Actualitate

Venitul mediu din Rusia a scăzut sub nivelul celui din China

„Munca în Rusia a devenit mai ieftina decât în China,” – se observa in prezentare. Conform unui grafic comparativ, prezentat de analist, rezultă că salariul mediu în Rusia este de 433 de dolari pe lună, sub cele din Serbia, România, China și Polonia.

Economistul a remarcat că scăderea salariului mediu din Rusia a permis unor companii care au fabrici în Rusia sa înceapa exportul de produse în străinătate. Este cazul, de exemplu, al fabricii Candy din Kirov, care a început sa livreze în Europa, Australia și Japonia, precum și al fabricii de automobile Hyundai din St Petersburg, care a început să producă mașini pentru Egipt.

Potrivit lui, creștere în această direcție au arătat în principal cei care au investit în producție în anii anteriori, au un produs competitiv, rețea de vânzări în străinătate și certificatele necesare.

„Nu doar producătorii străini, dar si companiile rusești au inceput sa exporte. Insa, in general, activitatea in zona este generata de firmele străine”, observa acesta.

Economia Rusiei a ajuns la fundul prapastiei în august 2015, dar nu reuseste sa intre pe trend de crestere, recuperarea dovedindu-se mai dificilă decât după criza din 1998, a spus Matovnikov.

Potrivit lui, în viitorul apropiat, Rusia va fi zguduita de o serie de probleme generate de datele demografice. În primul rând, reducerea populației active, deoarece generatia mai numeroasa a anilor 1960 se pensioneaza, iar cea a anilor 1990 este foarte redusa numeric.

„Deficitul de forță de muncă este deja vizibil și credem ca aceasta va fi adevarata limitare pentru o posibilă creștere în viitor”, – a spus expertul.

El a adăugat că, în plus, impactul asupra viitorului Rusiei il mai au prețurile materiilor prime, cursul valutar, scăderea investițiilor străine directe și lipsa accesului pe piețele financiare din Europa. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *