CSI / Rusia

Veniturile oligarhilor de stat vor fi secretizate în Rusia

Potrivit „Kommersant”, şefii companiilor de stat erau obligaţi să furnizeze informaţii guvernului despre veniturile realizate încă din vara anului 2013. Totuşi, datele respective nu erau publice, fiind doar la dispoziţia membrilor guvernului. Chiar şi aşa, majoritatea directorilor companiilor de stat s-au opus cu fermitate ideii de raportare a veniturilor. De exemplu, şeful Cailor Ferate din Rusia, Vladimir Iakunin, la mijlocul lunii ianuarie a declarat despre această obligaţie că este o „invazie ilegală în viaţă privată” şi a ameninţat că va demisiona dacă guvernul va insistă.

Un adversar activ al ideii a fost şi preşedintele „Rosneft” Igor Secin. Acesta a refuzat să ofere datele privind venitul sau, iar informaţiile apărute în Forbes că ar fi încasat 50 de milioane de dolari anual au fost respinse de către instanţa de judecată. La sfârşitul lunii decembrie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că nu ştie câţi bani câştigă şeful „Rosneft”.

Se pare că schimbarea poziţiei guvernului şi acceptarea secretizarii totale a datelor privind veniturile şefilor companilor de stat din Rusia a fost rezultatul unor negocieri la nivel înalt. „Aparent, această a fost o decizie politică”, a declarat o sursă pentru Kommersant.

În străinătate, în special în Occident, manageri de top la companiile cu capital de stat sunt obligaţi să publice veniturile realizate, această fiind „o practică comună” în ţările dezvoltate.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *