Actualitate

Venin de albine: proprietăţi, beneficii şi posibile reacţii adverse

Unele substanţe din veninul de albine, cum ar fi melitina şi apamina, ar putea avea efecte antiinflamatorii, antibacteriene, analgezice şi chiar anticancerigene, susţin cei care practică apifitoterapia. Astfel de efecte ar putea fi benefice pentru persoanele care se confruntă cu boli cronice, aşa cum este artrita sau lupusul.

De asemenea, veninul de albine conţine enzime, zaharuri, minerale şi aminoacizi care ar putea susţine întărirea sistemului imunitar, scăzând astfel riscul de boli.

Totuşi, aceste presupuse efecte benefice nu sunt suficient studiate, aşa că astfel de beneficii trebuie privite cu rezervă, cel puţin până la confirmarea lor prin studii de amploare.

Iată care sunt potenţialele beneficii ale veninului de albine, dar şi posibilele reacţii adverse ale acestuia!

Beneficii venin de albine
Chiar dacă nu toate potenţialele beneficii ale veninului de albine sunt susţinute de ştiinţă, studiile preliminare, realizate în special pe animale de laborator, indică efecte pozitive încurajatoare. Iată câteva dintre acestea!

Veninul de albine are proprietăţi antiinflamatoare

Mulţi compuşi din veninul de albine au potenţial antiinflamator, arată studiile, în special melitina, principala substanţă conţinută de acest lichid. De altfel, melitina din veninul de albine este cea care cauzează mâncărime şi durere atunci când suntem înţepaţi de această insectă. Totuşi, cercetările arată că melitina administrată în doze mici poate reduce activitatea merkerilor inflamatori din organism, precum interleukina 1 beta şi factorul de necroză tumorală TNF-alfa.

Veninul de albine poate ameliora simptomele artritei

Proprietăţile antiinflamatoare ale veninul de albine s-au dovedit eficiente în controlarea simptomelor specifice artritei reumatoide, o boală cronică ce se manifestă prin dureri puternice la nivelul articulaţiilor.

Un studiu desfăşurat pe parcursul a 8 săptămâni a evaluat starea de sănătate a 120 de persoane diagnosticate cu artrită. Experimentul a constat în înţeparea acestora de către albine de 5 până la 15 ori pe zi. Chiar dacă metoda nu pare să fi fost tocmai plăcută, subiecţii au observat că, pe parcursul studiului, durerile articulare se diminuau, iar cercetătorii au concluzionat că efectele benefice ale veninului de albine sunt similare celor obţinute în cazul administrării unor medicamente specifice pentru tratamentul artritei, precum metrorexatul sau celecoxibul.

De asemenea, un raport publicat în revista British Medical Journal confirmă efectele pozitive ale veninului de albine asupra persoanelor care suferă de artrită. Specialiştii au constatat că pacienţii trataţi experimental cu venin de albine prezentau mai puţine dureri articulare, inflamaţii sau senzaţii de înţepenire a articulaţiilor, în comparaţie cu un grup de persoane care urmau terapia placebo. Cu toate acestea, raportul a concluzionat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma fără echivoc beneficiile acestei terapii, dozele optime de venim, precum şi modul de acţiune a acestuia asupra inflamaţiilor din corp.

Veninul de albine, proprietăţi antirid şi antiacneice

Numeroase produse cosmetice destinate ameliorării ridurilor conţin venin de albine, despre care studiile au descoperit că poate avea un efect benefic în acest sens. Acest ingredient-minune se presupune că reduce inflamaţia la nivelul ţesuturilor, încetinind astfel procesul de îmbătrânire celulară.

Un studiu realizat pe 22 de femei, desfăşurat pe parcursul a 12 săptămâni, a relevat că aplicarea unei creme cu venin de albine, de două ori, pe zi, reduce semnificativ ridurile profunde în comparaţie cu un tratament placebo.

O altă cercetare a arătat că veninul de albine poate ameliora acneea, datorită efectelor antibacteriene şi antiinflamatoare. Compuşii din veninul de albine pot distruge bacteria care cauzează acneea, Propionibacterium acnes.

Veninul de albine întăreşte sistemul imunitar

Savanţii au descoperit că veninul de albine ar putea avea un efect benefic şi asupra imunităţii. Studiile pe animale de laborator arată că terapia cu venin de albine reduce riscul unor boli autoimune, precum lupusul, astmul sau encefalomielita, datorită reducerii inflamaţiilor din corp şi a creşterii numărului de limfocite, celule care apără organismul de substanţele pe care le consideră străine.

Deşi cercetările sunt limitate, veninul de albine s-ar putea dovedi benefic şi în ameliorarea tulburărilor neurologice, aşa cum este boala Alzheimer, a durerilor cronice de spate sau a simptomelor bolii Lyme.

Venin de albine: reacţii adverse
Deşi este văzut ca un panaceu, veninul de albine poate avea şi reacţii adverse în unele situaţii. De exemplu, persoanele alergice care urmează un tratament cu venin de albine pot intra în anafilaxis, o urgenţă medicală ce poate pune în pericol viaţa dacă nu se iau măsuri rapid.

Alte efecte negative ale veninului de albine pot consta în: hiperventilare, oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri severe, risc crescut de sângerare sau vărsături.

Persoanele care folosesc creme, loţiuni sau serumuri pe bază de venin de albine trebuie să ştie că există şi posibilitatea să se confrunte cu reacţii adverse precum mâncărime intensă, eczeme şi roşeaţă a pielii. De aceea se recomandă precauţie în folosirea acestor produse.

https://www.csid.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *