Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 14:49
Abonamente

Actualitate 23 Septembrie 2017, ora 07:49

ȘTIREA ZILEI pentru românii din R. Moldova / FĂRĂ VIZE în Canada începând din 1 decembrie 2017

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Tratatul de liber-schimb UE-Canada, CETA, a intrat în vigoare provizoriu, în pofida contestării persistente a ONG-urilor şi a unor organizaţii profesionale, relatează AFP, preluată de News.ro.

Bruxelles-ul şi Ottawa văd în acest acord “de nouă generaţie”, “cel mai ambiţios” semnat vreodată de UE, un “punct de referinţă pentru viitoarele acorduri internaţionale”.

“Acordul cu Canada va produse rezultate în termeni de locuri de muncă, de schimburi” comerciale, a insistat joi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un discurs rostiit în faţa Comitetului Economic şi Social European.
El a descris “rezistenţa” din Europa faţă de tratatele comerciale drept „incredibilă”. “Nu spun că nu îmi pasă de rezistenţă şi îi ascult pe cei care dau dovadă de analiză – aproape complet eronată – în această privinţă (…), dar nu mă alătur ei”, a adăugat el.
Intrarea în vigoare a CETA este “o ştire excelentă”, a scris pe Twitter premierul canadiat Justin Trudeau, apreciind că ţara sa va “avea numeroase avantaje”.Concret, CETA elimină, începând de joi, 99% dintre taxele vamale. În plus, prevede cooperarea în domeniul social, în cel sanitar şi în cel de combatere a încălzirii climatice.

În 15 februarie, Parlamentul European a aprobat Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre UE şi Canada (CETA), care a intrat în vigoare în mod provizoriu, până când acordul va fi ratificat de toate parlamentele naţionale şi regionale din UE, proces care ar dura ani.
Prin adoptarea CETA se deschide de asemenea calea pentru eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru cetăţenii români şi bulgari, de la 1 decembrie 2017, această fiind condiţia pusă de Bucureşti şi Sofia pentru a-şi da consimţământul pentru tratat.

Adversarii CETA, consideră tratatul antidemocratic, prea favorabil multinaţionalelor, permisiv în privinţa mediului sau prea periculos pentru agricultura europeană. Una din ţintele criticilor sunt tribunalele de arbitraj care ar urma să fie create imediat ce tratatul va fi aprobat definitiv. Aceste tribunale vor putea fi sesizate de o companie pentru a cere daune unui stat care ar lua măsuri contrare intereselor sale.

Când sunt eliminate vizele pentru români şi bulgari

Odată adoptat, CETA duce şi la eliminarea vizelor pentru români şi bulgari, la intrarea în Canada.

"Acordul conferă un cadru solid pentru extinderea cooperării noastre într-o gamă largă de domenii, în special politică externă, gestionarea crizelor, securitate şi apărare, energie şi climă, mobilitate sporită şi schimburi de la popor la popor. Salut decizia Canadei de a ridică obligativitatea vizelor pentru toţi cetăţenii bulgari şi români până la sfârşitul anului 2017", declara, în octombrie anul trecut, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Vizele de intrare în Canada pentru români vor fi eliminate complet începând din 1 decembrie 2017. Autorităţile de la Ottawa au introdus, însă, o ridicare parţială a vizelor pentru cetăţenii români eligibili care călătoresc în această ţară.

Astfel, la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viza canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viza valida, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), pot să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA) în loc de viză. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md