a face parte din noile structuri ale poliției, aceștia urmau să treacă testul la detectorul comportamentului simulat (poligraf) și să-și scoată averile și interesele la vedere. În plus, pentru a-și exercita funcția, polițiștii trebuie să depună jurământul și periodic să susțină testul de integritate profesională. Iar ca nimeni să nu pună la îndoială că reforma este cu adevărat europeană, promotorii ei au anunţat că polițiștii vor fi obligaţi să declare orice donaţie primită în legătură cu exercitarea funcţiei și să informeze şeful ierarhic superior şi autorităţile competente cu privire la faptele de corupţie de care a luat cunoştinţă, săvârşite de alte persoane, inclusiv de poliţişti. Ca să pară și mai convingători, oficialii au dat asigurări că, dacă poliţistul şi soţia acestuia nu deţin în proprietate locuinţă în localitatea unde activează, li se va oferi spaţiu locativ de serviciu. 

Acestea au fost declaraţiile frumoase ale celor implicaţi direct sau indirect în reforma poliţiei, iar acum haideţi să vedem care e realitatea. La capitolul strategii şi politici, care chipurile urmau să fie elaborate de Minister – linişte totală. Dacă acestea şi există pe undeva, probabil de ele ştiu doar ministrul şi prietenii săi. Dar, judecând după modul în care aceştia se complac în a-și face publicitate, dacă documentele respective ar fi existat, ele ar fi fost de mult prezentate public.

La capitolul eficienţa Inspectoratului General de Poliţie şi a altor subdiviziuni menţionate mai sus, situaţia este mai gravă. În context, voi aduce datele Procuraturii Generale pentru primele şase luni ale anului curent, nu înainte de a face o precizare că această perioadă este relevantă, deoarece, oficial reforma poliţiei a început pe 5 martie, dar neoficial ea a fost pregătită inclusiv şi în primele două luni ale anului curent. Astfel, datele menţionate arată că, în prima jumătate a anului curent, numărul infracţiunilor a crescut cu 7,39%! În această perioadă, pe teritoriul republicii au fost înregistrate 18098 de infracţiuni. Ponderea semnificativă în creşterea nivelului infracţional a revenit crimelor mai puţin grave, numărul cărora s-a majorat cu 971 cazuri (10,52 %), crimelor uşoare – cu 293 (7,61 %), după care urmează cele deosebit de grave – cu 68 (14,59 %) şi excepţional de grave – cu 19 (26,39%).

Iar ca să nu vorbim doar în limbajul cifrelor, face să ne amintim de cazurile de răsunet ca omorul de la Durleşti, omorul omului de afaceri Igor Basarab, omorul preşedintelui Federaţiei moldoveneşti de tenis, Igor Ţurcan etc. Nici unul dintre aceste cazuri nu a fost descoperit până în prezent, deşi, după reformă, poliţia are toate pârghiile necesare pentru a lucra eficient.

Nu stau deloc mai bine lucrurile nici la capitolul integritate morală a angajaților organelor de interne. Câţi poliţiști au fost prinşi luând mită, filmaţi şi prezentaţi public prin intermediul mass-media? O mulţime! În acelaşi timp apare întrebarea: câţi poliţişti oneşti au declarat că li s-a propus mită, dar ei au refuzat-o? Cazuri singulare. Câţi poliţişti au declarat cadourile primite în timpul slujbei, aşa cum prevede reforma? Câţi poliţişti au decis să nu mai accepte mită, deoarece statul se obligă deja să-i asigure cu spaţiu locativ? Sunt o mulţime de întrebări care arată că, de fapt, reforma poliţiei, despre care s-a vorbit atât de mult, nu a îmbunătățit situaţia în acest sistem.

În schimb, politicienii s-au putut fotografia şi filma alături de poliţiştii îmbrăcaţi în uniforme noi şi dotaţi cu automobile noi. Dar şi aici lucrurile nu stau tocmai bine, căci lumea face bancuri pe seama noilor uniforme, în care poliţiştii seamănă mai degrabă cu niște paznici de la parcare decât cu apărători ai ordinii publice. În privința noilor automobile ale poliţiei, prea multe din ele au fost implicate în accidente numai în ultimele luni.
În situaţia creată, nu voi greşi afirmând că în scurt timp se va sparge şi ultima bulă de săpun care ţine de reforma poliţiei – depolitizarea. Se apropie alegerile parlamentare şi, ştiind felul de a fi a celor ce au promovat reforma respectivă, mă îndoiesc că poliţia nu va fi antrenată în jocuri politice. Atunci, cred că şi adepţii cei mai fideli ai reformei vor fi nevoiţi să recunoască faptul că societatea noastră a fost prostită pentru a câta oară şi că acei care astăzi ne conduc nu sunt în stare să asigure un minim de eficienţă organelor afacerilor interne, nu tocmai să efectueze o reformă autentică a acestora.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:33

Cunoscutul expert român Cristi Danileț a comentat pentru TVR Moldova inițiativa Guvernului Republicii Moldova referitoare la schimbarea procedurii de numirea a Procurorului General, prin abilitarea unei comisii constituite de Ministrul Justiției de a selecta candidaturile și a le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:00

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

Parlamentul se va întruni astăzi, în ședință plenară, pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:52

Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Experta Mariana Kalughin atrage atentiția: „Un executiv și un legislativ, de obicei la patru ani, dacă nu mai des, se schimbă, judiciarul ni-i dat pentru totdeauna. Parlamentul se întruneşte astăzi pentru a modifica procedura de alegere a procurorului general. Miza nu e doar o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:47

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 vor fi deschise 1969 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:49

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a încălcat în mod evident Constituția prin instalarea crucifixului pe scara centrală a organului guvernamental - Ministerul Afacerilor Interne, informează portalul pro-socialist noi.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:47

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Au trecut peste 150 de ani de când leul a devenit moneda națională a României. Aflați din Pagina de istorie de azi de unde i se trage numele leului românesc, cât valora și prin ce greutăți a mai trecut, de-a lungul timpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:44

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:27

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr. Informaţia a fost confirmată de către deputatul PPDA, Alexandr Slusari. Parlamentarul nu a oferit mai multe detalii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:11

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Ești sortit să ai succes și să câștigi mulți bani? Dacă nu știi răspunsul la această întrebare, astrele ți-l pot oferi. Toamna aceasta, unele semne zodiacale sunt destinate să facă bani. Este de ajuns să-și pună mintea la contribuție și norocul le va surâde....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:10

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gaze. Compania din SUA era asociată în proiect și cu o firmă românească

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gaze. Compania din SUA era asociată în proiect și cu o firmă românească

Ucraina a anulat un contract ce ar fi adus o investiție americană de sute de milioane de dolari. Înțelegerea se referă la exploatarea de gaze şi petrol offshore din Marea Neagră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:08

Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

Luni, 16 septembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță faptul că a obținut în instanța de judecată arestarea unui grup de indivizi, care au pretins că sunt polițiști și au pătruns în apartamentului unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:07

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE Thomas Greminger va vizita Moldova între 17 și 19 septembrie pentru discuții cu oficiali de rang înalt din Moldova și conducerea politică de la Tiraspol.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:04

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg din Rusia a explicat de ce este imposibil ca Anastasia Zavorotnyuk să fie operată pe creier. Actrița este suspectată de una dintre cele mai insidioase și agresive tumori cerebrale. Medicii au spus că tumora cerebrală a fost inoperabilă. Informații despre starea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 09:57

Cele mai bune alimente pentru concentrare

Cele mai bune alimente pentru concentrare

Ginseng, peşte, fructe de pădure sau cofeină? Auzim atât de multe opinii în jurul nostru cu privire la cele mai bune alimente pe care le putem consuma pentru stimularea concentrării. Dar care dintre ele este cu adevărat reală? Nu negăm faptul că pe măsură ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 09:39

Ministrul Nicu Popescu întreprinde o vizită de lucru la Berlin

Ministrul Nicu Popescu întreprinde o vizită de lucru la Berlin

Continuarea dialogului moldo-german la nivel înalt, consolidarea relațiilor bilaterale în mai multe domenii, precum și asigurarea sprijinului Germaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova vor fi subiectele abordate în cadrul vizitei de lucru a ministrului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 08:43

Plahotniuc și-a vândut din avere. A rămas fără trei imobile și fără patru mașini / DOC

Plahotniuc și-a vândut din avere. A rămas fără trei imobile și fără patru mașini / DOC

Data completării: 13 septembrie 2019. Semnat digital. O nouă declarație de avere a fost depusă de către Vlad Plahotniuc, fostul lider al PDM. Potrivit documentului, fostul deputat și-a vândut mașinile și imobilele din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 08:25

PROGNOZA METEO - 28 de grade în Chișinău. Vineri vremea se răcește - 17 de grade ziua și 5 grade noaptea / Un val de aer polar va răci vremea începând de marţi

PROGNOZA METEO - 28 de grade în Chișinău. Vineri vremea se răcește - 17 de grade ziua și 5 grade noaptea / Un val de aer polar va răci vremea începând de marţi

Un val de aer polar va răci vremea începând de marţi. Meteorologii spun că un val de aer polar coboară din nordul continentului. Peste noapte, temperaturile ar putea să scadă brusc chiar şi cu 20 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Septembrie 2019, ora: 08:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 SEPTEMBRIE 2019. LEII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 SEPTEMBRIE 2019. LEII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

Horoscopul zilei de 16 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Septembrie 2019, ora: 07:33

Ziua în care românii au devenit „toleraţi'”

Ziua în care românii au devenit „toleraţi'”

La 16 septembrie 1437 s-a încheiat, la Căpâlna, în Transilvania, "uniunea frăţească" cunoscută în istorie sub numele de "Unio Trium Nationum". În urma acestei întelegeri, românii, populaţia majoritară din Transilvania, erau...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 16 Septembrie 2019, ora: 07:00

(ANALIZĂ THE NEW YORK TIMES) Moscova a transformat Ortodoxia în armă pentru cucerirea Europei

(ANALIZĂ THE NEW YORK TIMES) Moscova a transformat Ortodoxia în armă pentru cucerirea Europei

Cupola de aur a Catedralei Ortodoxe de pe malurile Senei din Paris străluceşte în soare. Construită de guvernul rus că parte a unui nou centru cultural şi spiritual, ea are vedere spre cartierul plin de clădiri guvernamentale şi ambasade, scrie Andrew Higgins, editorialistul The New...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 06:33

Apă potabilă de calitate în raionul Leova din banii Germaniei

Apă potabilă de calitate în raionul Leova din banii Germaniei

În orașele Leova și Iargara a avut loc, recent, evenimentul de inaugurare a apeductului magistral Leova – Iargara, construit în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice de aprovizionare cu apă și canalizare a localităților din raionul Leova”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 05:51

Curentul vegan trece din bucătărie în garderobă

Curentul vegan trece din bucătărie în garderobă

Curentul vegan face un pas important, ieşind din bucătărie şi intrând în lumea modei, a hainelor, încălţămintei şi accesoriilor, relatează BBC, citat de Meduafax.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)