Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au aprobat, luni, un plan franco-german de a impune sancţiuni ruşilor suspectaţi de otrăvirea politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi, au declarat diplomaţi citaţi de Reuters, preluat de News.ro.
Berlinul şi Parisul au făcut propunerea la o reuniune a miniştrilor de Externe din UE, la Luxembourg, afirmând că nu au avut o explicaţie credibilă din partea Moscovei referitoare la prezenţs agentului noviciok în organismul lui Navalni.
Rapiditatea cu care cele două mari puteri din UE au convenit să promoveze sancţiunile sugerează o înăsprire a poziţiei blocului comunitar faţă de Moscova.
După atacul cu noviciok împotriva unui fost spion rus din Marea Britanie, în 20018, a durat aproape un an ca UE să cadă de acord asupra sancţionării unor ruşi.
Ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat jurnaliştilor, la sosirea la reuniune, că otrăvirea lui Navalni nu poate ”rămâne fără consecinţe”.
”Franţa şi Germania propun să impunem sancţiuni anumitor persoane care ne-au atras atenţia în acest sens”, a spus Maas, fără a oferi detalii.
Diplomaţii UE au declarat pentru Reuters că există un sprijin larg în rândul celor 27 de miniştri de externe pentru îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie pentru mai mulţi oficiali de informaţii militari ruşi din cadrul GRU.
Moscova neagă orice implicare în otrăvirea lui Navalny.
Parlamentarul rus Vladimir Dabarov a declarat luni că Rusia ar putea răspunde la sancţiunile UE în mod simetric şi a reiterat poziţia Moscovei că nu există dovezi concrete în spatele acuzaţiilor, a relatatagenţia de ştiri Interfax.
Sancţiunile nu sunt aşteptate imediat, deoarece textele legale trebuie pregătite şi aprobate de experţi din cele 27 de state UE.
Navalny s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor în Siberia, pe 20 august, şi ulterior a fost transportat cu avionul la Berlin pentru tratament. Probele de sânge prelevate de la el au confirmat prezenţa unui agent nervos din familia noviciok, care este interzisă.
Guvernele occidentale şi NATO au declarat că Rusia trebuie să ajute la investigaţii sau să facă faţă consecinţelor.
Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a cărui ţară a avut tendinţa de a susţine legături mai strânse cu Rusia, a declarat că nu este posibilă ”o revenire la relaţii de afaceri normale” şi că Moscova nu a reuşit să clarifice îndoielile cu privire la otrăvire.
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul