Actualitate

Venin de albine: proprietăţi, beneficii şi posibile reacţii adverse

Unele substanţe din veninul de albine, cum ar fi melitina şi apamina, ar putea avea efecte antiinflamatorii, antibacteriene, analgezice şi chiar anticancerigene, susţin cei care practică apifitoterapia. Astfel de efecte ar putea fi benefice pentru persoanele care se confruntă cu boli cronice, aşa cum este artrita sau lupusul.

De asemenea, veninul de albine conţine enzime, zaharuri, minerale şi aminoacizi care ar putea susţine întărirea sistemului imunitar, scăzând astfel riscul de boli. Totuşi, aceste presupuse efecte benefice nu sunt suficient studiate, aşa că astfel de beneficii trebuie privite cu rezervă, cel puţin până la confirmarea lor prin studii de amploare.

Potenţialele beneficii ale veninului de albine, dar şi posibilele reacţii adverse
Chiar dacă nu toate potenţialele beneficii ale veninului de albine sunt susţinute de ştiinţă, studiile preliminare, realizate în special pe animale de laborator, indică efecte pozitive încurajatoare. Iată câteva dintre acestea!

Veninul de albine are proprietăţi antiinflamatoare

Mulţi compuşi din veninul de albine au potenţial antiinflamator, arată studiile, în special melitina, principala substanţă conţinută de acest lichid. De altfel, melitina din veninul de albine este cea care cauzează mâncărime şi durere atunci când suntem înţepaţi de această insectă. Totuşi, cercetările arată că melitina administrată în doze mici poate reduce activitatea merkerilor inflamatori din organism, precum interleukina 1 beta şi factorul de necroză tumorală TNF-alfa.

Veninul de albine poate ameliora simptomele artritei

Proprietăţile antiinflamatoare ale veninul de albine s-au dovedit eficiente în controlarea simptomelor specifice artritei reumatoide, o boală cronică ce se manifestă prin dureri puternice la nivelul articulaţiilor.

Un studiu desfăşurat pe parcursul a 8 săptămâni a evaluat starea de sănătate a 120 de persoane diagnosticate cu artrită. Experimentul a constat în înţeparea acestora de către albine de 5 până la 15 ori pe zi. Chiar dacă metoda nu pare să fi fost tocmai plăcută, subiecţii au observat că, pe parcursul studiului, durerile articulare se diminuau, iar cercetătorii au concluzionat că efectele benefice ale veninului de albine sunt similare celor obţinute în cazul administrării unor medicamente specifice pentru tratamentul artritei, precum metrorexatul sau celecoxibul.

https://www.descopera.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *